Regeringen forlænger ordning om lønkompensation
Det koster statskassen 2,2 milliarder kroner at forlænge hjælpepakken til 29. august.
Der er godt nyt til virksomheder og lønmodtagere presset af coronakrisen.
Fredag aften blev regeringen enig med arbejdsmarkedets parter om en forlængelse af ordningen om lønkompensation. Den giver virksomheder mulighed for at sende ansatte hjem med løn dækket af staten.
I stedet for at udfases 8. juli bliver hjælpepakken først udfaset 29. august.
Udfasningen af lønkompensationsordningen kommer dog ikke til at gælde virksomheder, der ved udgangen af august stadig måtte blive beordret tvangslukket. Det kunne potentielt blive relevant for eksempelvis natklubber og fitnesscentre.
- Den midlertidige lønkompensationsordning har haft afgørende betydning for flere end 200.000 danske lønmodtagere, siger finansminister Nicolai Wammen (S):
- Samtidig har den været en vigtig forudsætning for, at vores samfund nu er godt rustet til næste skridt i form af genopretningen af dansk økonom.
Wammen: På sigt er ordning ikke sund
Per 3. juni har 234.000 lønmodtagere fordelt på 29.500 virksomheder været omfattet af ordningen.
Ordningen har været gældende fra 9. marts og har indtil videre kostet 9,13 milliarder kroner.
En forlængelse af hjælpepakken til slutningen af august vil koste statskassen yderligere 2,2 milliarder kroner.
- På sigt er lønkompensationsordningen ikke sund for det danske samfund og økonomi. Vi kan ikke lade en ordning, hvor størstedelen af lønnen betales af staten, fortsætte, siger Wammen, der samtidig kalder forlængelsen for "en klog investering."
Hjælpepakken er nemlig med til at holde hånden under virksomheder og arbejdspladser på et tidspunkt, hvor hjulene i samfundet er ved at komme i gang igen, som Nicolai Wammen formulerer det.
Arbejdsmarkedsparter er tilfredse
Forlængelsen af ordningen betyder, at den vil strække sig over industriferien, hvor mange virksomheder holder ferielukket.
Derfor stilles der krav om, at medarbejdere, der er omfattet af ordningen, skal afholde tre ugers ferie, hvor der ikke kan opnås lønkompensation.
Kravet gælder alene, hvis medarbejderen har optjent feriedagene efter ferieloven.
Virksomheden kan i alle tilfælde ikke modtage lønkompensation for de tre uger per medarbejder i perioden.
Blandt arbejdsmarkedets parter er der tilfredshed med, at man sørger for også at holde hånden under virksomheder og arbejdspladser over sommeren.
Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, mener, at den nye aftale skaber ro og giver tryghed til lønmodtagerne.
- Det betyder, at vi ikke "trækker stikket" til ordningen midt i en sommerferieperiode, hvor arbejdsmarkedet på mange områder ligger temmelig stille. Det skaber den nødvendige tryghed hos lønmodtagerne i en svær tid, siger hun.
Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, glæder sig også over aftalen:
- Jeg er fint tilfreds, og med afviklingen af ferien er vi forhåbentlig i en situation, hvor alle er klar til at tage fat, når ordningerne udløber, siger han.