Studerende raser over januar-eksaminer: Fem ud af seks afvikles fysisk
Trods en klar opfordring fra Uddannelses- og Forskningsministeriet om omlægning af eksaminer følger fakultetet Health på Aarhus Universitet stort set planen for fysisk fremmøde.
Trods en klar opfordring fra Uddannelses- og Forskningsministeriet vælger Aarhus Universitet at afvikle flere eksaminer i januar måned fysisk.
Det gælder blandt andet eksaminerne på medicinstudiet.
Her er blot en ud af seks eksaminer omlagt til virtuel afvikling, hvorfor fem eksaminer afvikles fysisk. Det på trods af en opfordring fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der lyder:
"Fra primo januar 2022 opfordres uddannelsesinstitutionerne desuden til at organisere undervisningen i faste hold og til at omlægge eksamener, så de afholdes virtuelt, hvor det er praktisk muligt."
Og det er ifølge prodekan på fakultetet, Lise Wogesen Bach, af hensyn til de studerende.
- Vi har på Aarhus Universitet retningslinjer om, at eksaminer uden brug af hjælpemidler må afholdes på campus.
Kan disse retningslinjer ikke laves om?
- Så skal man lægge eksamen helt om. Her er det spørgsmålet om, at de studerende har læst op til en bestemt eksamensform, hvor de har fået at vide, at de ikke kan bruge hjælpemidler, siger prodekanen til TV2 ØSTJYLLAND.
43 klagemails
Hvorvidt eksaminerne skal afvikles virtuelt er et omdiskuteret emne blandt de studerende på universitetet i Aarhus.
Her fortalte studerende i softwareteknologi på Aarhus Universitet Elisabeth Lennert tidligere på ugen til TV2 ØSTJYLLAND, at hun frygtede for at tage til sine eksaminer, da hun herved skulle sidde i rum med mange af sine medstuderende.
- Jeg synes, det er forrykt. Vi skal til at holde jul om lidt og hjem til vores familier, og lige inden skal vi samles på kryds og tværs.
Og frustrationerne er ikke dampet af siden. I en Facebook-gruppe for de medicinstuderende deles holdninger om afviklingen af eksaminerne på studieretningen.
"Med de nye udmeldinger om eksaminer i januar, er vi godt frustrerede og vrede over de endelige beslutninger. Flere har allerede klaget", skriver en studerende, hvor en anden svarer:
"Det bliver spændende om der kommet et forsamlingsforbud, der gør, at de skal til at ændre det."
Ifølge TV2 ØSTJYLLANDs oplysninger har studieadministrationen nu modtaget 43 klagemails fra studerende.
Er det ikke et tegn på, at I bør se på muligheden for omlægning af flere eksaminer?
- Der er nogle studerende, der er utrygge ved at møde op, og det har jeg respekt for, siger Lise Wogesen Bach og fortsætter:
- Vi er i dialog med de studerende. Vi skriver til dem jævnligt og har inviteret dem til møde på den anden side af juleferien.
Vil det kunne give anledning til, at flere eksaminer omlægges?
- Det kan jeg ikke udtale mig om. Vi har gennemgået vores forskellige eksaminer. Ændres situationen (med corona red.), så tager vi den op igen.
Ifølge prorektor på Aarhus Universitet, Berit Eika, skulle eksaminerne på universitetet omlægges fra det nye år, ligesom opfordringen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet opfordrede til.
- Vi følger de anbefalinger, vi har fået, som er, at vi omlægger eksaminerne fra januar. Det, at have en eksamen, der er forudsigelig, er ret vigtigt, sagde hun tidligere på ugen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi har heldigvis studerende, der heldigvis har kunnet gennemføre almindelig undervisning i efteråret, og som har forberedt sig siden efteråret på at gå til eksamen, og hvis vi omlægger med meget kort varsel, er der studerende, der kan gå i panik eller blive bekymrede.
Læs også:
Prodekan på det sundhedsvidenskabelige fakultet Health, Lise Wogesen Bach, understreger afsluttende, at der er skærpet fokus på sikkerhed under de fysiske eksamener, hvor kravet om mundbind, afstand og coronapas håndhæves.