Akut mangel på reddere giver færre ambulancer til opgaverne
Siden sidste år er der registreret 1017 flere tilfælde i Region Midtjylland, hvor en ambulance har været ude af drift på grund af manglende mandskab.
Ambulancer er der nok af i Region Midtjylland.
Men når det gælder personalet, der skal betjene ambulancerne, er historien en hel anden. Region Midtjylland har i øjeblikket 50 ubesatte stillinger som ambulanceredder ud af 726 stillinger i alt.
Det betyder, at færre ambulancer kan køre, lyder det fra Henning Voss, der er direktør for Region Midtjyllands præhospital.
- I det omfang vi ikke kan få folk til at tage en ekstravagt, kan det betyde, at ambulancen kommer ud af drift, og så er der færre ambulancer til at dække opgaverne, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Markant flere ambulancer ude af drift
De situationer er der kommet markant flere af siden sidste år, viser Region Midtjyllands egne tal.
Fra januar til december i år er der registreret 1599 tilfælde, hvor ambulancer har været ude af drift på grund af manglende mandskab. I samme periode sidste år var der 582 tilfælde i regionen.
- Det har ikke nogen betydning, hvis man har akut brug for en ambulance. Hvis man er i en livstruende situation, kommer vi med udrykning med det samme.
- Det kan have betydning i de situationer, hvor vi vurderer, at der gerne må være lidt ventetid. Der kan være lidt længere ventetid, end man er vant til, siger Henning Voss.
Mangler uddannet personale
Ifølge præhospitalsdirektøren er årsagen til den store mangel på personale klar.
- Der er ikke blevet uddannet nok personale i de forgangne år, og så har vi haft ekstraordinært travlt under corona, så vi har forsøgt at få flere ambulancer på gaden, men vi kan ikke bemande dem, siger Henning Voss.
Løsningen har Region Midtjylland allerede taget hul på. De vil fremover optage flere ambulanceredderelever til, hvad der svarer til fem procent, af deres arbejdsstyrke. Det er 35 nye elever om året.
- Manglen på ambulancepersonale bliver mindre, og på langt sigt forsvinder det også helt, siger Henning Voss.
Efter to år kan en elev besætte stillingen som anden mand i en ambulance.