Efter hundredvis af koncerter har Bjarke stadig én stor drøm

Queen Machine og forsanger Bjarke Baisner spiller endnu engang i år på Smukfest, men forsangeren drømmer vildere, for han vil nå at spille med de sidste overlevende medlemmer af Queen.

(Husk høretelefoner eller højttalere)

- På dagen, hvor vi bar hende ud, skulle jeg spille koncert. Jeg gik på scenen med følelserne uden på tøjet, satte mig ved klaveret og dedikerede det her nummer til hende. Det nummer betød meget for hende.

Bjarke Baisner, forsanger i bandet Queen Machine, som i næste uge spiller på Smukfest, har en livslang kærlighed til musikken fra det britiske band Queen. Uanset om livet svinger op eller ned, har han altid Queen med.

Nummeret, han dedikerede til sin mormor på hendes dødsdag, hedder ’Too Much Love Will Kill You’ og stammer fra det sidste Queen-album, som blev udgivet i 1995 –  vel at mærke efter forsanger Freddie Mercurys død.

37-årige Bjarke Baisner har altid sunget og spillet Queen-sange.
37-årige Bjarke Baisner har altid sunget og spillet Queen-sange.

I gymnasiet hang han som førsteårselev pludselig på at skulle levere underholdning til morgensamlingen, og det fik ham til at træffe den beslutning, der blev definerende for hans indtil videre 37-årige liv.

Han satte sig nemlig ved gymnasiets klaver og spillede ’Too Much Love Will Kill You’ for hele forsamlingen.

- Den fik jeg så også lov til at spille til dimissionen, og det gjorde, at andre fik øjnene op for, at jeg kan synge, og at der måske var noget her.


'Too Much Love Will Kill You' er her sunget af et af de tilbageværende medlemmer af Queen Brian May.


Med ’noget her’ henviser Bjarke Baisner til, at han længe havde drømt om at optræde med musikken fra det band, han hørte og hører hver dag.

- Det er svært ligesom at beskrive, hvornår Queen har betydet meget, for det er ligesom omdrejningspunktet i mit liv. Jeg kommer ikke udenom det nogensinde, siger forsangeren i hyldestbandet, som han efterhånden har spillet hundredevis af koncerter med gennem de seneste 14 år.

Mors kærlighed til Queen

Queen har fulgt ham, siden han var barn i Skødstrup, og forældrene lagde pladerne med Freddie Mercurys stemme på pladespilleren. I dag har Bjarke Baisner fået sin mors Queen-plader, som han passer godt på.

Familien har altid været glade for musik, og Queen har haft en særlig plads. Hans mor har fortalt ham, at hans far satte en Queen-plade på, første gang hun besøgte ham.

Hundredevis af koncerter er det blevet til for Bjarke Baisner og Queen Machine.
Hundredevis af koncerter er det blevet til for Bjarke Baisner og Queen Machine.

Det er dog mor og søn, der er de største fans.

- Jeg var med min mor i Berlin og høre de resterende medlemmer i 2007, mindes Queen Machine-forsangeren, der altid har sat stor pris på familiens fælles kærlighed til Queen.

- Vi elsker musik og hører rigtig meget musik i vores familie, så det at kunne samles om noget og have den samme følelse, når man hører musikken, har da gjort os endnu tættere, og så er det fedt at kunne være med til at synge noget af den musik og så forhåbentlig gøre dem stolte, siger Bjarke Baisner.

Queen

Som syvårig oplevede han som resten af Danmark, hvordan Danmark slog Tyskland i fodbold og kunne kalde sig europamestre en sommeraften i juni 1992, men det var nu ikke fodboldoplevelsen, der bed sig hårdest fast i drengen.


'We Are The Champions' er nok et af Queens mest kendt hits, og det var også her, det begyndte for Bjarke Baisner, som 26 somre senere i 2018 sang for på Smukfest.


Det var til gengæld Queen-sangen ’We Are The Champions’, som lød under tv-transmissionen fra Göteborg, og Bjarke Baisner spurgte sin mor, hvem der sang. Det er Queen, kunne hun fortælle og viste sønnen hele samlingen af Queen-plader.

- Ja, det var EM i fodbold, men for mig var det mere Queen-åbenbaringen, der kom der. Så jeg startede egentlig fra en ende af med første plade på og hørte numrene igennem fra ende til anden. Siden den dag har jeg hørt Queen stort set hver eneste dag, siger Bjarke Baisner.

Et særligt møde

Som en anden forælder, der bliver spurgt til, hvem yndlingsbarnet er, er Bjarke Baisner svært glad for alle sine Queen-plader, men en af dem skiller sig alligevel ud.

- Det er helt sikkert ’A Night At The Opera’. Det er en legendarisk plade. Det er jo ikke alle numre, folk kender, men den har det allermest legendariske nummer; 'Bohemian Rhapsody'.

Queen-pladesamlingen har Bjarke Baisner fået af sin mor.
Queen-pladesamlingen har Bjarke Baisner fået af sin mor.

Det er dog ikke kun vinylskiven, der har værdi. Det har en skriftlig hilsen på coveret også. I 2015 fik Bjarke Baisner nemlig en af sit livs koncertoplevelser, og dem har han ellers efterhånden en del af.

Han havde billetter til en Queen-koncert i Herning. Samme dag blev han ringet op og spurgt, om han ikke ville møde de oprindelige medlemmer af bandet, Roger Taylor og Brian May, som fortsat er aktive.

- Et lykketræf vil jeg faktisk sige.


'Bohemian Rhapsody' er det mest legendariske Queen-nummer, hvis man spørger Bjarke Baisner, og derfor spillede Queen Machine det naturligvis også på Smukfest i 2018.


Opkaldet kom fra pladeselskabet Universal, mens Bjarke Baisner sad på en radiostation, hvor han skulle interviewes, husker han, og den chance lod han ikke gå fra sig. Muligheden for at møde dem, han på en måde optræder på vegne af aften efter aften, var noget helt særligt.

- Mit hoved sprang bare i luften. Jeg fik lov til at møde dem ti minutter inden, de gik på scenen. Super, fantastisk søde mennesker, som jo velsignede det, vi laver i Queen Machine. Det var et ubeskriveligt øjeblik, fortæller Bjarke Baisner.

Autograferne og hilsnen er fra to af Queens medlemmer.
Autograferne og hilsnen er fra to af Queens medlemmer.

Med til mødet havde han ’A Night At The Opera’, som de to Queen-musikere signerede og skrev en hilsen på.

- Den har en helt særlig plads. Jeg har altid tænkt, at den skal rammes ind, og det bliver den nok også en dag og hængt op. Den passer jeg godt på.

Lille Freddie indeni

Det er Queens forsanger Freddie Mercury, som Bjarke Baisner særligt ser op til, ja faktisk på mange måder efterligner.

Både med det overskæg, der pryder hans udtryksfulde ansigt. Vil man optræde som Freddie Mercury, hører overskægget selvfølgelig med.

Bjarke Baisner har fået tatoveret Freddie Mercury på sin højre underarm.
Bjarke Baisner har fået tatoveret Freddie Mercury på sin højre underarm.

Forholdet til Freddie Mercury stikker dog så meget dybere, end skægget kradser, forklarer den danske forsanger.

- Der bor en lille Freddie et eller andet sted inde i mig. Han er mit største idol, og jeg har jo aldrig set ham, men jeg har set al den video, jeg overhovedet har kunnet komme til og læst stolpe op og stolpe ned, fortæller Bjarke Baisner om musikikonet, der døde med AIDS i 1991, da den danske fan kun lige var nået til skolealderen.


'Innuendo' fra albummet af samme navn, der i øvrigt blev udgivet det år, Freddie Mercury døde, er for tiden et af den danske forsangers yndlingsnumre, som rummer noget af den melankoli, der også er en del af Queens meget brede lydunivers, forklarer han.


- Jeg ser op til ham, for dels var han verdens bedste entertainer, verdens bedste frontmand i min verden. Han gjorde noget, ingen andre kunne. Han var også en mand, der havde det svært, men som kæmpede gennem hele sit liv. Det har jeg stor respekt for, siger Bjarke Baisner og fortsætter:

- Han havde det sgu ikke altid nemt, tror jeg, og nu er det ikke fordi, at han var biseksuel eller homoseksuel, men jeg synes da, det er skønt, at man kan se op til alle, om de er det ene eller det andet. Jeg er stolt af at have ham på min arm, og det er ikke, fordi han var det ene eller det andet, men fordi han var Freddie Mercury i det hele med alt, hvad det indeholdt, siger forsangeren.

Freddie Mercury ved en koncert i Paris i 1984.
Freddie Mercury ved en koncert i Paris i 1984. Foto: Jean-Claude Coutausse/AFP/Ritzau Scanpix

Musikken rører ved noget

Derfor føler Bjarke Baisner sig også enormt lykkelig over at få lov til at spille sin yndlingsmusik.

- Vi har alle en eller anden drøm om noget, vi gerne vil opnå, og det har altid været min drøm at spille i et band, som ville spille Queen-musik. Jeg føler i virkeligheden, at hvis det her stopper i morgen, har jeg nået det, jeg gerne ville. Det er, hånden på hjertet, det mest fantastiske, der er sket, siger Bjarke Baisner, som har overvejet, om der ligger noget større bag.

- Jeg havde selv siddet derhjemme ved klaveret og spillet og sunget og tænkt, at der kommer nok aldrig nogen, der vil være med til det her. Det er simpelthen for svært, for uoverkommeligt, og så lige pludselig dukker den her mulighed op ud af det blå, hvor man nogle gange godt kan tænke, om der er en eller anden højere mening med, at det var det her, vi skulle, siger Queen Machine-forsangeren.

Det er blevet til hundredevis af koncerter i ind- og udland, siden Queen Machine spillede den første koncert i 2009.
Det er blevet til hundredevis af koncerter i ind- og udland, siden Queen Machine spillede den første koncert i 2009.

Han glemmer aldrig, da han første gang i 2009 gik på scenen i front for Queen Machine.

- Jeg har aldrig været så nervøs. Det var til en universitetsfest, som endte i et ragnarok af en vild fest. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at det kan godt være, at der er alt muligt andet, jeg også skal i livet, men dét her skal forfølges, og jeg tror egentlig, alle bandmedlemmerne havde det sådan, siger Bjarke Baisner.

Han forsøger at beskrive, hvad det er, Queen-musikken gør ved ham.

- Det er det med, at man kan høre et nummer og mærke hårene rejse sig på ryggen, eller at man får en lykkefølelse strømmende gennem sig. Det kan være, hvis Freddie synger på en helt bestemt måde, hvor det bare går helt ind i knoglerne. Eller at der er nogle særlige akkordskift. Sådan har jeg det nok bare i exceptionel grad med de numre, Queen har skrevet.


'Somebody To Love' er et af de numre fra Queens bagkatalog, som Queen Machine ikke kommer uden om at spille, forklarer Bjarke Baisner.


Bohemian Rhapsody, Under Pressure, Another One Bites The Dust, We Will Rock You og mange flere. Queens bagkatalog er stort, men der er også nogle hits, man ikke sådan kommer udenom, fortæller forsangeren og hiver pladen 'A Day At The Races' fra 1976 frem.

- Den er ’Somebody To Love’ jo på, og det er sådan et nummer, du ikke kommer udenom at spille. Det var jo egentlig efterfølgeren til 'Bohemian Rhapsody', så den er også megakompleks med et kæmpe kor og selvfølgelig et nummer, som også betyder noget for mig, for den har hele Queen-ånden. Alt det, som Queen også var og er, siger Bjarke Baisner.

'Innuendo' er en af de nyeste Queen-plader, selv om den udkom i 1991.
'Innuendo' er en af de nyeste Queen-plader, selv om den udkom i 1991.

Ikke alle Queen-sange er dog guld værd, for nogle blev også skrevet for hurtigt, understreger han. Til gengæld roser han gerne bandets tilgang til netop det at være et band.

- De var fire medlemmer, og de skrev alle sammen hits. Fra den ene genre til den anden. Og så skrev de de her numre, som vi alle sammen kan huske og synge med på, og hvis du kan skrive numre, som folk husker, så har du formlen.

Drømmer om at spille med May

Queen Machine har turneret vidt og bredt, hvilket blandt andet betød, at forsangeren måtte følge sin datters fødsel over Skype, fordi bandet turnerede i USA i 2019. Det ærgrer han sig over, men der var ikke andet at gøre. 

De har sågar også spillet til en konference for Queen-nørder i England, og selv om Bjarke Baisner er stor fan, kan han slet ikke nå nørderne på Queen-viden, erkender han blankt.

Det kan han til gengæld i karisma, og når sommeren er ovre, drager bandet på turné i England, og Bjarke Baisner har en stor drøm.

- At stå på scenen med de sidste to medlemmer kunne da være lidt fantastisk, og jeg er nødt til at tro på det. Også fordi det giver et drive. Men om det er realistisk? Jeg tror aldrig, man skal sige aldrig, siger forsangeren.

Brian May, guitarist, sanger og et af de oprindelige medlemmer af Queen, er fortsat aktiv. Her spiller han ved fejringen af dronning Elizabeths 70 år som regent tidligere på sommeren.
Brian May, guitarist, sanger og et af de oprindelige medlemmer af Queen, er fortsat aktiv. Her spiller han ved fejringen af dronning Elizabeths 70 år som regent tidligere på sommeren. Foto: Alberto Pezzali/AFP/Ritzau Scanpix

På den britiske tour i efteråret har de en gæstemusiker med i form af engelske Kerry Ellis, forklarer han.

- Hun er personlig ven med Brian May, og da vi offentliggjorde touren, annoncerede Brian May det på sin facebookprofil, hvilket jo var sådan en eksplosion i hovedet på os, for det gav en gigantomtale. Og Brian May er jo sådan, at hvis han føler for at gøre noget, så gør han det, så jeg tror aldrig, man skal sige aldrig, drømmer Bjarke Baisner.

Tilbage på Smukfest

Inden det kommer så vidt, skal Queen Machine-forsangeren og resten af bandet spille på Smukfest, hvor de efterhånden er hjemmevante. Søndag eftermiddag den 7. august trækker Bjarke Baisner i spandexdragten og spiller på Bøgescenerne.


Queen Machine har adskillige gange spillet på Smukfest. Her leverer de i 2012 'I Want To Break Free'.


Dernæst venter et tourprogram med koncerter i både Danmark og Sverige foruden altså den britiske tour. Det er også allerede nu offentliggjort, at bandet skal på tour i Tyskland og Polen i 2023.

En ting er dog sikkert. Selv om der bor en lille Freddie Mercury i Bjarke Baisner, skal han ikke igen følge sit barns fødsel over Skype. 

Heller ikke selv om koncerten på datterens fødselsdag gik helt fantastisk, husker Bjarke Baisner.

Hør Bjarke Baisner fortælle i 'Nørderi' om, hvordan det var at turnere i USA, mens han blev far: