Flertal vil lempe lukkelov og holde åbent to dage i påsken

Større butikker holder sædvanligvis lukket i påsken, men grundet coronavirus vil politisk flertal lempe lov.

Føtex er en af de kæder, der formentlig vil holde åbent i påsken til en afveksling. Foto: Arkiv: Anne Bæk - Ritzau Scanpix

Dagene op til påsken er sædvanligvis særligt travle dage for butikker og supermarkeder, som handlende strømmer til.

På grund af udbruddet af coronavirus er der dog indført restriktioner landet over for at begrænse, hvor mange der samles på en gang.

Læs også Salling Group vil sløjfe lukkeloven i påsken på grund af coronavirus

Derfor vil et politisk flertal suspendere lukkeloven, så store dagligvarebutikker kan holde åbent to dage i påsken. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil hastebehandle forslaget i næste uge.

- Derfor vil regeringen nu give mulighed for, at hele dagligvarehandlen kan holde åbent to ekstra dage i påsken. Det giver os alle større mulighed til at handle på forskellige tidspunkter, og det giver kortere køer og mindre smitteeksponering, siger han i en pressemeddelelse.

02:26

VIDEO: Mange butikker rundt om i de østjyske gader er pressede. Derfor har John Nielsen søsat et initiativ, som skal sikre forretningerne i Favrskovs overlevelse. Indslaget er fra den 26. marts.

Luk video

Åbent skærtorsdag og påskedag

Det betyder, at hele dagligvarehandlen - uanset omsætning - kan holde åbent skærtorsdag og 1. påskedag fra klokken 10-17.

Ifølge lukkeloven må dagligvarebutikker med en omsætning over 34,9 millioner kroner ikke holde åbent 13,5 dage om året. Det gælder blandt andet skærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag.

Det er to af de allerstørste handelsdage. Det bliver simpelthen for stort et tryk, så det er en god idé at strække handlen ud.

Torsten Schack Pedersen (V), erhvervsordfører

Venstre har tidligere foreslået at suspendere loven.

- Det er to af de allerstørste handelsdage. Det bliver simpelthen for stort et tryk, så det er en god idé at strække handlen ud, siger erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Vil ramme mindre butikker

Dermed er der flertal for lempelsen.

Forslaget vil ramme mindre handelsdrivende, da de store butikker ventes at overtage en del af handlen.

Læs også BR-butikker lukker midlertidigt

Landdistrikternes Fællesråd er i den ekstraordinære situation tilfreds med den model, der er fundet.

- Vi er principielt imod lempelser af lukkeloven, da den beskytter små dagligvarebutikker i landdistrikterne, men i lyset af coronavirus er jeg glad for, at erhvervsministeren har lyttet til vores bekymringer, siger formand Steffen Damsgaard i en kommentar.

03:47

VIDEO: Odder Hjælper Odder er navnet på et nyt lokalt initiativ, der skal gøre det nemmere for borgere at støtte op om det lokale butiksliv under coronakrisen. Indslaget er fra den 24. marts. 

Luk video