Anette har fået tjekket sit hus for radon

Aarhus Kommune har opfordret 45.000 husejer til at få tjekket deres hjem for radon. Det har familien Skydt-Nielsen i Brabrand gjort

01:45

Familien Skydt-Nielsen bor i et hus fra 1969 i Brabrand ved Aarhus.

Her har der været sat radon-målere op flere steder i hjemmet.

- Vi bruger huset ret meget. Jeg har værksted, vi har overnattende gæster og børn, der leger i kælderen. Så vi ville gerne have det undersøgt, siger Anette Skydt-Nielsen, Brabrand.

Læs også Mange husejere lever i for meget radon uden at vide det

Radon er en gas, der kan sive op i huse fra undergrunden. Alene i Aarhus Kommune har man opfordret 45.000 husejere til at få tjekket deres bolig.

Man kan hverken se eller lugte radon, men den kan være farlig for helbredet.

- Vi ved, at det øger risikoen for lungekræft med cirka 40 procent. Det er en alvorlig sygdom, der selvfølgelig kommer efter lang tid. Men netop derfor kan det nytte noget at gøre noget ved sin udsættelse, hvis man er udsat for radon, siger Torben Sigsgaard, professor, Institut for folkesundhed, Aarhus Universitet.

Læs også Kraftig eksplosion i Stjær: Hus sprængt i småstykker

Der er flere ting, man kan gøre. Lufte ud eller lægge en membran ned og tætne rør og revner.

- Man behøver ikke at flytte fra sit hus. Men man kan fjerne så meget radonaktivitet fra sit hus, at det kommer under problemniveau, siger Torben Sigsgaard. 

I Brabrand kan Anette Skydt-Nielsen og familien ånde lettet op. Undersøgelsen viste nemlig, at radonniveauet lå under problemniveau.

Øverst kan du se hele indslaget om radon i hjemmet.

Radon i  hjemmet

Det er kun husejere med huse opført før 1998, der er blevet opfordret til at få tjekket deres hus for radon. Årsagen er, at bygningsreglementet blev ændret i 1998. Huse opført derefter skal have en obligatorisk radonsikring.

At få målt sit radonnniveau kræver nogle få målere på størrelse med en chokoladeskildpadde, der over tre måneder måler niveauerne i nogle af husets opholdsrum. En måling koster 500-1.500 kroner.

Radon bør måles i årets kolde måneder fra oktober til april. Det skyldes, at temperaturforskellen ude og inde er størst i de måneder. Derved får man en trykforskel, som gør, at huset fungerer som en støvsuger og suger radon op fra undergrunden.