Datter til Kongsgården-beboer: - Mor har det simpelthen så godt

Den seneste tid har flere pårørende til beboere på plejehjemmet Kongsgården rettet skarp kritik af stedet. Nu fortæller to andre pårørende, at de har været tilfredse med stedet.

Selvom kritikken de seneste uger har haglet ned over plejehjemmet Kongsgården i Viby, er der også pårørende, der er glade for stedet.

En af dem er Jane Laursen. I knap to år har hendes mor på 87 år boet på Kongsgården.

- Hun synes simpelthen, at hun er kommet i den syvende himmel. Hun har det simpelthen så godt, siger Jane Laursen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Jeg tror, at der er rigtigt mange af de her pårørende, der tror, at deres pårørende kommer på et 5-stjernet luksushotel – og det er kun et 1-stjernet.

Jane Laursen, SOSU-assistent, datter til beboer på Kongsgården

Sagen kort

Gennem de seneste uger har kritikken af plejehjemmet Kongsgården i Viby i Aarhus ellers været massiv.

Charlotte Ahm var den første, der stod frem og kritiserede forholdene. Sammen med flere andre pårørende tillod hun i efteråret 2019 TV 2 at sætte skjulte kamera op hos hendes 90-årige farmor på plejehjemmet.

VIDEO: Charlotte Ahm stod første gang frem d. 23. april og fortalte om sine oplevelser med plejehjemmet Kongsgården.

Jane Laursen understreger, at hun har forståelse for de pårørendes utilfredshed med plejen på Kongsgården. Men hun mener, at alt for mange har for høje forventninger til standarden på plejehjemmene.

- Jeg tror, at der er rigtigt mange af de her pårørende, der tror, at deres pårørende kommer på et 5-stjernet luksushotel – og det er kun et 1-stjernet, siger Jane Laursen, der selv gennem mange år har arbejdet i plejesektoren i Aarhus Kommune.

Jane Laursen og hendes mor, Jytta.
Jane Laursen og hendes mor, Jytta. Foto: Privat

Bør der ikke være styr på de her basale ting som bleskift og medicinhåndtering?

- Jo, det bør der være. Og det håber jeg også, at der er i langt de fleste tilfælde. Det kan svipse – sådan er det også der, hvor jeg arbejder. Men forhåbentlig får de lidt mere styr på det efter alt det her, siger Jane Laursen, der i dag arbejder i Viborg.

Behandlet med omsorg og respekt

En anden af de tilfredse pårørende er Louise Asferg. Hendes farmor var 90 år gammel, da hun døde for nylig.

Louise Asfergs farmor boede på Kongsgården i næsten fem år. Og ifølge Louise Asferg oplevede de både respekt, værdighed og lydhørhed fra både personale og ledelse.

quote De andre pårørendes oplevelse er sikkert reel, og når så mange oplever det, så er der sikkert noget om det.

Louise Asferg, barnebarn til tidligere beboer på Kongsgården

- Mit indtryk var, at der var utroligt meget hjertevarme. Personalet virkede til at kende min farmor rigtigt godt. Hun blev behandlet med både omsorg og respekt, siger Louise Asferg til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Plejehjemmet Kongsgården i Viby har fået massiv kritik fra pårørende de seneste dage. Flere ønsker optagelser lavet med skjult kamera af et TV-hold offentliggjort. Optagelser, der hidtil ikke har set dagens lys på grund af et fogedforbud. Indslaget er fra 27. april 2020.

- De andre pårørendes oplevelse er sikkert reel, og når så mange oplever det, så er der sikkert noget om det. Det var bare ikke det, jeg oplevede. Der er dygtige og knap så dygtige medarbejdere alle steder.

Ifølge Louise Asferg er det muligt, at den utilfredsstillende pleje er sket på andre afdelinger end den, hendes farmor var på. Og lige nu tænker hun meget på personalet på Kongsgården.

- Det er rigtigt synd for det personale, der gør en stor forskel, at de bliver glemt i det her. De fortjener ikke at blive set ned på, siger Louise Asferg.

Plejehjemmet Kongsgården ligger i Viby i den sydlige del af Aarhus.
Plejehjemmet Kongsgården ligger i Viby i den sydlige del af Aarhus.

Basal pleje skal være i orden

Siden sagen om Kongsgården begyndte at rulle, har det fået personalemæssige konsekvenser. Forvaltningschefen er rykket inden for murene på Kongsgården, og den hidtidige forstander er blevet flyttet til andre opgaver i Aarhus Kommune.

Kritikken har blandt andet gået på massive svigt i plejen af de ældre. Og hvis man spørger formanden for beboer-pårørende-rådet, så har de pårørende ikke haft for høje forventninger.

quote Helt basal pleje og understøtning af de forskellige ting med medicingivning, det skal man kunne forvente på et plejehjem.

Lene Spanggård, formand for beboer- og pårørenderådet, Kongsgården

- Nej, det tror jeg ikke, vi har. Og det synes jeg faktisk også, ledelsen har givet udtryk for ud fra det, der sker på Kongsgården nu. Det er ikke godt nok, det der foregår der, siger Lene Spanggård til TV2 ØSTJYLLAND.

Lene Spanggård er formand for beboer- og pårørenderådet på Kongsgården.
Lene Spanggård er formand for beboer- og pårørenderådet på Kongsgården.

Hun anerkender, at nogle pårørende og beboere har haft gode oplevelser på stedet – og det glæder hun sig over. Men hun understreger samtidig, at der også skal være en minimums-standard for plejen.

- Helt basal pleje og understøtning af de forskellige ting med medicingivning, det skal man kunne forvente på et plejehjem. Det er også det, som man betaler for, når man kommer på plejehjem, siger Lene Spanggård.

Det er Jane Laursen enig i. Og så håber hun, at der snart kommer mere ro omkring Kongsgården.

- Jeg håber, at ikke bliver ved med at få skæld ud. Så kan de få lidt arbejdsro og måske gør deres job ordentligt. Jeg ved, at mange af dem brænder for deres job. Så det vil jeg håbe for dem, siger Jane Laursen.

Vi ville gerne have spurgt Aarhus Kommune om, hvad de gør for at sikre, at virkeligheden på kommunens plejehjem stemmer overens med de pårørendes forventninger, men Aarhus Kommune har ikke ønsket at stille op til interview.

Mette Frederiksen pressemøde

Folketinget skal beslutte, om Mette Frederiksen skal for en rigsret

Trine Korsgaard (1)

Lejere raser over ejendomsselskab – føler sig snydt og bedraget

Ole Klausen

playOle er hjerneskadet, men kommunen vil ikke sende ham på specialiseret botilbud

Vaccine dosis.

Dansk efterspørgsel på vaccine-rejser til Dubai: - Det er helt absurd

Float Studio (1)

Lukket fire gange af politiet: Nu forklarer ejer, hvorfor han bryder coronareglerne

Hund i sne

Udbredt sne over store dele af landet i nat