Konfirmander i vildrede: Ny fest svær at stable på benene

Det har været forholdsvis let at flytte konfirmationsdatoer i kirkerne, men det er langt sværere for familier at arrangere en ny fest.

01:48

VIDEO: Annie Striboll og sønnen Nikolaj kom på ekstra arbejde, da konfirmationen af den yngste blev rykket på grund af coronavirussen.

Risikoen for coronasmitte har udskudt de østjyske konfirmationer til primært nye datoer i august og september. Kirkerne har fået puslespillet til at gå op, men nu er familierne pressede.

For det er ikke bare sådan lige at stable en hel ny fest på benene. Det kan blandt andre familien Striboll fra Egebjerg ved Horsens skrive under på.

Vi manglede kun små detaljer. Alt var klappet og klar, og pludselig havde vi ikke styr på noget som helst.

Annie Striboll, mor til konfirmanden Nikolaj

13-årige Nikolaj Striboll skulle oprindeligt konfirmeres på Store Bededag den 8. maj, men på grund af udbruddet af coronavirus, er dagen udskudt til september.

Allerede for syv år siden bookede familien ellers lokaler til konfirmationen.

Læs også Stilhed før stormen hos festarrangører: Flere weekender er udsolgte

- Vi manglede kun små detaljer. Alt var klappet og klar, og pludselig havde vi ikke styr på noget som helst, fortæller mor til Nikolaj, Annie Striboll, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Hvad gør vi nu? Hvor skal vi holde det henne? Hvad med mad? Vi skal have kontaktet alle gæsterne.

Nikolaj og Annie Striboll skulle pludselig til at finde nye lokaler og ny mad til konfirmationsfesten i september. 

Frustration blandt forældre

Det er sognepræst Søren Jensen, der til september skal konfirmere 13-årige Nikolaj Striboll og over 50 andre i Hansted Kirke ikke langt fra Egebjerg.

Og sognepræsten beskriver situationen som kaotisk.

Dog har forældrene været overbærende og forstående, når jeg har fortalt hvorfor, vi har valgt at gøre det på den måde.

Søren Jensen, sognepræst, Hansted Kirke

- Jeg har oplevet en stor frustration hos forældrene. Især når andre får konfirmationsdatoer et andet sted, men når de ikke har kunnet få en konfirmationsdato her hos mig, fordi vi i provstiet har valgt at melde det ud på én gang, siger Søren Jensen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Dog har forældrene været overbærende og forstående, når jeg har fortalt hvorfor, vi har valgt at gøre det på den måde. Så kunne de godt klare de to ekstra dage, det lige tog.

Søren Jensen og de øvrige præster i Østjylland har handlet hurtigt for at have de nye datoer klar til de frustrerede familier. 

Har arrangeret ny fest nu

Udskydelsen af konfirmationen satte familien på overarbejde med at finde et nyt festlokale.

- Alle de steder, vi ringede hen, de var optaget. Nogle steder var vi nummer fire og fem, de måtte sige nej til, fortæller Annie Striboll.

Læs også Alle konfirmationer bliver udskudt til efter pinsen

Men nu er det heldigvis langt om længe lykkes at få planlagt den store fest igen.

Et nyt sted er booket, og der er kommet styr på det vigtigste for konfirmanden – maden.

- Jeg er glad for det nye sted, og den mad vi skal have, lyder det nemlig fra Nikolaj Striboll.

Det er konfirmander som disse, der nu må væbne sig med flere måneders tålmodighed, før de kan blive konfirmeret. TV2 ØSTJYLLAND har lavet en rundringning til de 13 provstier, der ligger i Østjylland, som fortæller, at alle de østjyske konfirmander har fået nye konfirmationsdatoer. Størstedelen af konfirmationerne er blevet flyttet til august og september – med enkelte undtagelser i juni og oktober måned. Foto: Ritzau Scanpix