Mange husejere lever i for meget radon uden at vide det

I Aarhus har 155 husejere fået målt deres radonniveau. Knap halvdelen har mere radon, end det anbefalede niveau

Radon er hverken noget, man kan mærke, se eller lugte.

Verdenssundhedsorganisationen WHO og Sundhedsstyrelsen anslår, at 300 årlige tilfælde af lungekræft i Danmark kan relateres til radon.

Sidste vinter valgte 155 husstande i Aarhus at få målt radonniveauet i deres boliger. Knap halvdelen - 74 -af de målte boliger havde et højere niveau, end det WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Realdania lancerede i efteråret 2015 en oplysningskampagne, der havde til formål at øge kendskabet til radon og opfordre husejere til at måle, hvor meget radon de har i hjemmet.

Derfor støtter Aarhus Kommune nu op om kampagnen, så alle husejere i kommunen med huse opført før 1998 modtager et e-boks-brev, hvor de bliver opfordret til at få målt deres radonniveau.

- Det er vores håb, at mange husejere i Aarhus vil benytte de kommende måneder til at få målt deres hus for radon. Viser det sig, at man har mere radon i huset, end myndighederne anbefaler, findes der heldigvis ofte enkle løsninger, siger Ann Hamborg, afdelingschef i Teknik og miljø, Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Årsagen til, at det kun er husejere med huse opført før 1998, der bliver kontaktet, er, at bygningsreglementet blev ændret i 1998. Huse opført derefter skal have en obligatorisk radonsikring.

At få målt sit radonnniveau kræver nogle få målere på størrelse med en chokoladeskildpadde, der over tre måneder måler niveauerne i nogle af husets opholdsrum. En måling koster 500-1.500 kroner.

Radon bør måles i årets kolde måneder fra oktober til april. Det skyldes, at temperaturforskellen ude og inde er størst i de måneder. Derved får man en trykforskel, som gør, at huset fungerer som en støvsuger og suger radon op fra undergrunden.

Radon er en radioaktiv gasart, der kan sætte sig i lungevævet.

 

 

20181025-173209-2-1920x1277we

play Kænguru hoppede rundt i østjysk villakvarter

20210727_175821

play Kevin trodser sit handicap: Cykler og står på paddleboard

djrus marias piger

play Vilde vandmængder i forlystelsespark: -Det var meget voldsomt

szexm9ijlwe14qxl720210726162640

play Fik nok af billetsnyd: Buschauffør parkerer for sidste gang

Politibil

Først kørte hun narkokørsel, så kradsede hun og spyttede på politiet

Anne-Marie Rindom

Østjysk guldhåb ligger på førstepladsen ved OL

Dagens mest læste