Maja og Bo frygter deres børns sikkerhed efter radon-måling
Husejere med for meget radon i hjemmet tvinges til at vælge mellem at udsætte sig selv for kræftfremkaldende fare eller tage et dybt greb i lommen
Det er hverken til at se, mærke eller lugte, men et stort antal østjyder har en farlig gæst i deres hjem.
Radon er en gasart, der findes i undergrunden og som kan trænge ind i huse gennem sprækker og revner.
Østjylland er en af de landsdele, hvor der er mest radon i undergrunden, og derfor opfordres boligejere til at få målt for gasarten, hvis de bor i huse bygget før 1998.
Den opfordring har familien Bilger Baltzersen fra Randers fulgt, og de har netop fået et noget uventet resultat af radon-målingen.
- Lige dengang vi fik det at vide, tænkte jeg, tør jeg overhovedet trække vejret. Hvad er det vi går og indånder her, siger Maja Bilger Baltzersen.
Kan føre til kræft
Maja og Bo Bilger Baltzersen har tre mindre børn, og det bekymrer dem at vide, at de har for meget radon i deres hjem.
- Vi har vores børn, der leger på gulvet og sover på gulvet på madrasser. Det var rigtigt ubehageligt at vide, at de skal vokse op i det, for man vil jo gerne gøre det bedste for sine børn, siger Maja Bilger Baltzersen.
Og man skal tage det alvorligt, hvis man som familien fra Randers får målt et radonniveau, der er højere end myndighedernes anbefalede referenceværdi på 100 Bq/m3.
Det er anslået, at radon i boliger er årsag til omkring 9 procent af alle nye lungekræfttilfælde i Danmark, det vil sige omkring 300 tilfælde per år.
I de fleste af disse tilfælde er de ramte rygere. Risikoen ved radonudsættelse er cirka 25 gange større for rygere end for personer, som aldrig har røget, men risikoen er også betydelig for ikke-rygere.
- Man kan kun finde ud af, om det er for højt, hvis man måler det, og hvis det er for højt, så mærker man ikke noget. Det eneste, man kan komme til at mærke, det er, hvis man senere får en lungekræft på grund af det her, siger Torben Sigsgaard, som er professor ved institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.
Chokerende resultat
Hvis man som boligejer får målt sit radon-niveau til at være over 200 Bq/m3, anbefaler myndighederne, at man søger professionel hjælp til at komme problemet til livs.
Parret fra Randers fik derfor noget af et chok, da deres måling viste et niveau på omkring 700 Bq/m3.
- Det havde jeg nok ikke forventet. Jeg gik meget i panik, siger Bo Bilger Baltzersen.
Derfor føler de sig nu tvunget til at få sikret deres hjem ved at få etableret et såkaldt radonsug.
Tilskud efterspørges
Det kan dog både være dyrt og omfattende for boligejere at slippe af med radon. Løsningen kommer til at koste familien omkring 35.000 kroner.
- Det er jo mange penge at skulle til at bruge, og der er ikke noget hjælp at hente. Vi har jo forsikret os mod alt muligt, men det her, det er bare ærgerligt. Det er bare noget, vi er nødt til at skulle bruge penge på, siger Maja Bilger Baltzersen.
Parret mener, det er urimeligt, at de selv står med regningen, da de ikke viste, at de flyttede ind i et hus med for meget radon i luften. Den holdning deler de med formanden for Parcelhusejernes Landsforening.
- Man burde politisk se på, om man skulle give nogle tilskud og få folk motiveret, ligesom man har gjort på energiområdet, siger Allan Malskær.
Han mener, at vi bør følge i Sveriges fodspor, hvor boligejere kan få tilskud til radonsikring, fordi radon anses som et offentligt sundhedsproblem.
Du kan se mere om familien Bilger Baltzersen og radon i videoen øverst på siden.