Professor advarer mod tvang: – Sådan en pandemi er lidt af en krudttønde
Selvom tvang vil få flere til at lade sig vaccinere, skubber det også til befolkningsgruppen med "størst fare for antænding", vurderer professor.
Det var med tydelig frustration over den lave vaccinetilslutning, at Østrigs kansler Alexander Schallenberg fredag varslede Europas første krav om vaccination.
Og følelsen lader til at være gensidig, for lørdag gik 30.000 mennesker på gaden i Wien i vrede over vaccinekravet.
Spørgsmålet om kravet har åbnet en kløft gennem det østrigske samfund. Og af samme grund skal man som udgangspunkt være varsom med at ty til tvang for at tæmme smitten.
Sådan lyder det fra Michael Bang Petersen, der er professor og leder af HOPE-projektet.
- Man kan måske løse den sundhedsmæssige krise ved hjælp af tvang. Men det kommer til at skabe udfordringer for det samfund, der kommer ud af krisen, siger han.
Østrig er "virkelig polariseret"
Gennem coronakrisen har europæiske byer set en lang række voldsomme demonstrationer mod restriktioner. Og så sent som fredag blev to personer såret, efter at politi affyrede varselsskud under uroligheder i den hollandske by Rotterdam.
Ifølge Michael Bang Petersen er det dokumenteret flere gange, at coronapandemien har givet mange en følelse af udmattelse og tab af kontrol.
Hos nogle skaber det mistillid til både myndighederne og smittehåndteringen – og det kan endda øge støtten til politisk vold.
- Sådan en pandemi er lidt af en krudttønde. Og det er det, vi ser nu, siger Michael Bang Petersen.
Og spørger man Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa, er blandt andet Østrig lige nu ”virkelig polariseret”.
- Man har jo haft en situation, hvor mange troede, at coronakrisen var ved at være forbi. Og så bliver man nødt til at ty til restriktioner, der er strammere, end da krisen startede, siger hun.
Skubber til gruppen med største fare for antænding
Ifølge Lykke Friis er Europa lige nu delt mellem tilhængere og modstandere af vacciner og restriktioner.
- Den kløft bliver jo kun mere markant, når man bliver nødt til at ty til mere og mere radikale instrumenter, som for eksempel at man skal have pligt til at lade sig vaccinere, siger hun.
Det er endnu ikke undersøgt, hvordan tvang som eksempelvis det østrigske vaccinekrav påvirker opbakningen til politisk vold.
Men spørger man Michael Bang Petersen, er det ikke urealistisk, at det kan hælde benzin på bålet.
- Den gruppe, som føler sig mest presset og har mindst tillid til myndighederne, er i forvejen de ikkevaccinerede. Når man sætter tommelskruerne på dem, så skubber man til den gruppe, som er i størst antændingsfare, siger han.
Derfor forventer Michael Bang Petersen også langt flere demonstrationer i europæiske storbyer de kommende måneder.
Flertal føler sig berettiget til at fordømme ikkevaccinerede
Det er dog ikke kun hos modstandere af vaccinekrav, at polariseringen kan måles.
Nye tal fra Hope-projektet viser, 61 procent af danskerne lige nu føler sig berettiget til at fordømme ikkevaccinerede landsmænd.
Og ifølge Michael Bang Petersen er de støt stigende smittetal ikke ligefrem et forsonende element.
- Den her trang til at fordømme ikkevaccinerede stiger, når smitten stiger, og man selv har fulgt reglerne, fortæller han.
Kan udhule tilliden til det politiske system
Der er ikke nogen tvivl om, at et vaccinekrav vil få flere til at smøge ærmet op, understreger Michael Bang Petersen.
Men samtidig er det vigtigt at holde sig for øje, hvad prisen bliver.
- Mit bedste bud vil være, at det udhuler opbakningen til det politiske system generelt. I særdeleshed blandt de ikkevaccinerede, siger han.
I Danmark er det flere gange blevet understreget fra politisk hold, at man vil undgå at indføre tvang. Men alligevel forventer han også en øget modstand mod restriktioner herhjemme.
- Vi har gennem det seneste år set demonstrationer organiseret af blandt andet Men In Black. Så der er en base, som kan mobiliseres, så det vil man formentlige begynde at gøre igen.
Lørdag aften bevægede omkring tusind demonstranter fra Men In Black sig gennem København, oplyser Københavns Politi til TV 2.