Færre lufthavnsansatte mister jobbet: - Nu ser vi fremad og lægger krisen bag os

Coronakrisen kommer til at koste færre fyringer i Aarhus Airport end først forventet. Nu ser lufthavnen fremad.

Det er altid en trist dag, når man skal sige farvel til medarbejdere, der sendes ud i arbejdsløshed.

Derfor var det også en trist dag for Aarhus Airport i går, da man måtte tage den endelige konsekvens af coronakrisen og afskedige i alt 26 medarbejdere.

quote I går var en forfærdelig dag. Men vi er glade for, at vi trods alt har kunnet reducere antallet. Nu ser vi fremad og lægger coronaen bag os

Administrerende direktør i Aarhus Airport, Peer H. Kristensen

Men selvom tabet unægteligt er stort for både lufthavnen og de mange medarbejdere, har man dog formået at reducere antallet af afskedigelser betragteligt.

- I går var en forfærdelig dag. Det er jo mange familier og mennesker, der rammes af det her, og det er noget man altid frygter at skulle meddele sine ansatte, siger direktør i Aarhus Airport, Peer H. Kristensen, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Men vi er glade for, at vi trods alt har kunnet reducere antallet. Nu ser vi fremad og lægger coronaen bag os. Vi har åbnet ruten til Oslo, på torsdag åbner vi til Bornholm og lørdag til London, så vi begynder så småt at få luft under vingerne igen.

Det er en rigtig træls situation, men nu ser vi fremad, siger Peer H. Kristensen, som er administrerende direktør i Aarhus Airport.
Det er en rigtig træls situation, men nu ser vi fremad, siger Peer H. Kristensen, som er administrerende direktør i Aarhus Airport. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Flere end forventet kan blive i lufthavnen

Den 15. juni meldte lufthavnen ud, at man skulle afskedige medarbejdere svarende til 23 fuldtidsstillinger. I stedet har man nu afskediget 26 deltidsmedarbejdere  svarende til 19 fuldtidsstillinger.

- Der har været en kæmpe opbakning og forståelse fra medarbejderne undervejs, og via positiv dialog har vi formået at omstrukturere staben på en måde, hvor vi kan skære betydeligt i det samlede antal afskedigelser, siger Peer H. Kristensen.

VIDEO: I december 2019 kunne Aarhus Lufthavn glæde sig over stor succes. I 2019 var der nemlig checket flere end 500.000 passagerer ind i lufthavnen, og det var det højeste antal siden 2012. Frem mod 2024 var det målet at tredoble antallet af rejseglade passagerer til halvanden million årligt. Nu har coronakrisen sat en gevaldig stopklods i vejen for den drøm. Se indslaget fra den 31. december 2019 her. 

Man har blandt andet opprioriteret fokus på efteruddannelse, hvilket har tilladt, at flere deltidsansatte har kunnet overgå til at være voksenlærlinge. 

- Vi har på flere afdelinger har haft fire eller seks medarbejder til at overgå til en voksenlærlingekontrakt. Og det har faktisk betydet, at vi kunne spare en medarbejderfyring på den afdeling, siger han. 

Lufthavnsdirektøren har ikke et tal på, hvor mange ansatte man skulle have afskediget, hvis man havde holdt på de 23 fuldtidsstillinger.

I dialog med flyselskaberne

At man nu har valgt at fyre medarbejderne, betyder også, at lufthavnen træder ud af lønkompensationsordningen. Afskedigelserne er sket i de tre afdelinger, som betjener passagerne. Det drejer sig om Security, Passagerservice og rampen.

Beslutningen er taget efter regeringens udmelding om, at man fra den 27. juni lempede rejsevejledningerne for EU-lande, lande i Schengen-samarbejdet og Storbritannien.

quote Lufthavnen er rent personalemæssigt gearet til at betjene omkring 550.000 passagerer, og det niveau forventer vi først at være oppe på igen i løbet af et par år

Administrerende direktør i Aarhus Airport, Peer H. Kristensen

Landene skulle leve op til en række kriterier, før danskere kunne rejse dertil uden at blive anbefalet at gå i karantæne efterfølgende. For at være 'åbent' skulle et land eksempelvis have under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge.

VIDEO: SAS sløjfede sin eneste tilbageværende rute mellem Tirstrup og KBH i slutningen af marts. Dermed havde lufthavnen ikke flere afgange, og fra den 30. marts blev samtlige medarbejdere sendt hjem på ubestemt tid. Se indslaget fra den 28. marts her. 

Nyheden kom dog alt for sent ifølge Aarhus Airport, der mente, at for mange danskere allerede havde lagt sig fast på, at ferien ikke ville blive holdt i udlandet i år.

- Hjælpepakkerne og de minimale grænseåbninger har ikke været til vores fordel, og vi må nu tilpasse virksomheden den virkelighed, vi ser ind i, sagde Peer H. Kristensen dengang i en pressemeddelelse.

- Lufthavnen er rent personalemæssigt gearet til at betjene omkring 550.000 passagerer, og det niveau forventer vi først at være oppe på igen i løbet af et par år, fortsatte han.

Syddjurs Kommune klar til at bistå

I en pressemeddelelse udtrykker borgmester i Syddjurs Kommune, Ole Bollesen, forståelse for lufthavnens og medarbejdernes svære situation.

Kommunen vil nu indlede en dialog med lufthavnen og de faglige organisationer for at afklare, hvordan de opsagte medarbejdere bedst kan hjælpes videre, skriver de. Blandt andet i form af rådgivning og hjælp til jobsøgning.

quote Vi står fra kommunen klar til at hjælpe de berørte medarbejdere videre.

Ole Bollesen (Soc. dem.), borgmester i Syddjurs Kommune

- Alle har desværre kunnet se, hvordan krisen i luftfartsindustrien har udviklet sig i takt med Corona-krisen. Vi må forvente, at det tager tid, før markedet vender tilbage til normalen, og derfor har jeg også forståelse for lufthavnens dispositioner i en meget vanskelig situation.

- På samme tid er det utroligt trist for de medarbejdere, som er varslet opsagt. Vi står fra kommunen klar til at hjælpe de berørte medarbejdere videre. Vi ser frem til, at lufthavnen kommer igennem den nuværende krise og tilbage på det stærke vækst- og udviklingsspor, vi så i 2019, siger Ole Bollesen (Soc. dem.), borgmester i Syddjurs Kommune i en pressemeddelelse. 

 

kupdrgbdlsjhvtiimusm

Fangevogter, sygeplejerske eller flygtning: Nu har du chancen for at spille med i ny film om Hvidstengruppen

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 06.49.39

Morten har et helt særligt humør - derfor har han nu vundet en pris

Grøn Koncert

Grøn Koncert annoncerer koncerter til sommer - tre er i Østjylland

20170308-155153-4-1920x1920we

AGF ansætter nordmand som ny sportschef

Ikea Skejby Aarhus IKEA

IKEA frygtede at blive overrendt - men det blev langt fra tilfældet

20201204-122023-L-1920x1277we

Miljøminister efter sigtelse: - Det er helt uacceptabelt

Dagens mest læste