Eva klar til comeback på intensivafdeling: - De andre skal ikke slides op

Én gang sygeplejerske, altid sygeplejerske.

Eva Katrine Hovedskou har netop fået opdateret sin viden inden for intensivpleje. Nu står hun klar, hvis hendes tidligere kolleger har brug for hende. Foto: Privat

66-årige Eva Katrine Hovedskou har brug for at kunne se sig selv i spejlet, når viruskrisen er slut.

Af samme grund har den tidligere intensivsygeplejerske netop afsluttet et lynkursus på Regionshospitalet i Randers.

I løbet af to dage fik hun opdateret sin viden om respiratorer og de gældende procedurer i forhold til at håndtere patienter med coronavirus, COVID-19.

Læs også Statsministeren delte 10-årige Ronjas opslag: Nu skal hendes far punge ud

Det er blot to år siden, Eva Katrine Hovedskou blev pensioneret, men det er 20 år siden, hun har arbejdet på en intensivafdeling. Årene 2000-2018 blev tilbragt som sygeplejerske i psykiatrien.

Hvis det brager løs

Den tidligere sygeplejerske står nu klar til at give en hånd med på Regionshospitalet Randers. Hun vil ikke lade sine gamle kolleger i stikken. 

- Jeg kender flere på hospitalet, og jeg ved, hvad de kommer til at stå i. Der bliver højst sandsynligt meget travlt i slutningen af april og ind i maj, siger Eva Katrine Hovedskou til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er dem, der skal i front, hvis det brager løs, og de skal også supervisere de nye kolleger. Jeg kan ikke sidde i min have, mens de bliver fuldstændig slidt ned. 

Læs også Den Gamle By får ikke del i hjælpepakke: - Jeg kunne ikke sove i nat

Regionshospitalet Randers er klar til et indryk af patienter med COVID-19.  Foto: Privat

10 respiratorer, 12 patienter

Ifølge Eva Katrine Hovedskou bliver intensivpersonale en mangelvare på de danske hospitaler, hvis coronavirus, COVID-19 får alvor får fat i befolkningen.

- Det er lidt af en mundfuld at være intensivsygeplejerske. Der er rigtig mange risikofaktorer, og hvis du har 10 respiratorer og 12 patienter der har brug for en, bliver du tvunget til at lave hårde prioriteringer, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Præster skaber drive-in-gudstjeneste på enorm parkeringsplads

Jeg ved, at det ikke er sjovt at være på en intensivafdeling, når det hele vælter.

Eva Katrine Hovedskou

Det er med blandede følelser, at Eva Katrine Hovedskou melder sig til beredskabet mod COVID-19. Hun glæder sig eksempelvis ikke til at arbejde med værnemidler i mange timer.

- Du står i din almindelige uniform, og så har du kittel og tit også et plastikforklæde udenover. Dertil kommer mundbind, handsker og ansigtsvisir, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Du kommer til at svede lynhurtigt, og hænderne kan blive fuldstændig opløst af handskerne efter kort tid.

Læs også Sygeplejerske søgte gækkebreve til patienter: - Væltet bagover af godhed

Kaotiske dage

Da Eva Katrine Hovedskou var på kursus på Regionshospitalet Randers, blev hun undervist af to intensivsygeplejersker, som hun i sin tid var med til at lære op. 

- Det lyder som om, de er rigtig, rigtig klar til det, hvis der kommer en bølge, selvom de kun har haft ganske kort tid til det. Det virker meget betryggende, siger hun. 

Læs også Snart skal de små atter afleveres om morgenen - ikke alle er trygge ved plan

Det har tæret på intensivsygeplejerskerne at få et beredskab op at stå, lyder det.

- De fortæller om nogle meget kaotiske dage, lige efter Mette Frederiksen lukkede landet ned. Det har været drønhårdt, siger Eva Katrine Hovedskou og fortsætter:

- Mine gamle kolleger, flere af dem i 60'erne, kom til at køre i 12-timers vagter fire dage i træk, fordi en masse nye kolleger skulle læres op.

Jeg kan ikke holde ud bare at sidde på hænderne, hvis jeg kan give en hånd med.

Eva Katrine Hovedskou

Eva Katrine Hovedskou er vant til at være en del af et katastrofeberedskab.

- Der kommer man, hvis man bliver ringet op. Det ligger nok i mig stadigvæk. Jeg kan ikke holde ud bare at sidde på hænderne, hvis jeg kan give en hånd med.

Læs også Populær sanger gav take away-koncert i gården

I skrivende stund har Region Midtjylland fået 5100 tilmeldinger til jobbanken for sundhedspersonale i forbindelse med coronakrisen. Det viser nye tal fra regionen. 

Jobbanken skal fungere som en slags redningskrans, hvis der kommer til at mangle kapable hænder på hospitalerne. 

Læs også Snart skal de små atter afleveres om morgenen - ikke alle er trygge ved plan