Seruminstitut fraråder åbning af restauranter og cafeer

Partilederne mødes til forhandlinger om at genåbne Danmark torsdag aften. Institut fraråder stor åbning.

Selvom Danmark langsomt åbner op de kommende uger, skal vi ikke forvente at komme på restaurant eller cafe lige foreløbigt, hvis altså politikerne føler Serum Instituttets anbefalinger. Foto: VisitAarhus

Statens Serum Institut kan ikke anbefale at åbne caféer eller restaurationslivet samt ting som højskoler og efterskoler på grund af udbruddet af coronavirus.

Det fremgår af et notat, som Ritzau har læst. Partilederne mødes torsdag aften klokken 20 til forhandlinger om at genåbne Danmark.

Læs også Modige kammerater åbner restaurant i krisetid: - Vi giver den en skalle

Notatet er dateret 16. april og underskrevet af direktør Kåre Mølbak fra Seruminstituttet.

- Ud fra en realistisk vurdering af danskernes adfærd i fællesskaber kan det på nuværende tidspunkt ikke anbefales ud fra en sundhedsfaglig vurdering at gå så langt, skriver han i notatet.

Det gælder også den del af fritidslivet, der er "baseret på større fællesskaber, hvor mennesker kommer i tæt kontakt".

Hverken fritidsliv "med større fællesskaber" eller efterskoler anbefales at blive åbnet, lyder det i notatet fra Serum Instituttet. 

Beregninger for smitte

Tirsdag aften holdt statsminister Mette Frederiksen (S) et pressemøde, hvor hun luftede idéen om at åbne landet yderligere. Men hun gik ikke i detaljer, fordi hun ville tage partierne med på råd efter kritik om regeringens sololøb.

Seruminstituttet er blevet bedt om at regne på, hvordan coronavirus ville brede sig i samfundet, hvis man åbnede for forskellige typer erhverv.

Læs også Elever og forældre i opråb: Lad de unge komme tilbage på efterskolerne

I en ekspertrapport fra instituttet, som torsdag aften er sendt til partilederne sammen med notatet, fremgår det, at Danmark kan åbne landet i langt større omfang end hidtil, uden at hospitalsvæsenet bryder sammen.

Men Seruminstituttet kan altså ikke anbefale det.

Hold afstand

I rapporten, som Ritzau er i besiddelse af, fremgår en række scenarier for, hvad der vil ske, hvis der bliver åbnet for forskellige typer erhverv.

Det er for eksempel de liberale erhverv som frisører og massører, restauranter og caféer, offentlige kontorarbejdspladser, idræts- og foreningsliv uden tilskuere samt 9.- og 10.-klasse, efterskoler og højskoler.

- Såfremt alle eller halvdelen af den voksne befolkning fortsætter med at holde fysisk afstand som nu, så har vi højst sandsynligt allerede set den maksimal belastning på intensive sengepladser inden for de beregnede aktuelle scenarier, lyder det.

Det altafgørende for at forebygge smitte er, at borgerne holder afstand, lyder det.

Risiko for superspredning

Hvis borgerne derimod ophører med at holde fysisk afstand, så ventes der en kraftig stigning i belastningen både på almene og på intensive sengepladser.

Uanset scenariet forventes der et fald frem til starten af maj. Det er først en måned efter lempelsen, at man kan se en effekt på antallet af indlagte.

Læs også Foreninger efterlyser klare retningslinjer: Hvornår og hvordan må vi åbne op?

Barer, diskoteker og natklubber er ikke omfattet af beregningerne.

Kåre Mølbak understreger, at de psykologiske effekter i form af mulig overoptimisme i forbindelse med åbningen af caféer og restauranter ikke indgår i beretningerne.

- Der kan rejses tvivl om, hvorvidt det er muligt at åbne disse virksomheder, samtidig med at der realistisk set holdes afstand.

- Der kan desuden være risiko for superspredning ved begivenheder relateret til idræts- og fritidsliv, foreningsliv, efterskoler og højskoler. Denne risiko indgår heller ikke i modellen, skriver han.