Brandmænd hædret efter dødsbrand: - Det var meget overvældende

Fire brandmænd modtog fredag en ærespris for deres livsvigtige indsats ved en plejehjemsbrand i Allingåbro.

01:29

Disse fire mænd er vist, hvad man kan kalde for vaskeægte hverdagshelte. Fredag blev de hædret for deres heltemod.

5. oktober 2019, klokken 19.30: Artiklen er opdateret med en video og fotos.

Tre kvinder mistede livet i en dødsbrand på et plejehjem i Allingåbro i august sidste år.

Men hvis ikke det var for fire brandmænds hurtige og intelligente ageren, så havde dødstallet ifølge Beredskab og Sikkerhed været mere end det tredobbelte.

Læs også Webdok: Gudrun, Inger-Lis og Johanne døde i brand på plejehjem

- Der er slet ingen tvivl om, at branden kunne have forårsaget meget større skader, hvis ikke de her brandfolk havde været så hurtige, sagde beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl fra Beredskab og Sikkerhed i forbindelse med branden til TV2 ØSTJYLLAND.  

Derfor overrakte Falcks koncernchef, Jakob Riis, fredag Den Danske Redningsberedskabspris til de fire brandmænd, Mikkel Julsgaard Schmidt, Jan Lindrup Nielsen, René Salling Rasmussen og Hans Steffensen. Det hele foregik i Holmens Kirke i København.

- Det var meget overvældende og berigende. Det er jo rart at få anerkendelse for ens arbejde. Vi får jævnligt ros, men ikke på den her højtidelige måde, siger Mikkel Julsgaard Schmidt til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Brandmænd hædret efter plejehjemsbrand: - Deres indsats går over i historien

De fire helte fik hver et diplom, en buket blomster og 25.000 kroner til afdelingen. Selvom det var en festdag, bragte det alligevel minder frem fra en tragisk aften.

- Branden var en forfærdelig oplevelse, som vi forhåbentlig aldrig skal opleve igen. Jeg har snakket med andre ældre brandmænd, og de har aldrig prøvet noget lignende. Men der bliver snakket om det, så vi kan fortsætte med at passe vores arbejde., siger Mikkel Julsgaard Schmidt.

De fire mænd blev hædret i Holmens Kirke i København.  Foto: Morten Sønderby Sørensen

TV2 Østjylland har tidligere lavet en WEBDOK om de tre kvinder, der på tragisk vis mistede livet i branden på plejehjemmet. Du kan læse den her.

Læs også Vil du gøre en forskel? Brandmænd på deltid søges

Uddrag fra indstillingen til Den Danske Redningsbredskabspris

Nedenfor kan du læse, et uddrag fra indstillingen til Den Danske Redningsbredskabspris. Den beskriver hændelsesforløbet den aften, hvor tre kvinder mistede livet, men hvor endnu flere heldigvis blev reddet fra flammerne.

Fredag den 3. august 2018 modtager vagtcentralen hos Beredskab og Sikkerhed en automatisk brandalarm fra Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro.

Deltidsmandskabet på station Allingåbro afgår i autosprøjten fire minutter efter alarmen lyder. Da autosprøjten svinger ud af garagen, kan holdleder Mikkel Julsgaard Schmidt konstatere, at der står en røgfane op fra byens plejecenter. Han kalder øjeblikkelig assistance via vagtcentralen, og station Fjellerup afgår.

Autosprøjten fra Allingåbro er fremme et minut efter. Tankvognen er fremme 3 minutter senere. Yderligere ét slukningstog tilkaldes fra station Hornslet sammen med redningsliften fra station Grenå.

Da autosprøjten svinger ned ad Halvej, kan mandskabet se flammerne stå ud af et vindue i plejecenteret. Det havde været nærliggende og en helt naturlig menneskelig reaktion at svinge autosprøjten ind ad den første sidevej for at sætte ind med brandslukning mod de synlige flammer. Men holdleder Mikkel Julsgaard Schmidt holder fast i sin instruks og kører på bagsiden af bygningen til det fastlagte kontaktpunkt, hvor ABA-centralen sidder.

Den beslutning redder livet på tre beboere, som var flygtet fra røgen og ud på en altan på bygningens bagside. Holdlederens beslutning om at køre til kontaktpunktet medfører, at de tre beboere bliver opdaget og hurtigt kan reddes ud med stige.

Imens løber holdlederen igennem bygningen for at rekognoscere. Hans røgdykkerhold trænger ind i bygningen via redningsstigen og de rykker frem ad den røgfyldte gang, hvor branden buldrer løs for enden. Den fjerneste del af gangen er overtændt og ilden buldrer imod dem. Holdlederen hjælper endnu en beboer i sikkerhed, mens røgdykkerholdet både formår at afsøge lejlighederne og samtidig holder ilden så meget i skak, at det muliggør evakuering fra de øvrige lejligheder. Ved eftersøgningen finder røgdykkerne tre personer i live, som reddes ud. Desværre findes også to omkomne beboere.

Personalet på Allingåbros tankvogn indleder udvendig slukning og sikrer, at ilden ikke får fat i etagen ovenover branden. Imidlertid står et vindue åbent på anden sal, som medfører at store mængder røg trænger ind på etagen. De næste røgdykkerhold foretager evakuering af beboerne på plejecenterets anden sal.

Røgdykkerne får beboerne fra lejlighederne og hen til trappetårnet, hvor plejepersonale, politibetjente og tililende borgere fra Allingåbro løfter beboerne på stole ned af trapperne og ud i frisk luft. Samarbejdet betyder, at røgdykkerne meget hurtigt kan afslutte eftersøgningen og evakueringen på plejecenterets anden sal.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at brandslukning er en holdindsats og der skal lyde en dybfølt tak til alle samtlige 23 brandmænd, som var indsat på opgaven. Men der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at mandskabet på først ankomne autosprøjte gjorde en helt afgørende forskel.

Brandmandskabet på første autosprøjte ankom med tilsammen 95 års erfaring som brandmænd. De fire brandmænd har med deres førsteindsats reddet mindst 7 - og formentlig flere - menneskeliv den fredag aften.

Mød tre af de fire brandmænd her