Højreradikale tiltalt for hærværk mod jødisk gravplads: Jokede med Holocaust på sociale medier

Østjyllands Politi har nu tiltalt to mænd for flere tilfælde af grov hærværk og offentlig forhånelse af forskellige grupper af personer.

Torsdag har Østjyllands Politi tiltalt to mænd på 27 og 39 år fra Randers og Hobro for flere tilfælde af hærværk og offentlig forhånelse af forskellige grupper af personer.

Det er en særdeles grov sag med grove angreb mod forskellige grupper af mennesker.

Cathrine Brunsgaard, anklager ved Østjyllands Politi

De er blandt andet tiltalt for at have begået hærværk mod en jødisk gravplads og overmalet en regnbuefarvet bænk.

- Det er en særdeles grov sag med grove angreb mod forskellige grupper af mennesker alene på grund af deres race, tro, hudfarve eller seksualitet. Vi har fundet, at der er tilstrækkeligt bevismæssigt grundlag, for at vi kunne rejse tiltale, siger anklager ved Østjyllands Politi Cathrine Brunsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Dét, at der nu er rejst tiltale, betyder, at sagen er færdigefterforsket. Anklagemyndigheden har sendt et anklageskrift til retten, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.

Racistiske jokes på russisk medie

Begge mænd er tiltalt for organiseret hærværk, krænkelse af gravfreden og overtrædelse af racismeparagraffen. 

Derudover er den 39-årige fra Hobro også tiltalt for offentligt og med forsæt at have fremsat udtalelser, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, tro, nationale eller etniske oprindelse.

Det har han gjort på det russiske sociale medie VK.com.

Her har han skrevet flere jokes om både Holocaust og personer med en mørk hudfarve

00:28

VIDEO: De to mænd er tiltalt for at stå bag hærværket på en mangfoldighedsbænk i Aarhus.

Luk video

I anklageskriftet står der, at manden den 27. september 2018 delte et billede med motiv af to personer af henholdsvis lys og mørk hudfarve, hvor der i overskriften til billedet oversat til dansk står:

"Når din sorte kæreste irriterer dig, skal du lukke noget videnskabelig racisme ud".

Herefter står der, i taleboble henvendt til kvinden med mørk hudfarve, oversat til dansk:

"Den negroide race har en mindre udviklet pandelap og er ca. 450.000 år mindre udviklet. Du ligner en chimpanse, fordi du har ca. tre procent mere abelignende DNA, din dumme abe-dulle".

Lavede sjov med gaskammer

Ifølge anklageskriftet delte den 39-årige den 19. juni 2018 et billede med motiv af en jøde og en tysk soldat, hvor den tyske soldat holder jødens ørelokker ud i vandret position, hvor der til opslaget er tilknyttet kommentaren oversat til dansk:

"Fritz: "Hans er du klar til at tage et foto?". Hans: "Ok Goldberg, sig gaskammer!". Goldberg: "Gas - vent hvad?".

01:10

VIDEO: Det kostede en uges arbejde og 100.000 kroner at gøre Østre Kirkegård i Randers ren, efter hærværksmændene overmalede flere gravsten.

Luk video

I anklageskriftet fremgår flere racistiske udsagn af samme karakter, som er blevet slået op på det russiske sociale medie, som anklageren sammenligner med Facebook.

- Det er en særdeles grov sag. Heldigvis er det ikke sager, vi ser ret ofte, siger anklager Cathrine Brunsgaard.

Flere sigtelser

Mændene har siddet varetægtsfængslet, siden den 12 november sidste år, hvor de blev anholdt i forbindelse med sagen, hvor 84 gravsten blev enten overmalet eller væltet på en jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers den 10 november.

Ifølge politiet havde de to også hældt maling over en regnbuebænk ved Ceres Park i Aarhus tilbage i juni 2019 og begået hærværk mod en Sparekassen Kronjyllands bygning, som er pyntet af en davidsstjerne.

Læs også Hærværk mod jødisk gravplads: Fængslede får forlænget varetægtsfængsling

Desuden skulle den ældste af de fængslede have opfordret andre til at begå hærværk mod en café i Aarhus, hvor der blandt andet blev opsat klistermærker med hagekors.

Retten skal nu finde et tidspunkt for retssagen. I mellemtiden er de to mænd blevet løsladt.

Ifølge anklageren vil der blive nedlagt påstand om fængselsstraf og erstatning, og de tiltalte står til op imod seks års fængsel.

Begge tiltalte nægter sig skyldige.