Grillkul og briketter kan indeholde træ fra regnskov - Silvan stopper salg

70 procent af kul og briketter til grill indeholder spor af tropisk skov. Silvan stopper nu salget af deres eget mærke grillbriketter.

Grillsæsonen er i fuld gang, men det er ikke alle slags kul, der er lige godt for miljøet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Når man smider kul eller briketter på grillen, kan det gå ud over regnskoven.

Sådan lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, som har fået analyseret en lang række af de mest populære grillbriketter og grillkul, der er tilgængelige på det danske marked, hos det anerkendte tyske Thünen Institut.

I analyserne fandt forskerne spor af tropisk træ i cirka 70 procent af det grillkul, vi importerer.

Læs også Grillsæsonen er over os: Sådan undgår du, at grill bliver til ild

Men at fem ud af syv poser med grillkul eller briketter indeholder tropisk træ, fremgår ikke af de pakker med grillbriketter og grillkul, som danskerne kan købe.

Og dermed risikerer grill-lystne at købe grillbriketter, som har "dyrebar skov og vigtige ikoniske arter som tiger, gorilla og chimpanser på samvittigheden," lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.

- Det her er ulovligt fældet regnskov, som bliver lavet til grillbriketter, og som i sidste ende havner i grillene rundt omkring i Danmark, siger generalsekretær Bo Øksnebjerg til TV 2.

- Problemet er, at regnskoven er ved at forsvinde, og alle de arter, der er associeret med regnskoven, cirka én million arter, er i akut fare for at forsvinde.

Fakta

Grillbriketter:

Grillbriketter kan laves af forskellige materialer. De tre mest almindelige er træ, kokosskaller og stenkul. Briketter er tungere og mere kompakte end grillkul.

 

Grillkul:

Grillkul er typisk lavet af løvtræ og bliver produceret ved at varme træ op uden ilt. Grillkul er porøse og lette.

 

Kilde: Bolius.dk

Han kalder det "skrækkeligt", at danskerne uforvarende medvirker til at fælde unik regnskov, men understreger samtidig, at forbrugerne ikke har en chance for at vide det, fordi det ikke fremgår på poserne, hvor kullene kommer fra.

Hver sjette sekund forsvinder regnskov

Kul er ikke dækket af EU's såkaldte tømmerforordning, og derfor er der frit spil for importører til at hente kul og briketter indeholdende træ fra regnskov til Danmark.

- Det kan lade sig gøre, fordi træet bliver fældet lokalt, uden at man har kontrol med det, og bliver solgt fra led til led. Det ender ofte i Polen, hvor det bliver pakket med andre typer træ og til sidst ender i vores haver og griller, siger Bo Øksnebjerg.

En grillpølse kommer med en meget stor CO2-rygsæk

Margrete Auken, EP-medlem (SF)

Ifølge WWF forsvinder der regnskov på størrelse med en fodboldbane hver sjette sekund.

Danmark får 35 procent af sine grillkul fra Indonesien, hvor der netop er problemer med fældning af regnskov.

I alt importerer Danmark knap 12.000 tons grillkul hvert år, og i sidste grillsæson, i 2019, importerede vi 11.708 tons.

Silvan trækker briketter tilbage

Undersøgelsen består af 14 prøver af grillkul og grillbriketter købt i supermarkeder, byggemarkeder og tankstationer.

Et af de steder er byggemarkedskæden Silvan, der sælger deres eget grillmærke ved navn Blue Mountain.

Marketingschef i Silvan Joan Balle Kristensen erkender, at kæden ikke har været opmærksom på, at der kan være tropisk træ i deres grillbriketter.

Læs også Har været åbent i et døgn: Nyt søbad overtegnet med graffiti

Og efter at have været i dialog med leverandøren tager Silvan nu konsekvensen og fjerner produktet, oplyser marketingschefen til TV 2.

- Selv om briketterne er produceret efter gældende lovgivning, ønsker vi ikke at sælge produkter indeholdende tropisk træ med henblik på blot at bruge det til afbrænding. Vi har på baggrund heraf straks fjernet produktet fra både vores butikker og fra silvan.dk, siger Joan Balle Kristensen.

Bæredygtigt kul har effekt

Hvis man som forbruger gerne vil bruge kul og briketter uden spor af tropisk træ, kan man købe poser mærket med FSC.

Mærkningsordningen garanterer bæredygtigt træ fra skove, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere

Alle de FSC-mærkede poser med grillkul og grillbriketter, som WWF har undersøgt, var uden spor af tropisk træ.

Træ, der fældes illegalt, "udgør et stort problem på globalt plan", siger Loa Dalgaard Worm, strategisk direktør i FSC Danmark.

- Vi har lovgivninger som EUs tømmerforordning, der skal sikre, at der ikke sælges illegalt træ på de europæiske markeder. Desværre er nogle produktgrupper - som eksempelvis grillkul – undtaget, siger Loa Dalgaard Worm.

Læs også Politiet: Død kvinde i Silkeborg er muligvis faldet

Derfor er grillkul et af de produkter, som FSC har under særligt opsyn og ekstra kontroller på.

- Vi strammede kravene omkring grillkul for to år siden og har siden set effekten helt ud i skovene. Eksempelvis er arealet af certificeret skov i Namibia steget med 600 procent siden, fordi kravet om certificeret grillkul fra de europæiske forbrugere nu i højere grad når helt ud til skovene.

SF: Regeringen bør løfte sagen

Grillkul, der ikke er FSC-mærket, bør forbydes i Danmark.

Sådan lyder det fra Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF.

- Jeg er rystet, siger Margrete Auken om WWF’s undersøgelse og fortsætter:

- Jeg var slet ikke klar over, at problemet havde det omfang, og jeg vidste heller ikke, at kul kunne indeholde tropisk træ.

Hun peger på, at fremstillingen af kullene er et enormt klimaproblem.

- Det er et enormt energi- og miljøsvineri at bruge så meget energi på at lave kullene til en grill – en grillpølse kommer med en meget stor CO2-rygsæk. Vi bliver nødt til at gøre noget ved det, siger Auken.

Læs også Mere liv i havnen: Nyt projekt skal øge biodiversiteten

EU er i gang med at revidere tømmerforordningen, som kul altså ikke er en del af, men undersøgelsen kan måske påvirke revideringen, mener Auken.

- Og så bør den danske regering løfte sagen. Det kan godt være, vi ikke kan forbyde noget i andre EU-lande, men vi har set med andre sager, at når vi rejser dem, så kan vi ændre noget, siger Auken.

- Regeringen kunne sige, at vi kun skal sælge FSC-mærket kul her i Danmark. Det vil også betyde, at mange forretninger vil markedsføre sig på det.