Aarhus Kommune vil ikke bede TV 2 om adgang til skjulte optagelser

Aarhus Kommune vil ikke henvende sig til TV 2, så sundheds- og omsorgsudvalget kan få tilladelse til at se de skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgården.

Plejehjemmet Kongsgården ligger i Viby i det sydlige Aarhus.

Et samlet sundheds- og omsorgsudvalg i Aarhus Kommune har bedt forvaltningen i Sundhed og Omsorg om at kontakte TV 2 for at få tilladelse til at se de skjulte optagelser, TV 2 Dokumentar har lavet på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Men Aarhus Kommune vil ikke tage kontakt til TV 2. Det fremgår af en orientering, som Sundhed og Omsorg mandag aften har sendt ud til medlemmerne i udvalget.

Læs også Flere politikere presser på: Vi vil se de skjulte optagelser

Forvaltningen i Sundhed og Omsorg har anmodet Borgmesterens Afdeling om at afklare, om udvalgsmedlemmerne må se videooptagelserne. I svaret henviser man blandt andet til rettens afgørelse om et forbud mod optagelserne.

- Retten vurderer, at betingelserne for at nedlægge et midlertidigt forbud er opfyldt, jf. retsplejelovens § 411, jf. § 413, stk. 1, nr. 2 og 3.

- Derfor må TV 2 ikke tilgængeliggøre de skjulte optagelser på nuværende tidspunkt. Heller ikke i forbindelse med et udvalgsmøde i Aarhus Kommune, lyder det i vurderingen fra Borgmesterens Afdeling.

06:34

VIDEO: Torsdag aften bragte vi et indslag om Charlotte Ahm og Hanne Larsen, der rejser en skarp kritik af forholdene på Kongsgården.

Luk video

I orienteringen skriver Sundhed og Omsorg at rettens kendelse, "som forbyder TV 2 at tilgængeliggøre optagelserne er således klar og tydelig, og TV 2 vil på ingen måde kunne fremvise de skjulte optagelser uden at ifalde strafansvar."

Fredag meldte et samlet sundheds- og omsorgsudvalg i Aarhus Kommune ud, at de meget gerne ville have mulighed for at se optagelserne fra dokumentaren.

Vi skal ikke bruge flere kræfter på at kæmpe imod, at de her optagelser kommer frem.

Hans Skou, Venstre, medlem af sundheds- og omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

- Vi er fem partier, som har et ønske om at få lov at se optagelserne. Nu er familien trådt frem, vi har fået flere oplysninger, og vi synes, vi har brug for at blive klogere, sagde formand for sundheds- og omsorgsudvalget Lone Hindø (S) fredag til TV2 ØSTJYLLAND.

Også Venstre bakkede op. De går endda skridtet videre og vil have optagelserne offentliggjort for alle.

02:59

VIDEO: Flere medlemmer af ældrerådet stillede sig lørdag i rækken af folk, som vil hæve fogedforbuddet mod de skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus - så offentligheden kan få indsigt i forholdene på stedet. Se indslaget fra den 25. april her.

Luk video

- Det kan godt være, at man kan finde noget jura, der gør, at optagelserne ikke kan blive offentliggjort. Men det er slet ikke det vigtige her, lød det samme dag fra Hans Skou (V).

- Vi skal ikke bruge flere kræfter på at kæmpe imod, at de her optagelser kommer frem. Vi skal lære af den her sag, og den skal have de konsekvenser, den skal have, og så skal vi komme videre herfra, sagde Hans Skou.

TV2 ØSTJYLLAND arbejder videre med sagen i morgen, tirsdag.

SAGEN KORT

Efteråret 2019: Efter aftale med pårørende laver TV 2 skjulte optagelser af kritisable forhold på plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.

30. januar 2020: Aarhus Kommune politianmelder TV 2 for at have foretaget skjulte optagelser i en beboers plejehjemsbolig, uden at beboeren har kunnet give et samtykke. Østjyllands Politi afviser først sagen, men 26. marts meddeler politiet Statsadvokaten, at de af egen drift har indledt en efterforskning i sagen.

13. marts 2020: Fogedretten nedlægger forbud mod, at optagelser bliver vist, da behovet for offentliggørelse må vige for den meget grove krænkelse af især borgerens rettigheder, der er sket ved de skjulte optagelser.

23. april 2020: Familie anmelder plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Samtidig stiller de sig frem i medierne med massiv kritik af stedet.

25. april 2020: Endnu en pårørende står frem med kritik af Kongsgården. Michael Espersen vælger at flytte sin far fra plejehjemmet på grund af forholdene.

26. april 2020: Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) undskylder over de berørte familier til pårørende på Kongsgården. Hun lover bedring og personalemæssige konsekvenser.

27. april 2020: Forstanderen på Kongsgården fjernes og erstattes af en ny, mere rutineret leder.

Se mere