Rådmand undskylder og varsler flere fyringer på omstridt plejehjem

Rådmanden for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune undskylder nu til de pårørende, som har følt, at forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus ikke var i orden.

Massivt omsorgssvigt og manglende pleje har tilsyneladende været hverdagen på plejehjemmet Kongsgården i Viby i Aarhus. Nu undskylder den ansvarlige rådmand over for de berørte familier og lover handling. 

Handling blandt andet i form af fyringer. 

quote Jeg vil gerne give en stor undskyldning til de borgere, som har følt, at det her ikke har været i orden.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

- Sagen har haft personalemæssige konsekvenser, og de stopper ikke her. Der skal rettes ind, og det har vi været i gang med længe, siger Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), til TV2 ØSTJYLLAND. 

Sagen kort

Samtidig kommer hun med en uforbeholden undskyldning til de pårørende, der har følt sig krænket i sagen. Og som har måtte se deres kære blive behandlet på en utilstrækkelig måde på plejehjemmet. 

- Jeg vil gerne give en stor undskyldning til de borgere, som har følt, at det her ikke har været i orden, lyder det fra Jette Skive. 

VIDEO: Charlotte Ahm har sammen med sin faster, Hanne Larsen, der er datter til en 90-årige kvinde på plejehjemmet, kæmpet for at råbe Aarhus Kommune og plejehjemmet op i hele tre år. Se indslaget fra den 23. april her.

Optagelser må ikke vises

Fokusset kom på netop Kongsgården, da TV2 havde opsat skjulte kameraer i en dement beboers lejlighed i to uger i efteråret.

Siden har Aarhus Kommune gennem retten fået nedlagt et forbud mod, at optagelserne vises til offentligheden. Rådmanden, flere fra forvaltningen og ansatte på plejehjemmet har dog set dem. 

- Jeg kan godt forstå dem, der gerne vil se den her udsendelse, og jeg forsøger under ingen omstændigheder at skjule noget som helst. Men jeg har en borgers ret, som jeg skal varetage, og det har vi gjort ved at sige, at det er ulovligt at sætte videokameraer op, når borgeren ikke ved det, siger Jette Skive i den forbindelse. 

De pårørende er dog af en anden overbevisning, og siden er de i så i ren magtesløshed gået skridtet videre.

Har kæmpet i tre år

Charlotte Ahm har nemlig sammen med sin faster, Hanne Larsen, der er datter til en 90-årige kvinde på plejehjemmet, kæmpet for at råbe Aarhus Kommune og plejehjemmet op i hele tre år.

quote Vi tænker hver dag på, om hun har det godt, om hun overhovedet kommer ud af sengen, og om hun får tør ble på. Det fylder hver eneste dag.

Charlotte Ahm, barnebarn til beboer på Kongsgården

Nu er tålmodigheden sluppet op, og de har anmeldt plejehjemmet til politiet for omsorgssvigt.

- Vi er konstant bekymret for farmor, og vi tænker hver dag på, om hun har det godt, om hun overhovedet kommer ud af sengen, og om hun får tør ble på. Det fylder hver eneste dag, har Charlotte Ahm, der er barnebarn til den 90-årige kvindelige beboer, tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

Det var blandt andet historier om overdosering af medicin, anklager om manglende skift af bleer i op til et døgns varighed, og at hun ikke blev vendt om natten, som hun skulle for at undgå liggesår, der først fik familien til at tillade skjulte optagelser og siden gå til politiet.

Skal mødes med familien

I forhold til de pårørende, der efterfølgende er stået frem de seneste uger her på TV2 ØSTJYLLAND. Hvad siger du til deres kritikpunkter?

- Jeg forholder mig til dem, og jeg har fået sat et møde i stand med familien, og det ser jeg frem til, fordi vi skal have løst det her problem. Det skal løses, og vi skal have et samarbejde fremadrettet. Så jeg afventer mødet med familien, svarer Jette Skive.

Hvordan kan sådan noget ske?

- Det kan jeg også kun spørge mig selv om. Vi kender jo ikke, hvad der sker bag en lukket dør. Vi har nogle retningslinjer, og de skal overholdes, og hvis ikke de bliver det, så skal det have nogle konsekvenser, siger Jette Skive (DF).

- Jeg stopper ikke før, at hver en sten er vendt i det her. Vi skal have det op at stå, og det skal hverken tage hele eller halve år. Jeg følger det her meget tæt uge for uge i meget lang tid fremadrettet.

VIDEO: Presset stiger mod Aarhus Kommune - nu stiller flere medlemmer af ældrerådet sig i rækken af folk, som vil hæve fogedforbuddet mod de skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus - så offentligheden kan få indsigt i forholdene på stedet. Se indslaget fra den 25. april her.

Et positivt løft

Aarhus Kommune har blandt andet ud fra tilsynsrapporter fået lavet en redegørelse over forholdene på Kongsgården.

Her bliver det fremhævet, at de kommunale tilsyn har haft flere positive bemærkninger over for Kongsgården ved sit seneste tilsyn end tidligere.

quote Det sidste punktum er ikke sat i den her sag, og jeg følger det slavisk.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

- Der ses et positivt løft generelt, siden sidste besøg i december 2018, skrev den tilsynsførende ifølge redegørelsen under sit seneste tilsyn i maj 2019.

Der er ikke ifølge Aarhus Kommunes hjemmeside lavet tilsyn siden maj 2019.

VIDEO: Michael har valgt at flytte sin far fra plejehjemmet. Se indslaget fra den 24. april her. 

Mindre tilfredse end gennemsnittet

Redegørelsen fremhæver også, at de ansattes sygefravær er faldet og at de pårørende ifølge en pårørendeundersøgelse er blevet en lille smule mere tilfredse fra 2018 til 2019. Dog er de pårørende til ældre på Kongsgården fortsat mindre tilfredse end gennemsnittet i resten af Sundhed og Omsorg.

Redegørelsen er jo lavet på baggrund af blandt andet pårørendeundersøgelser, som godt nok viser en lille stigning, men fortsat ligger under gennemsnittet i kommunen og ikke mindst et tilsyn helt tilbage i maj - altså et halvt år før, de skjulte optagelser blev lavet. Hvordan kan du ud fra det have tillid til, at alt er som det skal være?

- Det er måske alt for sent, at det er kommet for mine ører. Det erkender jeg blankt. Men ligeså snart, at det kom for mine ører, så har jeg ageret og handlet, og det bliver jeg ved med, indtil vi har det hele på plads, og alle kan være trygge ved at tage ophold på Kongsgården, siger Jette Skive (DF).

VIDEO: Her kan du se hele interviewet fra søndag aften med rådmand Jette Skive.

Tirsdag skal hun holde møde med ledelsen på Kongsgården, for at sikre at sagen bliver grebet rigtigt an fremadrettet.

- Det sidste punktum er ikke sat i den her sag, og jeg følger det slavisk, siger Jette Skive.

Byrådskollegaer har bedt om at se optagelser

Programmet med de skjulte optagelser skulle have været vist i marts, men Aarhus Kommune begærede fogedforbud i sagen. I marts 2020 nedlagde Retten i Aarhus fogedforbud, og derfor må dokumentaren ikke vises i TV.

Jette Skive er en af de få personer, som har set de skjulte optagelser fra TV2-dokumentaren.

Flere af hendes kollegaer i byrådet har også bedt om at få lov til at se dem. Det gælder blandt andet et samlet sundheds – og omsorgsudvalg i Aarhus Kommune.

Flere af dine kollegaer i byrådet har også bedt om at få lov til at se de her optagelser, fordi de mener, at man kan lære af den her proces. Må de se dem?

quote Jeg kan ikke som rådmand opfordre til ulovligheder. Men hvis du spørger mig, som menigt medlem af Dansk Folkeparti, så havde jeg da også sagt ja til at se de her optagelser.

Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

- Jeg kan ikke som rådmand opfordre til ulovligheder. Men hvis du spørger mig, som menigt medlem af Dansk Folkeparti, så havde jeg da også sagt ja til at se de her optagelser, siger Jette Skive.

TV2 og de pårørende har ikke endegyldigt accepteret fogedforbuddet, og derfor skal Landsretten senere vurdere det.

Soundbox Soundboks Anlæg højtaler Musik Botanisk Have Støj

Regler for soundbokse skærpes: Nu skal der være ro alle dage klokken 20.00

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Skærmbillede 2021-06-17 kl. 20.06.13

play Mindeværdig kamp: Danmark taber i Eriksen-hyldest

202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

20200325-134454-2-1920x1279we

Rejserestriktionerne lempes markant - danskerne kan tage på sommerferie i hele EU

jonas sloth fjernvarme laurbjerg

Familie spildte 60.000 kr. på den billigste løsning: Nu stiger priserne

Dagens mest læste