Regionspolitikere vil fordoble prisen på cigaretter

Prisen på cigaretter skal hæves til 100 kroner, mener udvalg i Region Midtjylland. Kræftens Bekæmpelse synes, det er et stærkt signal

Alt for mange ryger, og prisen på cigaretter er for lav. Det mener Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland.

- Der er en tendens til at forbruget falder, når prisen er højere. Vi har en klar interesse i at færre begynder at ryge, siger næstformand i udvalget Ib Lauritsen (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor vil udvalget hæve prisen på en pakke cigaretter til 100 kroner, så de koster det samme som i Norge og England. I Danmark er prisen på en pakke cigaretter omkring 45 kr.

- Der er jo indikationer, der tyder på, at det har en effekt på hvor mange unge, der begynder at ryge. Vi vil rigtig gerne have færre rygere, og at dem der ryger til at ryge mindre, fortæller Ib Lauritsen.

Det er ifølge formanden for udvalget, Henrik Fjeldgaard (S), et led i en generel indsats frem mod 2030. 

- Det har en stor betydning for, at vi får unge til at holde op med at starte med at ryge. Vi har en ambition på landsplan om, at vi skal have en røgfri generation i 2030, siger han. 

VIDEO: Se et interview med Henrik Fjeldgaard (S) om udvalgets forslag.

Sundhedskoordinationsudvalget har til formål at understøtte sammenhængende behandlingsforløb på tværs af det regionale og kommunale myndighedsansvar, herunder understøtte kvaliteten og den effektive ressourceudnyttelse i opgaveløsningen.

Her har kampen for færre rygere været et prioriteret emne i flere år.

- Det er vores fokusområde nummer ét. Og specielt at færre unge mennesker begynder at ryge – og dem har vi ikke fat i, siger Ib Lauritsen.

Fakta:

Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland opfordrer resten af landets sundhedskoordinationsudvalg til at støtte op om kravet til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Et folketing og ministerium skal have noget at forholde sig til. Det betyder jo ikke, at man vedtager det, men det vil være en ting, der skubber i den retning, siger Ib Lauritsen.

Kræftens bekæmpelse: - Det er et stærkt signal

Hos Kræftens Bekæmpelse mener man, at det vil få betydning, hvis priserne bliver hævet på cigaretter.

- Vi deler den samme ambition om, at priserne skal op på det norske niveau – 90-100 kroner, fortæller Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef for Kræftens Bekæmpelse.

quote Vi synes i Kræftens Bekæmpelse, at det er et stærkt signal, de sender til Christiansborg.

Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse

Foreningen synes, at det er vigtigt at Sundhedskoordinationsudvalget prøver at påvirke politikerne. 

- Vi synes i Kræftens Bekæmpelse, at det er et stærkt signal, de sender til Christiansborg, siger Mette Lolk Hanak.

Det Konservative Folkeparti har også været ude og foreslå, at man skal hæve afgiften på cigaretter, så de vil koste omkring 60 kroner.

- De konservatives forslag om, at prisen skal op på 60 kroner er et godt sted at starte, og som kan gennemføres på kort sigt. Det vil i sig selv have en effekt på, hvor mange børn og unge der vil begynde at ryge, siger Mette Lolk Hanak.

I Føtex og Netto har man for nyligt gemt cigaretterne væk. Interview fra den 1.10.2018.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan man drage nytte af erfaringerne fra Norge, hvor færre unge ryger.

- Det har helt sikker en kæmpe betydning, men som vi kan se i Norge, så virker det bedre på børn, når man laver andre tiltag også. Vi vil gerne have en egentlig handleplan med flere initiativer i Danmark – flere røgfrie miljøer, og at det bliver sværere at markedsføre tobak, fortæller Mette Lolk Hanak.

Højere pris på cigaretter og en handleplan skal få færre til at ryge, mener Kræftens Bekæmpelse.
Højere pris på cigaretter og en handleplan skal få færre til at ryge, mener Kræftens Bekæmpelse. Foto: Colourbox

I det politiske udvalg mødes man sammen med repræsentanter fra kommuner, praktiserende læger og regionen om at finde fælles sundhedsløsninger som at tilbyde alle borgere rygestop og andre ting.

Herunder kan du se et indslag fra SOSU-skolen i Randers som er blevet røgfri:

SOSU-skolen i Randers er blevet helt røgfri for skolens elever. Også uden for skolens område.