Fregner er populære, men klinikker advarer mod behandling

Skønhedsklikker oplever, at interessen stammer fra sociale medier, hvor mange maler fregner på sig selv eller tilføjer det med et filter.

15-årige Malika Olsen ved godt, at man altid vil have alt det, man ikke har.

Men hun er overbevist om, at "livet ville være lidt nemmere", hvis hun havde fregner. Det skriver hun i en Tiktok-video, hvor hun viser, hvordan hun ser ud, efter et filter har beklædt hendes ansigt med en masse falske fregner.

- Jeg synes bare, det er smukt. Jeg bliver selv helt fascineret af det, og når der er mange, er det som kunst på ansigtet, forklarer hun til TV 2.

Malika Olsen har ofte været misundelig på sine veninder, der havde fregner.
Malika Olsen har ofte været misundelig på sine veninder, der havde fregner. Foto: Privatfoto

Og det er hun langtfra alene om at synes.

De små prikker er nemlig blevet en trend på sociale medier, hvor mange deler videoer og billeder af, hvordan de selv tegner fregner med en blyantspen eller bruger nål og blæk.

Et modefænomen

Men drømmen om prikker på næseryg og kinder får også unge til at henvende sig på skønhedsklinikker for at få lavet fregner som permanent makeup.

TV 2 har været i kontakt med ti klinikker, som alle har bemærket tendensen. Nogle oplever, at interessen er stigende, mens andre oplever, at den er faldet de seneste år. Nogle siger, at de får to henvendelser om ugen, andre et par gange om måneden, mens andre siger, de kun har fået ganske få henvendelser årligt.

 Hos Visage Klinik i Horsens har ejer Bente Jensen også bemærket interessen for de kunstige fregner.

- Jeg har oplevet at få en del henvendelser om fregner det seneste års tid, men jeg fortæller dem, at jeg overhovedet ikke vil lave det, siger hun.

I en video på Tiktok viser Malika Olsen, hvordan hun ser ud med fregner, som hun har tilføjet til billedet med et filter.
I en video på Tiktok viser Malika Olsen, hvordan hun ser ud med fregner, som hun har tilføjet til billedet med et filter. Foto: Privatfoto/Tiktok

Hos Visage Klinik annoncerer de ikke for permanente fregner, og de vil ikke lave noget, som er baseret på kortvarige trends. Men Bente Jensen fortæller, at henvendelserne altid er kommet fra den unge målgruppe.

- Det er absolut de helt unge, for de vil gerne have det, der er på mode. Men de kan være tilbøjelige til at få det lavet uden meget omtanke, siger Bente Jensen, der også underviser i permanent makeup.

Ulovligt at tatovere fregner

Permanent makeup er en form for kosmetisk tatovering. Men til forskel fra almindelige tatoveringer foregår de ikke i de dybe hudlag, og derfor varer permanent makeup maksimum fem år, da pigmentfarverne forsvinder.

Ifølge dansk lovgivning er det dog ulovligt at lave permanente fregner.

Med en særlig uddannelse er kosmetiske tatoveringer af øjenbryn, hårbund, øvre og nedre øjenlåg og læber tilladt, mens det ikke er tilladt at tatovere i resten af ansigtet - heller ikke fregner, skriver Sundhedsministeriet i en mail til TV 2.

15-årige Malika Olsen vil ikke selv have lavet permanente fregner, men hun har på sociale medier bemærket, at flere får det lavet. Hun har også hørt andre fortælle om behandlingen og selv set eksempler på, at det er gået galt.

Afhængig af om man har en kold eller varm hudtone eller hvilken type pigmenter, der bruges, kan fregnerne skifte farve og blive rødlige eller grålige med tiden, forklarer klinikejere, TV 2 har talt med. Har man lidt fedtet hud, kan det også give behandlingen en dårligere holdbarhed.

Bente Jensen fra Visage Klinik oplever, at kvinderne kan have en forestilling om, at fregnerne ikke holder hele livet, men ifølge hende kommer det an på, hvor dybt i huden der er arbejdet.

Selv hvis fregnerne efterfølgende fjernes med laser, vil man ofte stadig kunne se en skygge i huden, fortæller hun.

- De synes, det ser friskt ud, og det udstråler en form for ungdom, sundhed og sommerglød. Men det er alt andet end det, når fregnerne bliver røde og grå, forklarer hun.

Risici ved behandlingen

Samme bekymring over for behandlingen har Sandra Klenz-Rasmussen, der ejer klinikken Human Aesthetics i Albertslund.

Hun oplever dog, at efterspørgslen efter fregner gennem permanent makeup toppede for et godt stykke tid siden.

- En sjælden gang imellem får jeg en henvendelse om det, men jeg slår hårdnakket ned og siger, at jeg ikke vil have noget med det at gøre, fortæller Sandra Klenz-Rasmussen, der også er uddannet sygeplejerske.

Vil se ud som på Instagram-filtre

Udover de mulige risici er Sandra Klenz-Rasmussen også skeptisk over for behandlingen, fordi hun - selv hvis det var lovligt - ikke har lyst til at lave noget midt i ansigtet på folk.

Behandlinger med permanent makeup på personer under 18 år er ulovligt i Danmark. Alligevel har Sandra Klenz-Rasmussen oplevet at få henvendelser fra piger helt ned til 14 år.

Sandra Klenz-Rasmussen har altid sagt nej til at lave behandlingen, men hun er ikke i tvivl om, hvor interessen stammer fra.

- De ser det på sociale medier som Instagram og Tiktok og viser billeder af sig selv, hvor de har tegnet sig med en blyant eller har filter på. Nogle har også fregner naturligt, men vil gerne have, at de skal se mere kontrollerede ud og bestemme, hvor de skal sidde, fortæller hun, der frygter, at ønsket om at være med på tendensen kan få nogle til at henvende sig til ikkeautoriserede klinikker.

Vil hellere bruge makeup

På sociale medier florerer flere videoer med kreative guides til, hvordan man kan få fregner uden tatoveringer.

Søger man på "fregner" på Tiktok, flyder det over med videoer, hvor unge kvinder og influenter bruger hårfarve til at sprøjte fregner på sig selv.

Andre tegner selv prikker på huden med hennafarve eller selvbruner.

15-årige Malika Olsen holder sig til kun at tegne fregnerne op med almindelig makeup. En sjælden gang bruger hun også et filter på Instagram eller Tiktok. Hun fortæller, at der på Tiktok er i hvert fald fire forskellige fregnefiltre.

Selv forsøger hun at holde sig fra at bruge filtrene for meget, fortæller hun. Ofte tænker hun dog slet ikke over, når andre bruger dem, fordi det er blevet så almindeligt.

- Jeg tror, at det handler meget om, hvad der er på mode. Det var de ikke (fregner, red.) i lang tid, men nu er der bare så mange, der viser dem frem, hvor det er rigtig flot, fortæller hun.

Når Malika Olsen ikke selv har overvejet at få behandlingen, skyldes det især, at hun ville være bange for at fortryde det senere i livet.

- Jeg har set mange få det lavet, hvor de har fået ar på deres kinder, så jeg er blevet lidt skræmt væk af det, siger hun.