Nyt liv i den gamle købmandsbutik – by får igen et ishus

I den her uge åbner butikken Is og Pandekager i Udbyhøj nord for Randers. Dermed kommer der atter liv i byens gamle købmandsbutik.

Snart åbner et nyt ishus i den gamle købmandsforretning i Udbyhøj. Foto: Privat

I flere år har det været sparsomt med liv og salg i Udbyhøjs gamle købmandsforretning nord for Randers. Men nu sker der noget.

Per Jensen har sammen med konen Helle købt bygningen på Færgevej, og sidst på ugen åbner et helt nyt ishus kaldet Is og Pandekager.

Det skal være ordentligt is, som folk vil køre efter. De lokale kan ikke holde forretningen kørende, så vi skal ud med budskabet om, at man kan få luksusis i Udbyhøj.

Per Jensen, ejer, Is og Pandekager, Udbyhøj

- Det er synd, at der i lang tid ikke har været et ishus herude. Der er skøn natur og en fantastisk havn i Udbyhøj, og vi satser på, at dem, der besøger området, også vil have en is, siger Per Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

For 12 år siden købte en nystiftet købmandsforening bygningen, da den daværende købmand måtte give op.

Den tidligere købmandsbutik og det kommende ishus ligger på Færgevej 59 i Udbyhøj. Foto: Google Maps

Skal være is man vil køre efter

Efterfølgende har fire forskellige forsøgt at få en købmand op at køre. Med begrænset held.

- De seneste fire-fem år er bygningen så mere blevet brugt som et samlingssted, hvor der har været madaftener og loppemarkeder. Men nu har vi købt den, forklarer Per Jensen.

Læs også Stor ændring på unik færge: Kan sikre dens overlevelse

Fokus for den nye isbutik bliver på kvalitet, og isen kommer fra Kastberg og Vebbestrup Is.

- Vi skal ikke bare lange så meget is som muligt over disken. Det skal være ordentligt is, som folk vil køre efter. De lokale kan ikke holde forretningen kørende, så vi skal ud med budskabet om, at man kan få luksusis i Udbyhøj, lyder det fra ejeren.

Planen er at åbne enten torsdag eller fredag i den her.

Corona satte stopper for åbning

Faktisk var Per Jensen allerede i dialog med købmandsforeningen i begyndelsen af året, og man ville gerne have været i gang med issalget allerede i april eller maj.

- Den plan blev forpurret af corona, så nu skal vi altså i gang. I første omgang har vi kun åbent i sommerhalvåret, men vi pønser på at lave arrangementer til vinter også. Måske kommer vi til at sælge madpandekager engang, siger Per Jensen.

Det ville jo være en udfordring, fordi de ting vi løber rundt og laver, er det jo meget rart, man er to.

Kim Ole Petersen, skipper, Udbyhøjfærgen

Ikke langt fra den nye isbutik ligger færgehavnen, hvor Udbyhøjfærgen sejler til og fra. Her er der også store ændringer på vej. 

Færgen skal ombygges, så den kan betjenes af en enkelt medarbejder i stedet for to, som det er i dag.

Kan blive en dyr besparelse

Det er billettøren, der skal spares væk, og færgens skipper skal derfor både stå for sejlads og kontrol af billetter. 

- Det ville jo være en udfordring, fordi de ting vi løber rundt og laver, er det jo meget rart, man er to. Der er nogle ting, man ikke kan selv. For eksempel hvis vi skal skifte olie på en motor eller smøre under en broklap, siger Kim Ole Petersen, der har været skipper på færgen i tre år, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også Danmarks bedste badestrand ligger i Østjylland

Han mener samtidig, at pengene der spares ved, at færgen skal drives af en enkelt person, kan blive ædt op af ekstra udgifter til vedligehold.

- Vi får flere udgifter på vedligeholdelse, fordi der er ting, vi ikke selv kan lave, hvor vi skal have en montør ind udefra og lave det, siger Kim Ole Petersen.

Udbyhøj Kabelfærge er en af Danmarks få kabeltrukne færger. 

Mister kollega 

Der har været færgefart ved Udbyhøj siden 1613 og kabelfærgen, som sejler på strækningen i dag, har været i brug siden 2006. 

I 2018 kom færgen dog i økonomiske problemer og var lukningstruet i forbindelse med besparelser. Beslutningen om en-personsdrift af færgen kan være færgens redning, men for Kim Ole Petersen betyder det, at han mister sin eneste kollega ombord. 

- Vi får kaffe sammen, og nogle gange får vi rundstykker. Det bliver noget tamt noget at sidde der og spise sit eget rundstykke, siger Kim Ole Petersen og fortsætter: 

- Om vinteren tror jeg godt, at det kan blive kedsomt at være her alene hele dagen. Indimellem er der lidt langt mellem bilerne om vinteren.

Læs også Ungespot kan være på vej i villakvarter: - Jeg græd, da jeg fik brevet

Skipperen påpeger samtidig, at det vil blive en langsommere færgeoverfart på den 300 meter lange strækning tværs over Randers Fjord.

- Hvis der er rigtig mange biler, kommer det til at tage tid, for så sejler vi jo ikke samtidig med, at vi billetterer, så det bliver noget mere ventetid. Folk er jo vant til bare at køre om bord, og ligeså snart vi kører om bord, så sejler vi, siger Kim Ole Petersen.

02:04

VIDEO: Kom med ombord på Udbyhøjfærgen. Indslaget er fra den 24. juni.

Luk video

Betydning for lokalområdet 

Færgen skal altså nu bygges om til at kunne håndteres af én person, og efter planen skal skipperen sejle alene fra april næste år. 

Jeg synes, det ville være ærgerligt, hvis færgen ikke var her.

Tina Drægert, Øster Tørslev. 

Og ifølge en af dagens gæster ombord, er det vigtigt, hvis den nye løsning kan sikre færgens eksistens på længere sigt. 

- Jeg synes, færgen er vigtig, fordi den giver et bindeled mellem Djursland og den anden side, og jeg synes, det ville være ærgerligt, hvis færgen ikke var her, siger Tina Drægert fra Øster Tørslev.