Grillsæsonen er over os: Sådan undgår du, at grill bliver til ild
Grillsæsonen er begyndt, og der tændes flittigt op med kul og gas i det østjyske. I langt de fleste tilfælde er grill lig med hygge, men i nogle situationer går det desværre galt.
Hvert år rykker brandvæsenet ud til omkring 130 brande som følge af uforsigtig brug af grill.
Men grillaftenen behøver ikke at ende galt. Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen advarer nu mod uforsigtig brug af grill og giver nogle simple råd, der kan sikre mod uventet besøg fra brandvæsenet samt alvorlige forbrændinger.
- Det er selvfølgelig ikke så hyggeligt at få brandvæsenet som uventet gæst til sin grillaften, og vi er faktisk også helst fri for den slags ’invitationer’, siger Daniel Weinreich, der er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber i en pressemeddelelse.
- Men desværre ser vi et mønster, der gentager sig, når det handler om brand i forbindelse med grill. Der bliver grillet for tæt på brændbart materiale, der bliver brugt forkert optænding, eller aske og kulrester fra grillen er ikke slukket ordentligt, når det bliver smidt ud.
Alvorlige forbrændingsskader
I forbindelse med en hyggelig grillaften, ser beredskabet ofte alvorlige forbrændingsskader, de steder hvor grillen ikke er brugt korrekt.
De opstår typisk ved berøring af den varme grill eller gløder fra grillen.
Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen opfordrer derfor til, at man altid holder øje med grillen og er særligt opmærksom på børn og kæledyr i nærheden, så de ikke kommer til skade.
Derudover skal man være særligt opmærksom på, at optænding af kulgrill sker forsvarligt. Et vigtigt råd er her, at man undlader at anvende brandfarlige væsker til optænding, lyder det fra Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen:
- Desværre har vi set nogle meget alvorlige ulykker, når der er brugt brandfarlige væsker som for eksempel tændvæske. Det kan udvikle sig til eksplosionsulykker, hvor der kan ske meget alvorlige forbrændinger. Vores råd er derfor, at man helt dropper de brandfarlige væsker, når man griller. Det er simpelthen for farligt, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert hos Beredskabsstyrelsen.
Fem gode grillråd
Følg fem gode grillråd for at sikre, at grillaftenen ikke ender med et besøg af brandvæsenet eller en tur på skadestuen:
Brug ikke brandfarlige væsker
Brug aldrig brandfarlige væsker, når du griller. Det er sikrest at tænde op med elektrisk grillstarter eller optændingsblokke.
Grill kun udendørs
Ved brug af grill i for eksempel en udestue er der fare for kulilteforgiftning, som er livsfarligt
Sikker afstand og stabilt underlag
Placer grillen i sikker afstand og på et stabilt underlagt. Generelt er det vigtigt at holde afstand til tørre planter, bygninger og andet, der kan brænde.
Smid ikke varmt aske og kul ud
Aske og kulrester skal være kolde, før du smider det ud. Ellers kan det antænde skraldespanden. Det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er nogle gløder tilbage.