- Dronningens patter smager godt: Nicolais gåtur sætter fokus på Tourettes

30-årige Nicolai går lige nu Danmark rundt for at sætte fokus på tourette syndrom og andre psykiske sygdomme.

01:56

VIDEO: Kom med Nicolai Aagaard på tur rundt i Grenaa.

- Dronningens patter smager godt. 

Ordene flyver ud af Nicolais mund, og han griner lidt af sig selv.

Jeg havde slet ikke forventet, at folk var så søde og rare.

Nicolai Aagaard, Danmark Rundt med Tourette Syndrom 2020.

Han lider af tourette syndrom, som får ham til at sige og råbe ting, man nok ikke normalt ville gøre blandt andre mennesker. Lige nu går han Danmark rundt for at sætte fokus på sygdommen, som omkring 5.000 danskere lider af, ifølge Dansk Tourette Forening. 

- Det gør jeg for at inspirere andre mennesker og vise, at dem med psykiske lidelser burde komme ud i naturen mere, siger Nicolai Aagaard til TV2 ØSTJYLLAND. 

På sin tur gennem Danmark har han fået øjnene op for, at netop naturen kan hjælpe på hans sygdom. 

- Det virker bedre end medicin. Jeg kan virkelig godt mærke, at når jeg går her, så bliver mine tics mindre og mindre, og jeg får det bedre oppe i hovedet, siger Nicolai Aagaard.

1600 kilometer tilbagelagt

Spoler vi tiden et par år tilbage, sad Nicolai indelukket og stille på værelset og kæmpede med angst og overvægt. En blodprop i benet fik ham dog op af sofaen og ud på landevejen.

- Jeg kunne godt have stillet træskoene der. Det vækkede mig i hvert fald til live, og jeg fik mere gåpåmod, siger Nicolai Aagaard.

Læs også Corona ryddede Sebastians kalender: Nu åbner han en iskiosk

Nu har han så tilbagelagt mere end 1600 kilometer på sin tur gennem Danmark, der startede i februar i år. 

- Jeg fik taget mig sammen til det. Jeg er stædig, og jeg giver ikke op, og nu har jeg den her, siger han og fremviser en tatovering på overarmen, hvor der står ”Danmark Rundt 2020”.

Nicolai transporterer sine ting rundt med sine ting i en barnevogn.

Taget godt imod 

Han fortæller, at hans projekt er blevet taget godt imod på både de sociale medier og på landevejen.

- Jeg havde slet ikke forventet, at folk var så søde og rare, og de giver mig nogle gode ord med på vejen. Negerpik! Ej, det siger de så ikke til mig, siger Nicolai Aagaard og griner lidt af de ord, der netop strøg over hans læber, uden han selv kunne gøre for det. 

Han opfordrer andre til også blot at grine af ham, hvis de møder ham på landevejene, når han de næste uger går rundt i Grenaa, Silkeborg og Skanderborg. 

- I stedet for at blive sur eller stødt over det eller ignorere det, så grin af det. Det er okay at grine, siger Nicolai Aagaard.