Sammensætning i boligforenings bestyrelse matcher ikke beboerne
To ud af tre beboere i Gellerupparken havde sidste år indvandrerbaggrund. Alligevel er der ingen med anden etnisk baggrund end dansk i Brabrand Boligforeningens hovedbestyrelse.
Seks mænd, en kvinde og ingen Ali eller Fatima med minoritetsbaggrund.
Sådan lyder sammensætningen i Brabrand Boligforenings hovedbestyrelse.
Det til trods for, at 67 procent af beboerne i Gellerupparken sidste år var indvandrere eller efterkommere ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik.
Og at 2.066 ud af i alt 5.500 lejemål i Brabrand Boligforenings ligger i Gellerup og Toveshøj, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent.
Det bliver ikke bedre
Men formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen, er glad for sammensætningen i hovedbestyrelsen, som den ser ud i dag.
- Jeg er tilfreds med, at bestyrelsen er sammensat ved det demokratiske valg i vores repræsentantskab, siger Keld Albrechtsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Repræsentantskabet er den øverste myndighed i Brabrand Boligforening. Det er også her, at bestyrelsesmedlemmerne bliver valgt af repræsentantskabet.
- Bestyrelsen er sammensat med repræsentanter fra mange forskellige afdelinger, som sikrer en bred repræsentation i foreningen.
Antallet af kvinder eller personer med anden etnisk baggrund end dansk er derfor ikke afgørende for formanden, der også er et af syv medlemmer i hovedbestyrelsen.
- Bedre kan det ikke blive for en boligforenings formand, siger Keld Albrechtsen.
Mange har få stemmer
Sammensætningen i foreningens afdelinger Gellerup og Toveshøj er markant anderledes. Her har langt størstedelen af medlemmerne minoritetsbaggrund.
Bestyrelsesmedlem Helle Hansen, som er repræsentant for afdelingen i Gellerup, påpeger dog en skævhed i beboerdemokratiet.
For selvom Gellerup er den største afdeling med 1442 lejemål, så har afdelingen kun 13 stemmer i repræsentantskabet ud af 122 i alt.
- Jeg synes, det er for lidt. Især, når der skal smides 300-400 familier ud af Gellerupparken, siger Helle Hansen.
På den anden side har den mindste afdeling Lyngby, som har fire boliger og ligger vest for Aarhus, tre stemmer i repræsentantskabet.
- Så det er meget lidt vægtet, hvad Gellerupparken siger i forhold til, hvad resten af boligforeningen siger, forklarer Helle Hansen.
Vælger sine kampe
Den skævhed prøvede Helle Hansen at ændre på for 20 år siden ved at stille et forslag. Men uden held.
- Det havde ikke nogen gang på jord i repræsentantskabet, siger Helle Hansen.
Hun har stadig den holdning, at fordelingen af medlemmer i repræsentantskabet skal ændres.
- Men man skal vælge sine kampe. Jeg har en hård nok kamp med helhedsplanen, siger Helle Hansen.
Ved seneste repræsentantskabsmøde den 24. august stemte flertallet af Brabrand Boligforening nemlig ja til helhedsplan og flere nedrivninger i Gellerupparken og Toveshøj.
- Det er jeg rigtig ked af, siger Helle Hansen.
Helhedsplanen betyder, at 300-400 familier må forlade deres hjem i Gellerupparken Derudover skal omkring 200 boliger rives ned i Toveshøj.
Nedrivningerne af boligblokke forventes at starte i 2023.