Østjyder valfarter til genåbnet Ikea: - Folk er gode til at holde afstand

Ikea genåbnede i dag, og tiltrak en del købeglade østjyder.

00:25

VIDEO: Ikea har holdt lukket i flere uger, men i dag slog de dørene op på ny.

I dag oprandt Ikea's første genåbningsdag, efter at møbelgiganten valgte at lukke deres butikker den 18. marts på grund af smitterisiko for COVID-19.

Og det er ikke gået ubemærket hen for østjyderne. I Skejby, hvor det østjyske varehus holder til, troppede en hel del kunder op. 

Læs også Nu åbner Ikea trods bøn fra minister

En af dem, der særligt havde glædet sig til åbningen, er Heidi Nymark fra Ans mellem Viborg og Silkeborg.

- Jeg må indrømme, at jeg havde godt tænkt, at jeg nok ikke var den eneste, der havde fået den idé at komme klokken 10, når Ikea åbner. Og det var jeg bestemt heller ikke, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND

Østjylland Politi har besøgt varehuset flere gange i løbet af dagen. Ved første besøg bad politiet Ikea om at sikre mere afstand ved kasseområdet.

Hun mener, at hendes indkøb er forløbet på fornuftig vis i forhold til risikoen for corona-smitte: 

- Ikea er jo et kæmpe lagerhus, så der kan jo være utroligt mange mennesker. Der har været enkelte steder, hvor det lidt sluser sammen, men alt i alt, er det gået super godt, og der er sprit alle vegne, siger Heidi Nymark, der er ved at indrette et nyt sundhedscenter i Viborg.

Læs også Efter massiv kritik: Forstander fjernes fra plejehjem

Er det virkelig så vigtigt, at det lige skal være nu?

- Det er meget vigtigt at komme i dag, og jeg har glædet mig som til juleaften. Jeg tror bare, at vi trænger til at komme ud at shoppe, og jeg har en deadline, fordi jeg skal åbne den 1. Så for mig var det vigtigt, at jeg kunne komme videre nu, siger Heidi Nymark.

Heidi Nymark og hendes søn Noa fik i dag klaret indkøb til Heidis kommende sundhedscenter i den genåbnede Ikea i Aarhus.

Åbning trods politisk debat

Åbningen sker til trods for, at erhvervsministeren lørdag henstillede, at virksomheder ikke genåbner uden at have koordineret det med myndighederne først:

- Jeg vil ikke forholde mig til enkelte virksomheder. Men jeg vil på regeringens vegne opfordre til, at man ikke på nuværende tidspunkt lægger sig fast på en tidlig genåbning, eller på hvad der skal ske i maj måned, før der er blevet taget samlet stilling til næste fase af genåbningen, sagde Simon Kollerup til Ritzau i et skriftligt svar.

Om Ikea

IKEA har fem varehuse i Danmark. De ligger i Taastrup, Gentofte, Odense, Aarhus og Aalborg.

I Aarhus er Ikea-varehuset placeret i Skejby og beskæftiger omkring 550 medarbejdere.

Men møbelkæden Ikea oplyser, at det juridske er på plads, og derfor har kæden holdt fast i sin genåbning. 

- Vi har selvfølgelig sikret os, at vi juridisk har lov til at åbne, siger Ikeas Country Communication Manager Christian Mouroux Pedersen til TV 2 Lorry.

Ikea oplyser, at det juridiske er på plads forud for genåbningen

Politi bad om yderligere foranstaltninger 

Åbningen har også fået Østjyllands Politi til at patruljere i varehuset flere gange i løbet af i dag.

- Første gang i formiddags var der en del mennesker. Særligt ved kasseområdet var der mange mennesker, og derfor bad indsatslederen også Ikea om at lave yderligere foranstaltninger for at sikre afstand mellem kunderne, siger Janni Lundager, pressemedarbejder, Østjyllands Politi.

I formiddags var der en del mennesker. Særligt ved kasseområdet var der mange mennesker, og derfor bad indsatslederen også Ikea om at lave yderligere foranstaltninger for at sikre afstand mellem kunderne.

anni Lundager, pressemedarbejder, Østjyllands Politi

Efterfølgende har politiet været forbi to gange uden at observere noget problematisk, og politiet vil genbesøge varehuset senere i eftermiddag.

Politiet har efter sit første besøg mandag morgen ikke observeret manglende afstand i varehuset i Aarhus.

Et forandret Ikea

Forud for åbningen har kæden også lavet flere corona-restriktioner blandt andet er legelandet Småland samt varehusets restaurant lukket. Der er afstandsmarkeringer og håndsprit.

Ligesom varehuset har skulle leve op til myndighedernes krav om, at der minimum skal være fire kvadratmeter at bevæge sig på per kunde.

Læs også Ikea genåbner varehuse i Danmark - men ikke alt bliver, som det plejer

Men pladskravet er ikke den store udfordring, da der er rigeligt med pladskapacitet i varehusene ifølge Ikea:

- Faktisk er varehusene så store, at vi endnu aldrig har oplevet, at der kun var fire kvadratmeter per kunde. Selv ikke på de travleste dage med allerflest besøgende. Alligevel er vores medarbejdere opdateret på alle sikkerhedsforanstaltninger. Ikke kun i forhold til vores kunder, men også i forhold til hinanden, står der på Ikeas hjemmeside.

Læs også IKEA's onlinesalg er tidoblet: Holder hjulene i gang og sikrer jobs

I perioden, hvor Ikea har holdt lukket, har varehuset i Aarhus oplevet et dratisk fald i sin totale omsætning - men en tidobling i antallet af onlineordrer.

Og netop onlinesalget har været årsagen til at varehuset ikke har været nødsaget til at fyre eller hjemsende de omkring 550 medarbejdere i Skejby.