Hvorfor stod der pludselig betonklodser i Frederiksgade? - Offentligheden har krav på svar

Politiker ønsker klart svar på, hvorfor det står betonklodser i Frederiksgade.

Hvor meget offentligheden skal vide? Det er der mildest talt ikke enighed om i Aarhus. 

Uenigheden er opstået, efter at der har været fuldstændig tavshed fra både politiet og kommunen, siden der for en uge siden pludselig blev stillet betonklodser op i Frederiksgade.

Det har fået flere til at spekulere i en mulig terrorsigtelse, fordi klodserne kom op, efter at en 33-årig mand blev fremstillet bag dobbeltlukkede døre, fordi han pløjede gennem gaden i en Mercedes, så folk måtte springe væk.

- Jeg synes jo, det er mystisk, at man lige pludselig sætter sådan nogle ret grimme betonklodser på i en ret befærdet gade i det centrale Aarhus, når man så ikke vil sige noget om baggrunden. Det synes jeg skaber noget utryghed, siger Jakob Søgaard Clausen (DF), byrådsmedlem og medlem af teknisk udvalg i Aarhus Kommune.

Jakob Søgaard Clausen
Jakob Søgaard Clausen

Han mener, at den manglende åbenhed gør, at folk i stedet spekulerer og lægger teorier på bordet.

- Hvis der ligger terrorsikring bag, er det jo ganske alvorligt, og så synes jeg, det er vigtigt, at der er offentlighed omkring det, hvis der enten er en konkret trussel mod Aarhus, eller hvis man har fundet et sted, hvor der ikke er sikret nok, mener Jakob Søgaard Clausen. 

Politiet fortæller, hvad der er brug for at vide

En holdning, som De Konservative i byrådet langtfra deler.

- Politiet vurderer, hvad vi har brug for at vide. Vi har bedt politiet løse en opgave, og jeg har stor tiltro til, at de informerer om det, vi skal vide, og involverer os i det øjeblik, der er behov for det. Jeg har ikke burg for alle mellemregningerne, siger Mette Skautrup (K)

Mette Skautrup er medlem af økonomiudvalget i Aarhus Kommune.
Mette Skautrup er medlem af økonomiudvalget i Aarhus Kommune.

De dobbeltlukkede døre til grundlovsforhøret gør, at offentligheden ikke måtte høre sigtelsen blive læst op, som når dørene normalt lukkes.

Østjyllands Politi ønsker heller ikke at oplyse noget om sagen. 

Chefpolitiinspektør Klaus Arboe kalder i et skrifligt svar til TV2 ØSTJYLLAND betonklodserne "hastighedsdæmpende foranstaltninger" og oplyser, at de er sat op efter dialog med Aarhus Kommune.

Læs hele Klaus Arboes svar her

Efter episoden mandag i sidste uge, hvor en mandlig bilist kørte så hasarderet i Frederiksgade i Aarhus, at flere fodgængere måtte springe til side, har vi efterfølgende været i dialog med Aarhus Kommune for at undersøge muligheden for at lave nogle hastighedsdæmpende foranstaltninger på Frederiksgade, så det scenarie ikke kan gentage sig.

På baggrund af dialogen med Aarhus Kommune, og en efterfølgende byvandring, blev der i sidste uge sat nogle betonklodser og blomsterkummer op på Frederiksgade. Formålet med dem er ikke at forhindre, at biler kan køre ad Frederiksgade, idet det fortsat skal være muligt for fx redningskøretøjer at køre ind. Der er tale om hastighedsdæmpende foranstaltninger, der skal medvirke til at begrænse muligheden for at køre med høj fart i Frederiksgade.

Teknik og miljø i Aarhus Kommune bekræftet over for TV2 ØSTJYLLAND, at de har sat klodserne op, men henholder sig derudover til politiets udtalelse i sagen.