Dronningen: Tak for de mange opfindsomme fødselsdagshilsner

På sin fødselsdag holdt dronning Margrethe en tv-tale, hvor hun takkede for hilsnerne og mindede om vedholdenhed i forhold til coronavirus.

I en tv-tale torsdag aften takkede dronning Margrethe danskerne for "opfindsomhed " og "idérigdom" i forbindelse med lykønskningerne på hendes fødselsdag.

- Det rører mig dybt, at så mange har ønsket at være med til at fejre mig også i år. Jeg takker af hele mit hjerte for hilsenerne, for sangene, og for de mange tanker, som i dagens løb er strømmet mig i møde fra alle dele af riget. Danskernes opfindsomhed og idérigdom har været overvældende. Mange har, trods egne bekymringer og sorger, taget sig tid til at sende mig deres fødselsdagshilsen, lød det fra den nu 80-årige Dronning Margrethe. 

- I tilbageblikket vil jeg huske min 80-års fødselsdag som noget helt for sig, én af de mest mindeværdige. Også her har det vist sig, at når krisen rammer os, kan vi og vil vi forenes i fællesskabet - sammen, men på afstand, fortsatte hun. 

Video: Overalt i Østjylland er Dronning Margrethes 80 års fødselsdag blevet fejret på festlig facon. 

Corona alvor

Men talen var ikke kun tak - regenten bad også danskerne om at fortsætte kampen for at inddæmme spredningen af coronavirus i samfundet.

- Meget tyder på, at vi sammen bidrager til at få sygdommen under kontrol. Vi har vist, at vi kan tage os sammen og at det fører i den rigtige retning; men nu gælder det, for vi er ikke igennem endnu, sagde dronningen.

Hun bad danskerne om at "holde ved" i kampen for at inddæmme smitten.

Det er anden gang på kort tid, at dronningen giver en tale på tv til nationen.

17. marts talte hun om situationen omkring udbruddet af coronavirus i Danmark. Her bad hun danskerne om at følge myndighedernes instruktioner.

- Man kan stadig se grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt, lød det dengang.

Live tale

Men hvor talen 17. marts var optaget på forhånd, var det ikke tilfældet torsdag aften. Her talte dronningen live til nationen.

Og selvom udbruddet af coronavirus prægede talen, blev det blandet med regentens taknemmelighed for de improviserede fejringer af hendes fødselsdag.

- Danskernes opfindsomhed og idérigdom har været overvældende, sagde dronningen.

- Mange har, trods egne bekymringer og sorger, taget sig tid til at sende mig deres fødselsdagshilsen. I tilbageblikket vil jeg huske min 80-års fødselsdag som noget helt for sig, én af de mest mindeværdige.

- Også her har det vist sig, at når krisen rammer os, kan vi og vil vi forenes i fællesskabet - sammen, men på afstand.

Dronning Margrethes 80 års fødselsdag skulle have været fejret med karetkøreture og vinkende folkemængder, men det hele blev aflyst på grund af corona-pandemien.
Dronning Margrethes 80 års fødselsdag skulle have været fejret med karetkøreture og vinkende folkemængder, men det hele blev aflyst på grund af corona-pandemien. Foto: Ritzau - Scanpix

Husk tilliden

Udover en opfordring til at fortsætte med at bekæmpe coronavirusset, som hun igen kaldte for en "ubuden og farlig gæst", kiggede dronningen også frem mod den gradvise genåbning, som Danmark står over for.

- Så kan vi vende tilbage til et Danmark, som nok vil være forandret, men som alligevel vil være vores alles Danmark – rodfæstet i vores fællesskab og tillid til hinanden, sagde hun.

legeplads sandkasse

Trods mistrivsel blandt busbørn: 48 kommende skoleelever tvinges væk fra den lokale skole

SAS fly

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

Ikea Skejby Aarhus IKEA

IKEA frygtede at blive overrendt - men det blev langt fra tilfældet

090321 kvæg sulter 19 (1)

Østjyllands Politi sigter Naturstyrelsen for brud på dyrevelfærdsloven

image001

To østjyder bryder igennem den bæredygtige iværksættermur

Leif Jensen

Fusion på standby efter svindelsag: - Jeg ved ikke, hvor det ender