Pårørende glæder sig over kulegravning i plejehjemssag

Der skal nu laves en uvildig undersøgelse af sagen om det stærkt kritiserede plejehjem, Kongsgården. Og dén nyhed glæder de pårørende.

00:28

VIDEO: I videoen kan du høre to af de pårørendes reaktioner på, at der nu skal laves en ekstern uvildig undersøgelse af, hvad der er foregået på plejehjemmet Kongsgården i Viby.

Sagen om det stærkt kritiserede plejehjem, Kongsgården i Viby, skal nu kulegraves. Det sker efter, at plejehjemmet har været udsat for heftig kritik fra flere pårørende af plejen af de ældre.

Et enigt Sundheds- og Omsorgsudvalg i Aarhus Kommune har onsdag anbefalet en ekstern uvildig undersøgelse af, hvad der er foregået på det aarhusianske plejehjem.

Læs også Kovending: Nu skal plejehjemssag undersøges alligevel

Og nyheden om den uvildige undersøgelse glæder flere af de pårørende.

- Jeg blev glad, da jeg læste, at Jette Skive (rådmand, DF, red.) nu vil lave en dybdegående ekstern undersøgelse, hvor man også kigger tilbage i tiden. For du kan ikke kigge fremad, hvis du ikke også har samlet alle de små stumper op, der ligger bagved, siger pårørende Charlotte Ahm til TV2 ØSTJYLLAND.

Charlotte Ahm er én af de pårørende, der har rettet skarpt kritik af plejehjemmet, hvor hendes farmor bor.

Charlotte Ahm har politianmeldt plejehjemmet for omsorgssvigt, fordi hun ikke mener, hendes farmor er blevet passet og plejet, som hun burde.

Flere pårørende er siden stået frem med lignende historier.

Charlotte Ahm har politianmeldt plejehjemmet for omsorgssvigt, fordi hun ikke mener, hendes farmor er blevet passet og plejet, som hun burde.

Pårørende: Kommunen skal ikke kende til det eksterne firma

Birgith Vibeke Laursen er også pårørende til en beboer på plejehjemmet Kongsgården i Viby, og hun er også glad for nyheden om den eksterne undersøgelse, men:

- Kun i det omfang, at undersøgelsen bliver fra et eksternt firma, som Aarhus Kommune ikke kender noget til overhovedet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Datter til Kongsgården-beboer: - Mor har det simpelthen så godt

Det glæder også formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune, Lone Hindø (Soc.dem), at der nu kommer en undersøgelse af sagen.

- Vi kan kun sige, at vi er glade for, at rådmanden vælger at lytte til det, som alle fem partier i udvalget er blevet enige om, sagde hun torsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

05:52

VIDEO: Rådmand Jette Skive (DF) blev interviewet på direkte tv onsdag aften. På dette tidspunkt ønskede hun ikke en bagudrettet undersøgelse af problemerne på Kongsgården.

Luk video

Rådmand vender på en tallerken

Onsdag aften var der tvivl om, hvorvidt rådmand Jette Skive ville følge udvalgets ønske om en undersøgelse af forløbet på Kongsgården. Efter mødet afviste hun at sætte gang i en undersøgelse.

Men nu er situationen vendt.

- Ud fra det, udvalget konkluderede, så er jeg enig og har bedt forvaltningen om at tage fat i det eksterne firma og få igangsat alt det, som udvalget ønsker, skrev Jette Skive i en pressemeddelelse torsdag.

Læs også Charlotte har samlet stak af klager om plejehjem fra vrede pårørende

Historien om den eksterne undersøgelse kan du læse mere om her.

Sagen kort

Efteråret 2019: Efter aftale med pårørende laver TV 2 skjulte optagelser af kritisable forhold på plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.
 

30. januar 2020: Aarhus Kommune politianmelder TV 2 for at have foretaget skjulte optagelser i en beboers plejehjemsbolig, uden at beboeren har kunnet give et samtykke. Østjyllands Politi afviser først sagen, men 26. marts meddeler politiet Statsadvokaten, at de af egen drift har indledt en efterforskning i sagen.
 

13. marts 2020: Fogedretten nedlægger forbud mod, at optagelser bliver vist, da behovet for offentliggørelse må vige for den meget grove krænkelse af især borgerens rettigheder, der er sket ved de skjulte optagelser.
 

23. april 2020: Familie anmelder plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Samtidig stiller de sig frem i medierne med massiv kritik af stedet.
 

25. april 2020: Endnu en pårørende står frem med kritik af Kongsgården. Michael Espersen vælger at flytte sin far fra plejehjemmet på grund af forholdene.
 

26. april 2020: Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) undskylder over de berørte familier til pårørende på Kongsgården. Hun lover bedring og personalemæssige konsekvenser.
 

27. april 2020: Forstanderen på Kongsgården fjernes og erstattes af en ny, mere rutineret leder.