Sofie er rædselsslagen under coronakrise: Overlæge frygter boom i indlagte

Psykisk ustabile har det ekstra hårdt for tiden. Derfor bekymrer det overlæge, at der er mange ledige sengepladser på de psykiatriske afdelinger.

Sofie Helboe føler sig ekstra hårdt ramt af corona-krisen. Hun er godt nok ikke smittet, men hendes skrøbelige sind påvirkes under udbruddet. Foto: Privat

Det er umuligt at undgå information om covid-19, dødstal, antallet af smittede og lignende lige i øjeblikket.

De mange dystre nyheder rammer særligt én gruppe østjyder, som ønsker forståelse og respekt.

Læs også Johanne sender pakker til psykiatrien: - Deres sygdom holder ikke coronafri

De psykisk syge og ustabile borgere kan få forværret deres sygdom under corona-krisen. En af dem, der mærker konsekvenser af den megen omtale af virussen, er Sofie Helboe, som bor ved Odder.

- Jeg bliver mere og mere bange, når man hører, at så mange er smittede, og så mange er døde. Så tænker jeg, 'nu skal vi alle dø', siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Sofie er ikke alene

Sofie Helboe lider af angst og tager dagligt medicin for at komme igennem dagen.

Det er især de sociale medier, der påvirker hende for tiden.

Jeg bliver mere og mere bange, når man hører, at så mange er smittede, og så mange er døde. Så tænker jeg, 'nu skal vi alle dø'.

Sofie Helboe

- Det er svært at undgå at være på Facebook, og her ser jeg konstant opslag om corona. Nogle overdriver eller deler falske nyheder, og de er bare med til at gøre mig mere ræd, forklarer Sofie Helboe.

Ifølge eksperter i psykiatrien er hun langt fra alene. Derfor virker det også bekymrende, at færre faktisk henvender sig til sin læge eller de psykiatriske afdelinger i øjeblikket.

Færre borger ringer til tlf. 1-1-2 med henvendelser om akutte sygdomme, færdselsulykker og andre hændelser, der kan kræve akut lægehjælp. Her ses tallene for antallet af henvendelser hos Region Midtjyllands AMK-vagtcentral for de seneste knap tre uger sammenlignet med samme periode i 2019. AMK står for Akut Medicinsk Koordinering.

Flere typer møder ikke op

Det fortæller overlæge på Aarhus Universitetshospitals psykiatri Mikkel Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der er jo ikke færre, som har det skidt for tiden. Snarere tværtimod. Derfor kan det bekymre mig, at der faktisk er færre indlagte i øjeblikket. Jeg er sikker på, vi ser et boom i indlagte patienter efter krisen, siger han.

Der er også dem, som tidligere lige har kunnet klare sig igennem hårde perioder, men hvor corona-krisen får bægeret til at flyde over.

Mikkel Rasmussen, overlæge, AUH Psykiatrien

Ifølge den aarhusianske overlæge er der flere typer patienter, som ikke møder op til indlæggelse lige nu. Selvom mange af dem formentlig ville have gavn af det.

Nogle tør ikke på grund af smitterisiko, andre ønsker bare at isolere sig selv mest muligt.

Og så er der andre, der ikke vil indlægges, fordi Styrelsen for Patientstikkerhed har valgt at forbyde besøg hos de psykiatriske afdelinger.

Mikkel Rasmussen er ud over at være speciallæge i psykiatrien på Aarhus Universitetshospital også regionsrådsmedlem i Region Midtjylland for partiet Psykiatri-Listen.

'Kan nå at blive rigtig syge'

- Der er også dem, som tidligere lige har kunnet klare sig igennem hårde perioder, men hvor corona-krisen får bægeret til at flyde over. Alle de her typer patienter kan vi forvente at se på afdelingerne senere, og så bliver vi for alvor pressede, siger Mikkel Rasmussen.

Også formanden for SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed, Knud Kristensen, er bekymret for tiden efter Covid-19.

Læs også Region indfører forbud mod besøg på alle hospitaler

Ligesom Mikkel Rasmussen ser han mange faresignaler ved tendensen.

- Det er især de såkaldte nye syge, som ikke tør bevæge sig udenfor, der er farlige. For de kan nå at blive rigtig syge, og de har måske ikke i forvejen kontakt til nogen, der kan hjælpe dem, siger formanden for SIND, Knud Kristensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Corona kan udløse sygdom

Han hilser det velkommen, at statsminister Mette Frederiksen (S) på det seneste pressemøde også satte fokus på mental sundhed.

For dem, der har en medført sårbarhed, kan få udløst psykisk sygdom under corona-udbruddet, forklarer han.

Jeg føler, at jeg skal dø, jeg får det varmt, selvom mine fødder er iskolde. Alt sammen kun på grund af ting, jeg læser.

Sofie Helboe

- Jeg tror også, at vi ser et boom i antallet af indlagte og folk med behov for hjælp, når vi er ude på den anden side. Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på den risiko, siger Knud Kristensen.  

Søvnløs om natten og vejrtrækningsproblemer

Tilbage hos Sofie Helboe beskriver hun lige nu sin egen situation som uudholdelig. Angsten har store konsekvenser for dagligdagen under corona-udbruddet.

Hun frygter en indlæggelse på sigt.

- Jeg er så paranoid, at jeg kan få bivirkninger eller symptomer på noget, som jeg ikke har eller har taget. Derfor ligger jeg søvnløs om natten og kan ikke trække vejret ordentligt. Jeg føler, at jeg skal dø, og jeg får det varmt, selvom mine fødder er iskolde. Alt sammen kun på grund af ting, jeg læser.

Læs også Sygehusene har masser af tomme senge - hvor bliver hjertepatienterne af?

Sofie Helboe har en bøn til alle, der deler historier om corona-virus:

- Selvfølgelig skal vi have informationer ud om sygdommen. Men alle de her skrækhistorier og overdrivelser gavner altså ikke mig og andre i samme situation.

Sætter fokus på mental sundhed

En af dem, der står i samme situation, men som har lært at klare sig igennem de hårde perioder, er Nette Birk fra Djursland.

Hun lider af helbredsangst og forsøger på sin Facebook-side at gøre opmærksom på behovet for et fokus på mental sundhed.

Jeg ved, hvordan mange går og har det derude, så jeg vil gerne være med til at give folk en forståelse for vores situation.

Nette Birk

- Jeg ved, hvordan mange går og har det derude. Så jeg vil gerne være med til at give folk en forståelse for vores situation, siger Nette Birk til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun har flere gode råd til Sofie Helboe og andre psykisk sårbare, der føler sig ekstra udsatte under corona-krisen.

Frivillige sidder klar ved telefonen

Eksempelvis har hun selv haft meget gavn af at skrive sine symptomer ned, når de opstår, så hun ved, hvad der er normalt og unormalt.

- Og så bruger jeg meget angstlinjen, hvor der sidder frivillige, som kan være studerende, der kan hjælpe en, siger Nette Birk.

Læs også Sådan får du mental sundhed under coronakrisen

Der findes flere hotlines, som personer med psykiske problemer kan hente hjælp hos i øjeblikket, hvor de fysiske møder med psykologer er utilgængelige.

Det drejer sig blandt andet om netop AngstTelefonen, SINDs telefonrådgivning og Psykiatrifondens rådgivning.