Smittetrykket falder trods genåbning

Det viser den seneste måling fra Statens Serum Institut.

På trods af genåbningen er smittetrykket siden begyndelsen af maj faldet fra 0,9 til 0,7. Foto: Ritzau / Scanpix (genrebillede)

Det danske samfund åbner, de mindste børn er for længst kommet tilbage i vuggestue og skole, og de videre faser for genåbningen er i gang.

På trods af genåbningen er smittetrykket siden begyndelsen af maj faldet fra 0,9 til 0,7.

Læs også COVID-19 LIVE: Aarhus-borgmester indkalder til pressemøde om coronasituationen

Det viser den seneste måling fra Statens Serum Institut (SSI).

Smittetrykket er et udtryk for, hvor mange andre en person med coronavirus smitter. Hvis det er 0,9, betyder det, at en person med coronavirus gennemsnitligt smitter 0,9 andre.

Det at smittetrykket har ligget så stabilt under 1 i den sidste uge er tegn på, at den første fase af genåbningen ikke endnu har sat skub i smittespredningen.

Tyra Grove Krause, afdelingschef i SSI

- Det at smittetrykket har ligget så stabilt under 1 i den sidste uge er tegn på, at den første fase af genåbningen ikke endnu har sat skub i smittespredningen, siger Tyra Grove Krause, der er afdelingschef i SSI, i en pressemeddelelse.

Smittetrykket er en af de indikatorer, myndighederne holder øje med i forbindelse med genåbningen af landet, hvor fase 2 officielt er gået i gang mandag.

00:36

VIDEO: 2.600 repræsentativt udvalgt danskere har i deres e-boks fået en invitation om at blive testet for antistoffer, så man kan kortlægge, hvor mange der har været smittet med coronavirus. Kom med på en rundtur inde i testteltets maskinrum i Aarhus.

Luk video

For fire uger siden blev Folketingets plan for genåbningens første fase igangsat. Børn fra 0.–5.-klasse kom tilbage i skole, en stor del af de liberale erhverv åbnede, og daginstitutioner gjorde plads til samfundets mindste.

Ifølge Tyra Grove Krause er det lave smittetryk et udtryk for, at borgerne tager sine forholdsregler.

Læs også Kom med ind i maskinrummet: Blodprøver skal vise, hvor mange der har haft virus

- Det skyldes sikkert både skolernes kæmpe indsats med at holde fysisk afstand og sikre god hygiejne. Men det tyder også på, at folk generelt stadig passer på, siger hun.

Den kritiske grænse for smittetrykket er 1,0. Er smittetrykket over, er det udtryk for, at epidemien accelerere. Er det under, er det udtryk for, at epidemien aftager.

Det skyldes sikkert både skolernes kæmpe indsats med at holde fysisk afstand og sikre god hygiejne. Men det tyder også på, at folk generelt stadig passer på

Tyra Grove Krause, afdelingschef i SSI

Under coronakrisen er smittetrykket gået op og ned. I marts var det helt oppe over 1,0. I midten af april stabiliserede det sig på 0,6. Og de første uger efter genåbningens fase 1 steg det igen til 0,9.

Og ifølge SSI kom det helt op på 1,0 mellem 22. og 24. april.

FAKTA: Smittetrykket beskriver coronavirussets spredning

Begrebet smittetryk er afgørende for, hvor hurtigt samfundet igen kan blive åbnet.

Det er Statens Serum Institut (SSI), som laver beregningerne af smittetrykket.

Her er en forklaring af, hvad smittetryk er, og hvordan det beregnes:

* Smittetrykket er en betegnelse for, hvor mange personer en smittet med coronavirus i gennemsnit smitter.

* Det seneste præcise tal for smittetrykket i Danmark er mandag på 0,7, oplyser SSI. Det vil sige, at en smittet person i gennemsnit smitter 0,7 andre, eller at 100 smittede personer overfører virusset til 70 andre.

* Hvis smittetrykket er under 1,0, er det udtryk for, at epidemien aftager.

* Hvis smittetrykket er over 1,0, er det udtryk for, at epidemien udvikler sig.

* Der er flere måder at beregne smittetrykket på, men SSI har valgt at estimere det ud fra antallet af coronarelaterede indlæggelser på sygehusene.

* SSI bruger ikke tallene for, hvor mange der er testet positive for coronavirus. Det begrundes med, at tallet i høj grad er afhængig af, hvor mange og hvem man tester. Derfor kan det tal ifølge SSI skævvrides, fordi bestemte grupper - for eksempel sundhedspersonale - testes mere, fordi der bliver lempet på kriterierne for, hvem der kan testes, eller fordi der bliver skruet op for antallet af test.

* SSI har valgt at regne ud fra indlæggelser, fordi det vurderes at være mindre påvirket af ændringer af, hvor mange og hvem man tester.

* SSI beregner smittetrykket ved at analysere de daglige ændringer i antallet af indlagte i en regressionsanalyse, der er en statistik analysemetode. Det beregnes i en særlig udgave af softwareprogrammet R, der er designet til netop at beregne smittetryk.

* SSI antager i beregningen, at der i gennemsnittet går 4,7 dage mellem hvert tilfælde i en smittekæde. Altså at en smittet først smitter en ny efter 4,7 dage.

* SSI understreger, at tallene er behæftet med usikkerhed.

Kilde: Statens Serum Institut.