Stor miljøsag: Politiet vil konfiskere 190 mio. kr. fra havbrugsejer
Den 49-årige havbrugsejer har ifølge politiet tjent 190 millioner kr. på at drive havbrug på ulovlig vis. Nu skal han for retten.
Alt for meget foder. Alt for mange fisk. Alt for meget udledning af næringsstoffer til havet.
Forholdene har ifølge politiet ikke været i orden på Hjarnø Havbrug ved Horsens Fjord i perioden 2013-2018.
Derfor bliver der nu rejst tiltale mod en 49-årig mand fra Snaptun, der ifølge politiets estimater skulle have tjent 190 millioner kroner på den ulovlige havbrugsdrift. De penge vil politiet nu konfiskere.
31 forhold
Sagen om det omfattende miljøsvineri har stået på siden 2015, hvor Sydøstjyllands Politi modtog de første anmeldelser af Hjarnø Havbrug. Men ifølge politiets efterforskning og den nye tiltale for 31 forhold går ulovlighederne helt tilbage til 2013.
Hjarnø Havbrug, som driver havbrug på forskellige lokationer ud for Snaptun ved Horsens Fjord, er mistænkt for at have brugt mere foder end det tilladte, oplyser Sydøstjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.
Overforbruget af foder kan føre til en større produktion af fisk, men udleder samtidig flere næringsstoffer til det omgivende havvand, end det tilladte.
Videoen herunder er optaget ved Hjarnø Havbrug:
Løj om antal fisk
Politiet modtog i sommeren 2018 endnu en anmeldelse af Hjarnø Havbrug. Denne gang var det Danmarks Sportsfiskerforbund, der stod bag anmeldelsen, da fiskerne mente at have dokumentation for, at havbruget producerede for mange fisk.
På den baggrund gennemførte Sydøstjyllands Politi flere ransagninger ved Hjarnøe Havbrug.
Læs også:
Den 49-årige ejer skal nu for retten mistænkt for at have udledt en betydeligt større mængde kvælstof og fosfor til havet end det tilladte i perioden 2013-2018. Samtidig er han tiltalt for at have løjet for kommunen, Miljøstyrelsen og Fiskeristyrelsen om, hvor meget foder han har brugt, og hvor mange næringsstoffer han har udledt.
Tiltalen kommer blot en måned efter, det kom frem, at blandt andet Hjarnø Havbrug ikke længere har en såkaldt placeringstilladelse fra Miljøstyrelsen og derfor bliver drevet ulovligt.
TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med den 49-årige tiltalte, men han ønsker ikke at tale med pressen. Sydøstjyllands Politi oplyser, at de tiltalte i sagen nægter sig skyldige.
Sådan er vi ikke!
Hos brancheorganisationen for fiskeopdræt, Dansk Akvakultur, ærgrer man sig over sagen fra Horsens Fjord.
- Det er på alle måder en rigtig ærgerlig sag. Jeg kender ikke dens indhold i detaljerne, men i Dansk Akvakultur er der ingen diskussion om, at vi skal følge de regler, der er for, hvordan vi skal drive erhverv, siger formand Niels Dalsgaard.
Han understreger, at der er tale om en enkeltstående sag og siger, at forholdene på de danske havbrug generelt er i orden.
- Miljømyndighederne har netop afsluttet en grundig gennemgang af havbrugene og konstateret, at forholdene hos havbrugene er i orden. Havbrug er en klimavenlig og miljøeffektiv produktion af sunde fødevarer, så derfor er det rigtig ærgerligt, at der sådan en sag som denne her, lyder det fra Niels Dalsgaard.
Tirsdag, hvor Sydøstjyllands Politi offentliggjorde nyheden om tiltalen mod ejeren af Hjarnø Havbrug, skal politikerne på Christiansborg drøfte fremtiden for havbrug i Danmark.
- Jeg tror godt, at politikerne kan skelne, at det her en enkelt sag og ikke gældende for havbrug i Danmark generelt, siger Niels Dalsgaard.