Statsministerens nytårstale: Ældreplejen skal genstartes med vidtgående forslag

Regeringen ønsker at befri landets kommuner for bureaukrati og dokumentation i ældreplejen.

Regeringen ønsker en ny ældrelov, der skal gøre op med bureaukrati og dokumentation ude i kommunerne. Det kræver dog Folketingets opbakning. 

Det har statsminister Mette Frederiksen netop løftet sløret for i sin nytårstale.

- Jeg vil derfor i aften foreslå noget vidtgående. At vi afskaffer den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet og starter helt forfra, lyder det fra statsministeren.

Ifølge statsministeren skal den nye lov bygges på 'Klare værdier. Værdighed. Valgfrihed. Selvbestemmelse. Og få dokumentationskrav'.

- Lad medarbejderne bruge deres gode hoveder og varme hjerter. Lad os pårørende være mere sammen med vores gamle. Lad de ældre få den kærlighed og pleje, som livets efterår kræver, sagde hun i talen.

- Det er mit håb, at de nyvalgte borgmestre og byråd vil tage udfordringen op. Og at Folketingets partier vil være med.

Fri for statslige regler

Syv kommuner har tidligere fået mulighed for at blive fri for næsten alle statslige regler på en række velfærdsområder, og i det nye år skal alle landets kommuner, hvis det står til regeringen, tilbydes det samme.

Det er dog op til borgmestre og byråd rundt om i landet, i hvor høj grad de vil gøre brug af det.

quote Det er mit håb, at de nyvalgte borgmestre og byråd vil tage udfordringen op.

Mette Frederiksen (S), statsminister

- Det er mit håb, at de nyvalgte borgmestre og byråd vil tage udfordringen op. Og at Folketingets partier vil være med, sagde Mette Frederiksen.

Statsministeren foreslog selv i sin åbningstale af Folketinget i 2020 at sætte syv kommuner fri. Der har tidligere været lignende forsøg, men denne gang har det været mere omfattende.

Klima, udenlandsk arbejdskraft og udsættelse af et kommende sundhedsudspil var også blandt emnerne i statsministerens nytårstale.

Læs hele statsministerens tale her