Er der en ny bølge på vej? Overlæge ser ikke grund til bekymring

De seneste uger er smitten begyndt at stige i Danmark. Dog ikke nok til at gøre ledende overlæge Lars Østergaard bekymret, men det er et signal om, at vi fortsat skal tænke os om.

Bedst som man måske gik og troede, at coronapandemien ikke længere skulle påvirke vores hverdag, så er antallet af dagligt smittede begyndt at stige de seneste uger.

quote Det er et klart signal om, at vi stadig skal gå og tænke på, at virus er her.

Lars Østergaard, ledende overlæge

Torsdag er 1247 personer konstateret smittet med corona det seneste døgn, og i Region Midtjylland er 10 personer lige nu indlagt.

- Jeg tænker ikke, at vi skal være bekymrede. Vi skal selvfølgelig forberede os grundigt, så vi kan håndtere situationen, også hvis der kommer flere covid-patienter, der har behov for at blive indlagt. Det er jo det, vi arbejder på i øjeblikket, siger den ledende overlæge og professor ved institut for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, til TV2 ØSTJYLLAND.

Men hvor højt skal antallet af indlagte op, før du tænker, at nu begynder vi at have en situation, der er alvorlig?

Jeg tænker allerede, at 10 er 10 for mange. Og det er et klart signal om, at vi stadig skal gå og tænke på, at virus er her, og vi godt kan gøre en forskel ved fx at holde afstand og spritte vores hænder, siger han.

- Og især hvis man ikke har fået første stik, så gå ned og få det. Og hvis man er inviteret til et tredje stik, så er det altså også en god idé at komme ned og få tredje stik nu.

Op til 3200 smittede om dagen i november

I dag er det kommet frem, at en ekspertgruppe for matematisk modellering estimerer, at der i midten af november vil være mellem 600 og 3200 nye coronatilfælde om dagen. Derudover vil der være mellem 25 og 110 daglige nyindlæggelser af coronapatienter. Det vurderer de i et nyt notat, som er blevet delt af Statens Serum Institut, der står i spidsen for gruppen.

Hvad tænker du, når du hører de tal?

Jeg tænker, at det kan være rigtig svært at spå om fremtiden. Men tallene er der jo, og smitten er også stigende i Danmark. Derfor kan det godt være, at vi når op på så stort et antal, siger Lars Østergaard.

- Igen er det jo et signal om, at vi skal sørge for at holde smitten så lav som overhovedet muligt, og det bedste til det er jo de gode dyder – håndvask, afstand, sprit af, bliv testet – hellere én gang for meget end én gang for lidt – og så se at blive vaccineret.

Skal leve med corona i mange år

Lars Østergaard pointerer, at smitten primært er stigende omkring Storkøbenhavn - men at det selvfølgelig kan sprede sig videre blandt andet til Østjylland.

Er corona noget, vi bare skal lære at leve med, eller tænker du, at vi på et tidspunkt kommer det fuldstændigt til livs, og så er der ikke noget, der hedder corona mere?

- Jeg tror, vi kommer til at leve med coronavirus de næste mange, mange år fremover. Og det skal vi kunne håndtere. Men det bliver jo ikke ved med at være en så alvorlig sygdom. Vi er allerede blevet meget bedre til at behandle patienter med en coronainfektion, og vi er også blevet bedre til at forebygge det, siger Lars Østergaard.

Han fortæller, at vi blandt andet kan forebygge med vacciner, og så er der noget nyt medicin på vej, som man også kan bruge i forebyggelsesmæssig øjemed.

- Så der er i hvert fald god håb fremover for, at vi også kan komme til at leve med corona, som vi kan med en hvilken som helst anden infektion i verden.