Fyringer på vej i Aarhus Lufthavn: Opgiver lønkompensation

Aarhus Lufthavn ser sig nu nødsaget til at sadle om for at bringe lufthavnen tilbage på ret kurs. Derfor dropper de nu lønkompensationsordningen og varsler fyringer blandt lufthavnens personale.

Aarhus Lufthavn dropper nu lønkompensationsordningen og varsler at op mod 23 fultidsstillinger forventes nedlagt. Foto: Jens Thaysen - Ritzau Scanpix

Tre måneder efter coronabølgen skyllede ind over Danmark, er virkeligheden stadig kulsort for lufthavnsbranchen.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Aarhus Lufthavn, der nu dropper lønkompensationsordningen og varsler at op mod 23 fuldtidsstillinger forventes nedlagt.

Læs også Ventetiden på test er på fem-seks dage

- Det er en rigtig træls situation, men vi er nødsaget til at handle rettidigt og iværksætte de afskedigelser og organisatoriske ændringer, der er nødvendige for at sikre vores fremtid.

- Hjælpepakkerne og de minimale grænseåbninger har ikke været til vores fordel, og vi må nu tilpasse virksomheden den virkelighed, vi ser ind i. Lufthavnen er rent personalemæssigt gearet til at betjene omkring 550.000 passagerer, og det niveau forventer vi først at være oppe på i løbet af et par år, siger Peer H. Kristensen, som er administrerende direktør i Aarhus Airport i en pressemeddelelse.

Læs også Professor om feriepenge-udbetaling: Tror, at danskerne vil bruge penge

Lufthavnen træder ud af lønkompensationsordningen ved udgangen af juni måned, og der varsles opsigelser i de tre afdelinger, som betjener passagerne. Det drejer sig om Security, Passagerservice og rampen.

Det er en rigtig træls situation, siger Peer H. Kristensen, som er administrerende direktør i Aarhus Airport. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Forventer fyringer svarende til 23 fuldtidsstillinger

Helt præcist hvor mange medarbejdere lufthavnen kommer til at sige farvel til er endnu ikke afklaret, men ledelsen forventer, at det vil være medarbejdere i deltidsstillinger svarende til op mod 23 fuldtidsstillinger.

- Vi er meget kede af at måtte sige farvel til vores dygtige medarbejdere. Efter et suverænt år i 2019 var hele lufthavnen topmotiveret for at fortsætte vækstrejsen, men den er blevet slået ud af kurs.

Vi er meget kede af at måtte sige farvel til vores dygtige medarbejdere.

Peer H. Kristensen, administrerende direktør i Aarhus Airport

- Det er helt spøgelsesagtigt at se ind i trafikmængden for de kommende seks måneder, og vi kan ikke langtidsplanlægge, når hjælpepakkerne bliver forlænget med en til to måneder ad gangen. Vi mister op mod tre millioner kroner om måneden, og vi kan ikke fortsætte med at skubbe puklen foran os. Nu handler det om at sikre vores overlevelse og arbejde os tilbage på vækstsporet, siger Peer H. Kristensen i en pressemeddelelse.

Læs også I dag er det præcis 100 år siden Genforeningen

De næste 14 dage vil der være forhandlinger med fagforeninger og tillidsrepræsentanter for at sikre færrest mulige afskedigelser.

Syddjurs Kommune klar til at bistå

I en pressemeddelelse udtrykker borgmester i Syddjurs Kommune Ole Bollesen forståelse for lufthavnens og medarbejdernes svære situation.

Læs også Et fløjt med numsen skal trække folk til naturområde

Kommunen vil nu indlede en dialog med lufthavnen og de faglige organisationer, for at afklare hvordan de opsagte medarbejdere bedst kan hjælpes videre, skriver de. Blandt andet i form af rådgivning og hjælp til jobsøgning.

Vi står fra kommunen klar til at hjælpe de berørte medarbejdere videre.

Ole Bollesen (Soc. dem.), borgmester i Syddjurs Kommune

- Alle har desværre kunnet se, hvordan krisen i luftfartsindustrien har udviklet sig i takt med Corona-krisen. Vi må forvente, at det tager tid, før markedet vender tilbage til normalen, og derfor har jeg også forståelse for lufthavnens dispositioner i en meget vanskelig situation.

Læs også Ventetiden på test er på fem-seks dage

- På samme tid er det utroligt trist for de medarbejdere, som er varslet opsagt. Vi står fra kommunen klar til at hjælpe de berørte medarbejdere videre. Vi ser frem til at lufthavnen kommer igennem den nuværende krise og tilbage på det stærke vækst- og udviklingsspor, vi så i 2019, siger Ole Bollesen (Soc. dem.), borgmester i Syddjurs Kommune i en pressemeddelelse. 

01:09

VIDEO: SAS sløjfede sin eneste tilbageværende rute mellem Tirstrup og KBH i slutningen af marts. Dermed havde lufthavnen ikke flere afgange, og fra den 30. marts blev samtlige medarbejdere sendt hjem på ubestemt tid. Se indslaget fra den 28. marts her.  Video: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Luk video