Omstridt udvidelse: Naboer bekymret for drikkevand

En planlagt udvidelse af Nordic Waste syd for Randers, der blandt andet håndterer forurenet jord, møder modstand. Naboerne er bekymrede for forurening af deres drikkevand.

Udgivet Opdateret
Planer om uvidelse af Nordic Waste får naboerne til at frygte for grundvandsforurening.

Planerne om at udvide Nordic Waste, der ligger i Ølst syd for Randers, har skabt røre hos naboer og borgere, der får deres drikkevand fra de nærliggende vandværker.

Da fristen for at komme med høringssvar til projekter udløb torsdag, var der 64 personer, der havde indsendt høringssvar.

Fordi Nordic Waste blandt andet håndterer forurenet jord og restprodukter fra industrien, skaber det bekymring om, hvor vidt det vil kunne påvirke drikkevandets renhed.

- Det, der bekymrer os, er, hvis der sker en eventuel nedsivning af farlige stoffer, for så vil man forurene drikkevandet for en hel bydel, siger Jens-Erik Thomsen, der er bestyrelsesformand for Kristrup Vandværk.

Bestyrelsesformanden for Kristrup Vandværk mener, at de er færdige med at hente vand til 1800 forbrugere, hvis udvidelsen gennemføres.

- Så længe der ikke er nogen dokumentation for, hvad der vil ske derude ved at udvide, så er vi nødt til at reagere, fordi vi gerne vil passe på vores drikkevand, siger Jens-Erik Thomsen.

Ingen risiko for grundvandsforurening

Direktøren fra Nordic Waste, David York, anerkender bekymringen fra vandværkets side.

- Det er jo deres ansvar. De skal passe på det vand, som de sender ud til borgerne, siger han.

Nordic Waste håndterer blandt andet forurenet jord og restprodukter fra industrien

Han mener dog ikke, at bekymringen er nødvendig.

- Vi har 50 meter ler under vores fødder lige nu, og det kommer ikke til at sive ned i det. Det er der veldokumenterede undersøgelser, der viser, siger David York.

Det er også Randers Kommunes vurdering, at der ikke er grund til bekymring.

- I forhold til risiko for grundvandsforurening, så har vi lavet en meget grundig vurdering, og der er vores klare vurdering, at der ikke er nogen risiko i forhold til grundvandet, siger Michael Damm, der er leder for Natur, Miljø og Landbrug i Randers Kommune.

Michael Damm, leder for Natur, Miljø og Landbrug i Randers Kommune, mener ikke, at der er grund til bekymring.

Fortsat bekymret

Bestyrelsesformanden for Kristrup Vandværk, Jens-Erik Thomsen, er imidlertid ikke overbevist.

- Hvis det er der, det ryger ned, så er vi færdige med at hente vand til 1800 forbrugere, siger han.

Jens-Erik Thomsen står tilbage med ét klart ønske:

- Lad være med at give tilladelse til at udvide aktiviteterne indtil vi har en stensikker dokumentation for, at det under ingen omstændigheder – hverken nu eller i fremtiden – vil kunne påvirke vores dyrebare drikkevand.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her