Vi går imod mørke tider: Sådan undgår du vinterdepression
Efteråret har for alvor meldt sin ankomst, og dagene bliver så småt mørkere, koldere og føles kortere. Her er seks råd til, hvordan du undgår at blive deprimeret om vinteren.
Daler dit humør, når temperaturerne falder? Og føler du dig træt, trist og energiforladt?
Så er du måske blandt de 5-10 procent danskere, der rammes af en vinterdepression. Heldigvis kan man gøre flere ting for både at undgå vinterdepressionen og slippe af med den igen.
I samarbejde med Mette Kragh, der er forskningssygeplejersker ved Aarhus Universitetshospital, har vi her samlet seks tips, som gør dig vinterklar.
1. Kom ud i lyset
Jo tættere vi kommer på vinteren, jo mørkere bliver det. Og det kan være lidt af en udfordring for de personer, som lettere bliver ramt af en vinterdepression. Dagslys er nemlig enormt vigtigt for os.
- Det handler helt generelt om at få noget lys og gerne om morgenen. Hvis man har mulighed for at gå på arbejde eller cykle på arbejde, er det en god idé, siger Mette Kragh til TV2 ØSTJYLLAND.
2. Lysterapi
Hvis man er én af de personer, som er nødt til at hoppe ind i bilen om morgenen og køre på arbejde og først er hjemme, når mørket igen er ved at falde på, kan det være svært at nå at fange dagslyset. Der er dog andre måder, hvorpå man kan få lys og undgå vinterdepressionen.
- Et alternativ er at prøve lysterapi 30 minutter om morgenen, siger Mette Kragh.
Her er det en god idé at prøve det én til to uger, og se om det virker.
3. Sov regelmæssigt
Det er altid vigtigt for ens humør og helbred, at man får en god nattesøvn. Det gør sig også gældende i vinterperioden.
- Prøv at få en nogenlunde regelmæssig søvnrytme. Gå i seng på samme tidspunkt og stå op på samme tidspunkt. Og prøv at undgå at sove om dagen, for det kan også gøre dig mere trist, siger Mette Kragh.
4. God kost
Vores kost har også en stor betydning, og her er det især vigtigt at spise mad, som indeholder D-vitaminer, nu hvor vi ikke får denne slags vitamin fra solen.
- Få undersøgt dit niveau af D-vitaminer og se, om du har D-vitamin-mangel, siger Mette Kragh.
Hvis det viser sig, at man mangler D-vitaminer, kan man enten få nogle tabletter eller forsøge at få det ind i ens kost.
5. Bevæg dig
Det er meget tiltalende at blive under dynen og se Netflix, når temperaturen daler og mørket falder på, men det er langt bedre at komme ud og få sved på panden.
- Det kan også hjælpe at komme ud og få noget motion. Det har mange også glæde af, siger Mette Kragh.
6. Gå til lægen
Der er naturligvis også en risiko for, at man ikke blot lider af vinterdepression. Derfor kan det være en god idé at tage til lægen.
- Hvis man får nogle symptomer, som begrænser ens hverdag, og som går ud over ens livskvalitet, så er det også en god idé at tale med sin læge om det og finde ud af, om der er noget andet på spil, siger Mette Kragh til TV2 ØSTJYLLAND.