Politiet har mørkelagt sagen om 28-årig kvindes mystiske død
Selvmordssagen har flere ligheder med et andet opsigtsvækkende dødsfald i Østjylland.
Der gik blot tre en halv time, fra 28-årige Henriette Aabenhuus blev fundet død i Grenaa, til politiet fastslog, at der var tale om et selvmord.
Den teori har ikke stået til at ændre siden dødsfaldet i 2012.
I 11 år har Henriette Aabenhuus’ fortvivlede forældre kæmpet for at få indsigt i sagen, for mange spørgsmål trænger sig på, når man får beskeden, at ens datter selv har valgt døden frem for livet.
Men familien har ikke fået svar.
I alle år har Østjyllands Politi mørkelagt efterforskningen over for familien. De har uden held søgt om aktindsigt i politiets materiale om dødsfaldet.
- Vi har haft en masse spørgsmål til Østjyllands Politi, og hver gang vi har spurgt om noget, har vi ikke rigtig kunnet få noget svar. Det blev slet ikke taget seriøst, siger Hanne Aabenhuus, Henriettes mor.
Arne Aabenhuus, far til Henriette, kalder politiets håndtering "skandaløs":
- Vi fornemmer sådan, at de har lukket den med det samme. siger han.
Politiet afviser af hensyn til den afdøde
Sagen om Henriette Aabenhuus er blevet aktuel igen med TV 2s dokumentarserie ’Blev vores datter myrdet?’.
Her afdækker TV 2 en række nye detaljer i sagen, og flere eksperter vurderer i dokumentaren, at det er usandsynligt, at den 28-årige kvinde tog sit eget liv.
Østjyllands Politi har flere gange afslået ansøgningen fra TV 2s journalister om aktindsigt i forbindelse med dokumentaren.
Sagen kort
Mandag den 1. oktober 2012 blev 28-årige Henriette Aabenhus fundet hængt i sin egen baghave i Grenaa.
Hun hang i en usædvanlig position med fødderne stående på jorden, letbøjede knæ og begge hænder holdt i et fast greb om det elkabel, hun var hængt i.
Lægen, der først kom frem til stedet, konstaterede, at dødsfaldet var mistænkeligt, netop på grund af den usævanlige måde, Henriette Aabenhuus stod på.
Men få timer efter hun blev fundet død, konkluderede politiet, at Henriette Aabenhus havde begået selvmord.
Efter tre måneder genåbnede Østjyllands Politi sagen, men i april 2013 lukkede de den igen med samme konklusion om selvmord.
”Det er Østjyllands Politis vurdering, at hensynet til sagens implicerede personer, herunder særligt den afdøde, er mere tungtvejende end hensynet til din journalistiske interesse i at få aktindsigt i sagen,” fremgår det af det seneste afslag.
Østjyllands Politis lukkethed undrer Jens Møller, der er tidligere drabsefterforsker hos Københavns Politi. I dokumentarserien 'Blev vores datter myrdet?' siger han, at man i afsluttede sager "normalt får aktindsigt".
En lignende sag hos politiet
Sagen om Henriette Aabenhuus' død har flere ligheder med en tilsvarende sag fra Østjyllands Politi, hvor et dødsfald ved en fejl blev henlagt som selvmord, indtil en tv-dokumentar kom frem med nye oplysninger.
Tilbage i august 1994 vakte det stor opsigt, da Morten Würtz på blot syv år blev fundet død i Aarhus. Han blev fundet hængt – halvt siddende, halvt hængende – under et piletræ med sin livrem om halsen.
Obduktionen viste, at dødsårsagen var kvælning. Man fandt ingen spor eller tegn på, at andre havde været på stedet, hvor han blev fundet kvalt. Derfor blev sagen betragtet som en "selvmordsulykke".
Fem måneder senere indledte Østjyllands Politi på ny en drabsefterforskning, som ikke bragte sagen videre, og man endte med at indstille efterforskningen.
Først da DR 16 år senere sendte dokumentaren ’Drengen de sagde hængte sig selv’, kom der nye oplysninger frem.
Der blev fra fagfolk sat spørgsmålstegn ved, om syvårige Morten selv kunne have bundet den knude, der kvalte ham.
Hårdt for familien
Dokumentaren rettede også fokus mod en 20-årig mand, der var i politiets søgelys, men blev udelukket, fordi han ikke havde optrådt voldeligt.
Men han kunne sættes i forbindelse med fire voldtægtsoverfald mod kvinder i Aarhus.
Om han stod bag Morten Würtz' død, blev aldrig opklaret, da den 20-årige hængte sig selv i en celle i arresten i Aarhus.
Politiets teorier om Mortens selvmord tærede hårdt på familien.
- Vi fik ikke lov til at sørge, fordi vi skulle kæmpe for at få politiet til at undersøge sagen ordentligt. Jeg skulle forsvare mig selv, min familie og min dreng. Hvis det var selvmord, måtte vi jo også være en del af årsagen, forklarede Mortens Würtz' mor dengang til B.T.
De to sager har også det sammenfald, at det er den samme retsmediciner, der har underskrevet obduktionsrapporten i sagerne om Morten Würtz og Henriette Aabenhuus’ dødsfald.
Aktindsigt til én journalist
Kun én gang har politiet åbnet for en flig af sit materiale i sagen om Henriette Aabenhuus.
Det skete, et halvt år efter at efterforskningen blev indstillet i 2013. En journalist fra ugebladet Ude og Hjemme fik aktindsigt og kunne på politigården i Aarhus gennemse materialet.
Ifølge ugebladet byggede politiet sin selvmordsteori på en 22 sider lang båndudskrift af Henriettes samtale med en astrolog, to måneder før hun forsvandt.
I samtalen fortalte Henriette Aabenhuus, at hun var nedtrykt efter bruddet med ekskæresten, og at hun var sygemeldt med stress og angst.
Politiets kriminaltekniske undersøgelser konkluderede også ifølge ugebladet, at det kabel, som Henriette Aabenhuus blev fundet hængt i, kunne stamme fra nogle lysstofrør-armaturer i husets kælder, tæt på hvor Henriette blev fundet.
Østjyllands Politi har ikke ønsket at medvirke i dokumentaren ’Blev vores datter myrdet?’ og har heller ikke ønsket at besvare TV 2s spørgsmål i sagen til denne artikel.
Du kan se dokumentaren 'Blev vores datter myrdet?' mandag klokken 20 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.