Professor om feriepenge-udbetaling: Tror, at danskerne vil bruge penge

Et flertal i folketinget vil udbetale indefrosne feriepenge og et engangsbeløb til folk på offentlig forsørgelse for at sætte skub i økonomien.

Michael Svarer er professor i økonomi på Aarhus Universitet, og han mener, at den nye genopretningspakke vil få folk til at bruge penge og dermed hjælpe dansk erhvervsliv, der er hårdt presset af coronakrisen.

Regeringen og flere partier nåede i nat frem til en aftale om en såkaldt genopretningspakke, hvor dele af danskernes indefrosne feriepenge udbetales inden oktober, og personer på offentlig forsørgelse får udbetalt et engangsbeløb på 1000 kroner.

På Facebook stiller mange brugere dog spørgsmål til, hvordan pengene kan hjælpe nu, hvis de først bliver udbetalt til efteråret. Men det mener Michael Svarer godt, at de kan. 

- Spørgsmålet er, om folk reagerer inden oktober på, at de får de feriepenge, og det tror jeg godt, at de kan, fordi mange husholdninger kom ind i krisen rimeligt velpolstret - det vil sige, at mange husholdninger har penge på kontoen.

- Og hvis man ved, at man allerede i oktober får en stor betaling, kan man allerede nu godt begynde at tage forskud på glæderne, siger Michael Svarer.

Her kan du beregne, hvor mange penge, du ville kunne få udbetalt.

Se hvor mange feriepenge, du har til gode

Indtast månedsløn før skat - eksklusiv pension - i hele kr.

Skal bruge pengene fornuftigt

Hvordan sikrer man, at folk bruger pengene på forbrug og ikke sparer dem op eller afvikler gæld?

- Folk skal bruge dem fornuftigt, ud fra hvordan deres privatøkonomi ser ud, og hvis de har noget dyrt gæld, er det jo fornuftigt at få afviklet det, men derudover er det generelt sådan, at når man får nogle penge, så bruger man noget og så sparrer man noget andet op. Og jo bedre det går i økonomien, jo større tillid har folk, til at de kan fastholde deres job, og at det går fremad, og jo mere vil de nok også bruge, siger Michael Svarer og tilføjer:

- Det politikerne kan gøre er at sikre, at der er så godt styr på økonomien som muligt, og så vil det også sætte sig i hvor meget folk bruger, tilføjer han.

I videoen her kan du få den nye ferielov forklaret og høre, hvorfor vi opsparrer feriepenge.

Udbetalingen af feriepengene kommer fra en opsparing, som danskerne selv har lavet, imens engangstilskuddet på 1000 kroner til personer på offentligt forsørgelse bliver betalt af statskassen.

Det forventes, at udbetalingen vil medføre merudgifter på 1,8 milliarder kroner i 2020, og det vil kunne mærkes i statskassen, siger Michael Svarer.

- Det gør jo, at der skal optages mere gæld, og det skal betales tilbage, og det påvirker også det, vi kalder det økonomiske råderum, så det betyder også, at der er færre penge til andre ting, som man måske gerne vil, siger Michael Svarer.

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Dagens mest læste