Filmskaber kendte Yahya inden berømmelsen: - Jeg er meget ked af det

Filminstruktør Søren Marcussen portrætterede en ung Yahya Hassan inden berømmelsen. Allerede dengang var det tydeligt, at der gemte sig et stort lyrisk talent i den unge digter.

I forbindelse med optagelserne til portrætserien 'Himlen Over Os' af OPGANG2 TURNÉTEATER besøgte Søren Marcussen helt tilbage i 2013 en ung Yahya Hassan til et portræt, som kan ses her.

Dengang havde den unge digter endnu ikke udgivet den bedst sælgende debut-digtsamling i danmarkshistorien, ligesom han endnu ikke havde forarget, provokeret eller rørt snart sagt hele den danske befolkning med sine offentlige op- og nedture, politiske lynkarriere eller hårdtslående digte.

Men Søren Marcussen var allerede dengang ikke et sekund i tvivl om, at den blot 17-årige Yahya var noget særligt.

Søren Marcussen har i forbindelse med sit arbejde som filminstruktør hos OPGANG2 TURNÉTEATER af flere omgange portrætteret miljøerne omkring Aarhus V, hvor Yahya Hassan voksede op. På billedet her ses han i forbindelse med projektet '3 minutter fra Gellerup'.
Søren Marcussen har i forbindelse med sit arbejde som filminstruktør hos OPGANG2 TURNÉTEATER af flere omgange portrætteret miljøerne omkring Aarhus V, hvor Yahya Hassan voksede op. På billedet her ses han i forbindelse med projektet '3 minutter fra Gellerup'. Foto: OPGANG2

Havde 'Ord' tatoveret langs hånden

Første gang de to mødte hinanden, havde Yahya Hassan inviteret Søren Marcussen inden for i den aspirerende digters lejlighed i Hasselager. 

- Jeg træder ind af døren, og så hænger der en tidslinje over den danske litteratur, og jeg tænker bare 'what', han er 17 år gammel, siger filminstruktør Søren Marcussen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det næste jeg bemærker er, at han langs hånden har tatoveret 'ord'. Det gjorde stort indtryk på mig, at så ung en mand var så optaget af, hvad ord kan.

VIDEO: Søren Marcussen var med LIVE aftenens 19:30-udsendelse på TV2 ØSTJYLLAND, hvor han mindedes mennesket og digteren Yahya Hassan.

- Vi har mistet en stor digter

Yahya Hassans karriere tog for alvor fart senere samme år med udgivelsen af hans første digtsamling, 'Yahya Hassan', hvor han med blokbogstaver og messende rytme fortæller om en opvækst fyldt med tæsk og omsorgssvigt i Aarhus V ghettoen Gellerup.

- Han retter en skarp samfundskritik mod os alle med baggrund i hans oplevelser som barn af mellemøstlige indvandrere. Han formåede at slå med sine ord. Han ramte mig dybt, og jeg er derfor også ramt i dag, siger Søren Marcussen og fortsætter:

- Jeg er meget ked af det. Vi har mistet en stor digter og en vigtig personlighed i dag. Yahya var en enestående digter, og han var på vej til at opdage mere og mere.

Borgmester i Yahya Hassans hjemkommune, Jacob Bundsgaard (S), udsendte oven på den tragiske nyhed et mindeord til ære for digteren.
Borgmester i Yahya Hassans hjemkommune, Jacob Bundsgaard (S), udsendte oven på den tragiske nyhed et mindeord til ære for digteren.

Borgmester: - Hans stemme vil blive savnet

Borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), udsendte umiddelbart efter nyheden om aarhusdigterens død en pressemeddelelse med et mindeord til ære for Yahya Hassan.

- Meddelelsen kommer som et chok, uendeligt trist og uforståeligt. Yahya Hassan var født og opvokset i Aarhus, og vi har mistet en markant stemme. Helt sin egen præget af evig uro på kanten af lov og orden, fra kærlighed til had, mellem subkulturer og parallelsamfund, skriver borgmesteren i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Yahya Hassan vil i dag blive husket som en usædvanlig, men også som en utilpasset mand i en barsk verden. Stærkest og vedblivende står dog nu erindringen om en ung lyriker, som kæmpede en svær kamp, udfoldede sit utrolige talent og begejstrede en hel nation. Hans syn var nyt, hans stemme var stærk. Den vil blive savnet. Mine varmeste tanker går til hans familie. Æret være Yahya Hassans minde.