Gynækolog oplyser millioner med YouTube-videoer til kvinder

Dansk-kurdisk gynækolog kæmper for social og seksuel lighed.

Fem millioner visninger. En halv million kommentarer fra hele verden.

Negin Jaafar er gynækolog på Aarhus Universitetshospital. Hun er i dag blevet et usandsynligt YouTube-fænomen med videoer, hvor hun viser billeder af kvinders genitalier og fortæller om kvinders sexlyst.

I videoerne taler Negin Jaafar på sit modersmål, kurdisk. Hun snakker om emner som onani og analsex, og antallet af visninger på YouTube vidner om, at der er stor efterspørgsel på faglig viden om krop og sex.

- Mit ærinde i den mellemøstlige verden er, at kvinder skal begynde at tænke på social og seksuel lighed. De skal ikke skamme sig over at være nøgne eller at tale om deres kroppe. Det er nærmest en revolution, jeg har startet, siger Negin Jaafar til TV2 ØSTJYLLAND.

Blod på lagenet

Negin Jaafar er også meget aktiv på Facebook, hvor flere end 100.000 følger hendes side, Dr. Negin Jaafar. Særligt ét emne går igen i de mange henvendelser, hun får: Mødommen.

Mange muslimske kvinder bærer på deres mødom som en dyrebar krystalvase, og hvis en kvinde ikke bløder på bryllupsnatten, kan det bringe en næsten ubærlig skam over familien, lyder det fra Negin Jaafar.

- Der er så mange, der bliver slået ihjel. Der er så mange, der bliver udsat for psykisk vold. Også herhjemme. "Du blødte ikke, din luder. Sådan et defekt kvindemenneske," siger Negin Jaafar til TV2 ØSTJYLLAND.

Kun omkring halvdelen af alle kvinder bløder ved det første samleje. 

Negin Jaafar kæmper sin kamp for kurdiske kvinder ved siden af sit job som gynækolog på Aarhus Universitetshospital, Skejby.
Negin Jaafar kæmper sin kamp for kurdiske kvinder ved siden af sit job som gynækolog på Aarhus Universitetshospital, Skejby.

Den 42-årige gynækolog har ifølge eget udsagn netop været i kontakt med en helt ung kvinde, der blev voldtaget som otteårig. Den unge kvinde er endnu ikke i et forhold, men frygter allerede bryllupsnatten. 

Negin Jafaar har holdt flere hundrede foredrag om mødommen. Hun har skrevet artikler på kurdisk. Hun har deltaget i alle debatter, hun er blevet inviteret til. 

- Jeg har tilsidesat mig selv, min familie og mine venner for at gå ind i det her, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Negin Jaafar er blevet truet og udsat for grov chikane, fordi hun siger de ting, hun gør. 

Kultur-diplomaten

Negin Jaafar er født muslim. Det er vigtigt for hende, at kurdere, i ind- og udland, synes, hun er et ordentligt menneske.

Hun gradbøjer og specificerer, når hun taler om seksuelle problematikker.

- Det, jeg arbejder med, er det betændte miljø. Læger, der arbejder med kræft, ser og snakker kun om kræft. Jeg snakker om den syge, patologiske del af den mellemøstlige kultur, hvor mænd bruger religionen som påskud til seksuel undertrykkelse, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er vigtigt for Negin Jaafar, at hun ikke maler et grimt billede af indvandrermiljøet i Danmark.

Mange muslimer er integrerede i det danske samfund, understreger hun. De fleste er flintrende ligeglade med røde pletter på et lagen.

 - Højreekstremisterne skal ikke bruge mig som brænde til det bål, de gerne vil starte, siger hun.

Skik, ikke Islam

Islam-ekspert og lektor ved arabisk- og islamstudier på Aarhus Universitet Mark Sedgwick bekræfter over for TV2 ØSTJYLLAND, at muslimske kvinder kan blive slået ihjel, hvis de ikke bløder på bryllupsnatten. 

Han påpeger dog, at den type æresdrab primært finder sted i visse muslimske landsbysamfund, og at æresdrab i forbindelse med bryllupsnatten handler om skik, ikke Islam.

Negin Jafaar er gift med en dansk mand og bor i Stilling.

Simon Grimstrup

play Mulig ny verdensrekord: Løb i mere end ti timer op og ned ad Silkeborg-bakke

Unknown

Brand tæt ved nyrenoveret kulturhus

20210515-110842-L-1920x2751we

Dagens konfirmand kom tidligt i kongelig lære

_DSC0162

Gellerup-demonstration endte uden sigtelser

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

Dagens mest læste