Danmark åbner op, men Kira er fortsat isoleret: - Jeg er ved at blive skør
18-årige Kira Møller Nielsen lider af en sjælden lungesygdom, som gør corona-virus farlig for hende. Derfor er hun nu isoleret på 7. uge.
Det er nu syv uger siden, at 18-årige Kira Møller Nielsen rigtigt har været sammen med andre mennesker end sin nærmeste familie.
Hun lider af en sjælden, kronisk lungesygdom, der gør, at hun er kronisk forkølet og nemt får lungebetændelse.
Derfor frygter hun, at COVID-19 for hende kunne blive dødbringende, og som en konsekvens af det har hun isoleret sig hjemme.
Ked af det
Men syv uger er lang tid og føles måske endnu længere, når man er 18 år og egentlig bare gerne vil hænge med vennerne.
Tanken om, at isolationen kan komme til at vare rigtig lang tid, er derfor virkelig hård for Kira Møller Nielsen.
- Det gør mig ked af det, for jeg savner mine venner og at have nogen at komme hen til, hvis jeg er i dårligt humør, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Psykisk hårdt
Ligesom så mange andre under COVID-19 nedlukningen har Kira Møller Nielsen en stor trang til at komme ud og møde mennesker, men desværre er der ikke udsigt til, at det bliver mere sikkert for den lungesyge pige at komme ud.
- Når man har været låst inde så længe som mig, så bliver man bare lidt skør. Man vil bare gerne ud igen, fortæller hun.
- Jeg har dage, hvor jeg går ned psykisk. Jeg bliver ked af det og i dårligt humør og har ikke lyst til at snakke med nogen. Jo længere tid, der går, jo mere går jeg ned.
Overlæge: - Ingen kan klare isolation i et år
Ledende overlæge på afsnittet for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, anerkender behovet for igen at komme ud blandt andre mennesker.
- Det er et menneskeligt behov, vi har, og ingen kan klare at være isoleret i et helt år, så vi må finde på noget, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Selvom han har svært ved at pege på noget, som Kira Møller Nielsen eller andre i lignende situationer selv kan gøre, så mener han dog, at vi andre kan tage tiltag i brug, så vi atter kan være sammen med også særligt sårbare.
- Hvis ikke vi finder en behandling eller en vaccine, så kunne man tage et mundbind på, som vi ved virker. Og nu er vi jo begyndt at kunne teste mange flere, så det er vigtigt, at man bliver testet, siger han.
Ingen venner tilbage
Kira Møller Nielsen har været i hjemmeskoling under hele isolationen, men har ikke set sine venner.
Og går der meget længere endnu, så frygter hun, at venskaberne glider ud i sandet.
- Jeg frygter selvfølgelig, at det fortsætter længe, for jeg ved slet ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv. Hvad kan jeg så? Jeg er lukket inde hele tiden, og så har jeg pludselig ikke nogen venner mere, fordi jeg er lukket inde, siger hun.