Tre ting du skal være opmærksom på, hvis du vil trodse rejsevejledningerne

Både Forbrugerrådet Tænk og Forbruger Europa understreger, at man bør følge Udenrigsministerets rejsevejledninger.

Selvom Udenrigsministeriet fortsat fraråder stort set alle ikke-nødvendige rejser til udlandet, overvejer et større antal danskere muligheden for at rejse sydpå i sommerferien. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Utålmodigheden er begyndt at sprede sig blandt rejseglade danskere.

Selvom Udenrigsministeriet fortsat fraråder stort set alle ikke-nødvendige rejser til udlandet, overvejer et større antal danskere nemlig muligheden for at rejse sydpå i sommerferien.

Læs også Stor færdselsindsats: Bilist målt til at køre over 200 km/t på motorvej

Men selvom det er fuldt lovligt, er det ifølge Danmarks to største forbrugerorganisationer stadig en dårlig ide. Det fortæller Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, og Lars Arendt, leder af Forbruger Europa.

Jeg vil altså understrege, at man skal følge myndighedernes retningslinjer, og de er meget klare. Man bør ikke rejse.

Lars Arendt, leder af Forbruger Europa.

- Jeg vil altså understrege, at man skal følge myndighedernes retningslinjer, og de er meget klare. Man bør ikke rejse, siger Lars Arendt.

Rejser man alligevel til sydens sol og varme, vanker der hverken bøder, fængselsstraf eller konkrete krav om karantæne.

Læs også VIDEO: Nu kan Benno og Rita handle smøger og vodka ved grænsen igen

Derfor har TV 2 i samarbejde med de to forbrugseksperter samlet tre ting, man bør undersøge, før man trodser de danske rejsevejledninger og rejser ud i den store verden:

Tjek din forsikring

Ifølge Vagn Jelsøe og Lars Arendt skal man først og fremmest overveje, om man er ordentligt forsikret.

I langt de fleste tilfælde dækker rejseforsikringer nemlig ikke, hvis man bliver smittet med covid-19 i et land, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til på grund af virussen.

Læs også AGF-fans er endelig tilbage på lægterne: - Det er fantastisk

Alligevel er det ikke helt umuligt at sikre sig – i hvert fald økonomisk – mod coronavirus på rejsen, forklarer Vagn Jelsøe.

- Der er nogle få forsikringsselskaber, som tilbyder, at deres rejseforsikring dækker fuldstændig normalt, uanset hvad der står i Udenrigsministeriets rejsevejledning. Også hvis du får covid-19, siger han.

Tjek, hvad du kommer frem til

Samtidig er det også en god ide at undersøge, om ferien overhovedet lever op til ens forventninger.

Selvom mange lande så småt er ved at genåbne strande, restauranter og museer, er der ifølge Lars Arendt nogle steder lang vej, før alt er, som det plejer.

Der kan være restriktioner på destinationen, som for eksempel krav om at gå med mundbind, lukkede butikker eller lukkede seværdigheder

Lars Arendt, leder af Forbruger Europa.

- Der kan være restriktioner på destinationen, som for eksempel krav om at gå med mundbind, lukkede butikker eller lukkede seværdigheder, siger han.

Skulle det være tilfældet, er det samtidig klogt at tjekke, om man på forhånd har betalt for noget, der er lukket ned på grund af coronavirus, forklarer Vagn Jelsøe:

Læs også Sejr for Jacob: Står nu med eksamensbevis og job

- Har man specifikt købt en pakkerejse til for eksempel et badeland i Kroatien, og er badelandet lukket, kan man i nogle tilfælde kræve et nedslag i prisen fra sit rejsebureau.

Tjek, hvad du kommer hjem til

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at tjekke, om man problemfrit kan vende tilbage til dagligdagen, når man kommer hjem igen.

Selvom det hverken er ulovligt at trodse Udenrigsministeriets rejsevejledning eller påkrævet at gå i karantæne, når man vender hjem fra sin rejse, kan man nemlig stadig ende med at måtte blive hjemme i flere uger efter ferien.

Læs også Sommeren bliver varmere end normalt men også omskiftelig

- Mange skoler og arbejdspladser har et regelsæt om ferier i lande, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til. Man må være forberedt på, at man kan bringe sig i en situation, hvor man skal blive hjemme uden løn i en periode, advarer Vagn Jelsøe.

Her er dine rettigheder, hvis du vil afbestille din flybillet

Jeg har selv købt min billet

Har du selv købt billetter til en destination, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til, har du ikke krav på at få dine pengene tilbage, hvis flyet stadig afgår. Ligegyldigt hvornår du bestilte billetten.

Tjek din rejseforsikring. I nogle tilfælde dækker den dit tab, hvis du ikke vil trodse rejsevejledningen.

Aflyser flyselskabet til gengæld din afgang, har du altid ret til at få dine penge retur. Flyselskabet kan også tilbyde dig en voucher eller en ombookning, men du har ret til at sige nej og få dine penge tilbage.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk & Forbruger Europa

Jeg har købt en pakkerejse før nedlukningen

En pakkerejse er for eksempel en charterferie, hvor du samlet har købt mindst to af disse ting: Transport, overnatning, anden turistmæssig ydelse som liftkort eller koncertbillet, udlejning af bil eller andet.

Bruger salgsstedet selv betegnelsen pakkerejse om turen, er det også en pakkerejse.

Pakkerejseloven giver dig ret til at få alle dine penge retur uden afbestillingsgebyr, hvis Udenrigsministeriet fraråder rejser til området.

Du skal dog have købt din pakkerejse, før området blev erklæret usikkert at rejse til.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk & Forbruger Europa

Jeg har købt en pakkerejse efter nedlukningen

En pakkerejse er for eksempel en charterferie, hvor du samlet har købt mindst to af disse ting: Transport, overnatning, anden turistmæssig ydelse som liftkort eller koncertbillet, udlejning af bil eller andet.

Bruger salgsstedet selv betegnelsen pakkerejse om turen, er det også en pakkerejse.

Har du bestilt turen efter, at Udenrigsministeriet begyndte at fraråde rejser til din destination, har du ikke krav på at få dine penge tilbage.

Tjek din rejseforsikring. I få tilfælde dækker den dit tab, hvis du ikke vil trodse rejsevejledningen.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk & Forbruger Europa