Johanne sender pakker til psykiatrien: - Deres sygdom holder ikke coronafri

Johanne Uhd vil sende kreative pakker. Psykiatrisk afdeling kalder det kærlighed og tror, at det vil betyde meget for patienterne.

Johanne Uhd vil sende pakker med forskelligt tegneudstyr, og det er en god ide, mener hospitalet. Foto: Privatfoto - Johanne Uhd

Corona-udbruddet kører i hovedet på os alle sammen lige nu og skaber usikkerhed og utryghed.

Det gør det i den grad også på de patienter, der er indlagt med blandt andet angst og depression på de psykiatriske afdelinger på Aarhus Universitetshospital.

Og de patienter har ildsjælen Johanne Uhd sat sig for at hjælpe ved at sende dem såkaldt "sindssygt dejlige hjælpepakker" med forskelligt tegne- og maleudstyr. 

- Deres sygdom holder ikke coronafri. De er en udsat gruppe, der er bekymret og har angst, og de er endnu mere presset lige nu - ligesom vi andre er, siger Johanne Uhd til TV2 ØSTJYLLAND.

- Det kræver noget mental modstandskraft at komme igennem coronakrisen, tilføjer hun.

Eksempler på, hvordan coronakrisen påvirker de psykiatriske patienter på AUH

De må ikke få besøg

De må ikke besøge venner og familie

De må ikke samles i mindre grupper

Personalet bærer masker

Alle må ikke spise på samme tid - de deles op

Deres kontakt til kommunen er for flere patienter reduceret til et telefonopkald

Personalet bærer masker

 

Kilde: Susanne Bissenbacker, oversygeplejerske, Afdelingen for Angst og Depression, AUH

Har hjulpet hende selv

Hun har selv en bipolar lidelse og har været indlagt på det tidligere psykiatriske hospital i Risskov mange gange, hvor det at tegne og male har gjort, at hun kunne udtrykke følelser, der var svære at sætte ord på.

Læs også Frygter eksplosion i unge med psykiske problemer: Laver gratis corona-hotline

De seneste år har hun dog været frivillig i psykiatrien, hvor hun blandt andet har lavet musikevents, julefester og kreative aktiviteter for patienterne.

Det er hendes de erfaringer, der har givet hende lysten til at lave hjælpepakker til patienterne.

Jeg tror, det betyder meget for dem, at de som patienter kan føle sig set, og at der er nogle derude på den anden side, der tænker på dem og rækker ud til dem med en slags kærlighed.

Susanne Bissenbacker, oversygeplejerske, Afdelingen for Angst og Depression, AUH

- Jeg vil gerne adsprede dem, men vigtigst af alt vil jeg gerne give dem redskaber til at udtrykke sig i ord og billeder. Det at kunne udtrykke sig gennem billeder og digte kan gøre, man kan komme nemmere igennem krisen, siger Johanne Uhd.

Læs også COVID-19 LIVE: Få seneste nyt om corona

Går med rumdragter 

På afdelingen for Angst og Depression på AUH bærer personalet masker for at undgå smitte, patienterne må ikke få besøg, og de normale aktiviteter er blevet tilpasset retningslinjerne fra myndighederne, så de for eksempel ikke må sidde i små grupper og snakke. 

Her kan man se en medarbejder i, hvad der ligner en rumdragt, der viser, hvordan de tester for corona.

Og de forandringer kan mærkes på patienterne, fortæller oversygeplejersken.

- Hvis man er psykisk syg eller sårbar, og der sker mange store forandringer i samfundet, kan det være svært at overskue, hvad der kan ske med én, siger oversygeplejerske Susanne Bissenbacher til TV2 ØSTJYLLAND.

- Der kan også komme en patient ind, som vi kan tro har corona, som bliver isoleret, og vi tager rumdragt på. Det gør patienterne utrygge, selvom de ved, at vi passer på dem. Deres hverdag er forandret her og derhjemme, tilføjer hun.

Hun er sikker på, at initiativet fra Johanne Uhd vil gøre en stor forskel.

Læs også Sofie forarget over ungdomsfest og hærværk: - Vildt de er så ligeglade

Pakkerne er kærlighed

- Jeg tror, det betyder meget for dem, at de som patienter kan føle sig set, og at der er nogle derude på den anden side, der tænker på dem og rækker ud til dem med en slags kærlighed, siger Susanne Bissenbacker.

Johanne Uhds pakker vil komme i karantæne, før de gives til de patienter, der må få dem. Hun vil gerne lave 300 og sende dem til alle afdelinger inden for Psykiatrien på AUH.

Lige nu søger hun sponsorer til projektet, der er godkendt af Indsamlingsnævnet.

Læs mere herunder.