Giftigt byrådsklima får embedsfolk til at flygte fra Randers

Stribevis af embedsfolk og kommunaldirektører har gennem de seneste år forladt Randers Kommune. Den hårde tone i byrådet får skylden

02:42

Krystere, svagpissere og dybt beskæmmende. Beskyldningerne og de brutale ord fyger gennem luften, når der er byrådsmøde i Randers. Flere byrådsmedlemmer holder sig ikke til kun at angribe politiske modstandere – også navngivne personer fra forvaltningen får på puklen.

Det har gennem årene resulteret i et hav af opsigelser fra kommunaldirektører og andre ledende embedsfolk. Senest var det kommunaldirektør Hans Nikolaisen, der valgte at sige op med begrundelsen, at han ville have mere tid til familien. Kilder med indsigt i Randers Kommune har dog givet udtryk for, at det dårlige arbejdsklima også har haft indflydelse på beslutningen.

- Når man gang på gang angribes på sin integritet, kommer der også en grænse for, hvad man synes er i orden, siger gruppeformand for Venstre, Anders Buhl, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også Kommunaldirektør i Randers har sagt op

Det dårlige arbejdsklima er kendt af mange i de kommunale kredse, og det kan ikke udelukkes, at mange egnede kandidater til ledende stillinger i Randers Kommune skræmmes væk. Det påvirker rekrutteringsprocessen.

- Jeg tror ikke, at der er mange i den kommunale verden, som ikke kender til forholdene i Randers. Det bliver simpelthen ikke de bedste kandidater, man får, siger formand for Kommunaldirektørforeningen i Danmark, Henrik Kolind.

Læs også Ekspert: Uroen i Randers Byråd vil fortsætte

En af de personer, som på egen krop har oplevet den hårde tone i Randers, og som i sidste ende valgte at sige sit job op, er Hans Nikolaisens forgænger, Bent Peter Larsen.

- Når man er i sådan et job, så kommer man til en position, hvor man finder ud af, hvor grænsen går. Det var den grænse, jeg nåede til. Politikerne skal være der, vi andre kan være der, lyder det i dag fra ham.

Han forlod kommunaldirektørposten til fordel for et chefjob i Varde. 

Du kan se mere om det dårlige arbejdsklima i Randers Byråd i indslaget øverst på siden.

00:45

I lydfilen her kan du høre nogle af de voldsomme ord, som sendes gennem luften under et tilfældigt byrådsmøde i Randers. 

Luk video