Guide: Her kan du tage ud i naturen - uden at komme for tæt på andre
Naturvejledere guider til alternative destinationer og giver tips til den gode coronaudflugt.
Det gode vejr har lokket mange danskere udenfor for at nyde solen. For mange danskere.
For risikoen for, at coronasmitten spreder sig, har fået politiet til at udstede opholdsforbud nogle steder i landet og holde ekstra øje med antallet af forsamlede andre steder.
Men hvis trangen til frisk luft og sol på kinderne vokser, skal man ikke fortvivle.
For ifølge Jes Aagard, naturvejleder og biolog i Naturstyrelsen, er det fint, at vi er udenfor, så længe vi følger myndighedernes anbefalinger. Det handler bare om at undgå de mest proppede områder.
Vores vaner øger smitten
En af måderne at holde sig fra de steder, der virker som fluepapir, er ved at ændre vores vaner, siger Jes Aagard.
- Vi er nogle frygtelige traditionsbundne væsner, der gør det, vi plejer, og går den røde rute, som vi er vant til. Men måske - og særligt i den her tid - skal man tage andre steder hen, siger han.
Herunder er anbefalinger til naturområder i nærheden Aarhus og Randers, der er et besøg værd:
Naturområder nær Aarhus:
True Skov: I skoven vest for Aarhus kan børn og barnlige sjæle blandt andet teste en såkaldt Trojaborglabyrint, verdens ældste type labyrint. Der er også et område med amerikanske træarter, 'Lille Amerika', og et kunstværk i midten af skoven.
Bærmose Skov og Himmerigsskov:. De to skove er nye skove, og deres areal udvider sig stadig. Bærmoseskov er gennemkrydset af et net af grøfter og bække med urtebevoksede skrænter, hvor der udfolder sig et rigt insektliv. Det rige insekt- og dyreliv gør, at man kan være heldig at se rovfugle som tårnfalke hænge i luften over området.
Solbjerg Skov: Skovens hovedtræarter er bøg og eg, men der er også grupper af nåletræer og løvtræarter, der spreder frø, så kommer en fin variation til glæde for publikum og dyreliv. I sydenden af skoven er der anlagt en indhegnet hundeskov med en naturlegeplads til hundene
Naturområder nær Randers:
Sødringholm Skov: Nord for Udbyhøj i den nordlige del af Randers Kommune ligger denne kæmpe skov, som ifølge naturvejleder Lars Maagaard er fuldstændig øde. Her er brede stier og veje, man kan gå på og skoven ligger ud til Kattegat, så man kan gå helt ud til kysten og nyde udsigten. Sødringholm Skov er privat, men man må gerne gå tur her, så længe man holder sig til veje og stier.
Når man skal besøge skoven er det oplagt at parkere ved Sødring Kirke.
Dyrehaven i Fladbro: Et oplagt udflugtsmål for børnefamilierne er Dyrehaven i Fladbro. Her lever 70 dådyr, som er så vilde, at man ikke må fodre dem, men dog så tamme, at man har en ærlig chance for at få dem at se. Dyrehaven er langt fra lige så crowdet, som eksempelvis Marselisborg Dyrehave, siger naturvejleder Lars Maagaard. Selvom der formentlig vil være flere mennesker i Dyrehaven i løbet af påsken end man møder i de mere øde skove, så skal man ikke forvente et lige så stort rend af mennesker som i Aarhus, lyder det.
Hornbæk Enge: Har man ikke bil og kommer fra Randers, så er Gudenåengene som for eksempel Hornbæk Enge bestemt et besøg værd i påsken, mener naturvejleder Lars Maagaard.
Her er ikke helt så øde, som de andre steder på listen, men stierne er brede, så der er gode muligheder for at trække til side, når man passerer hinanden.
Hornbækenge ligger ved den nyanlagte træksti mellem Randers og Fladbro og undervejs er der nogle fine udsigtsplatforme, hvor man kan sidde og nyde udsigten ud over engsøerne.
Haslund Skov: Et unikt og frodigt naturområde og ifølge naturvejleder Lars Maagaard som regel meget øde. Skoven ligger sydvest for Randers. I Haslund Skov vokser træer og planter op af leraflejringer med vulkansk aske i. Det er en rest fra dengang for millioner af år siden, hvor der var vulkaner i Kattegat, fortæller Lars Maagaard. Asken kan ses i Værum Bæk, hvor vandet har gnavet sig ned i den fede lerbund og afslører de forskellige jordlag. Haslund Skov er en privat skov, hvor man skal holde sig til stierne.
Læsten Bakker: Ikke så langt fra Fussingøskovene nordvest for Randers ligger Læsten Bakker. Ifølge naturvejleder Lars Maagaard i Randers Kommune minder det utrolig meget om et norsk fjeld. Landskabet er specielt, fordi kreaturer i mange år har græsset her, hvilket har gjort enebærbuskene helt afrundede.
Det er et skønt naturområde, hvor der ikke er ret mange, der kommer, mener naturvejlederen.
Læsten Bakker er et fredet naturområde ejet af den Danske Naturfond.
Man kan parkere ved Rosenbakken nær Læsten By og ved indgangsområdet er der sat skilte op med ruter, man kan følge.