Sæbe – hvad er det? Unge sløser med rengøringen

Det kniber for de unge at huske at gøre rent og vaske hænder, når de flytter hjemmefra.

Unge har svært ved at forstå, at der skal vand og sæbe til at fjerne bakterier. Det viser en ny undersøgelse. Foto: Jeppe Michael Jensen / Ritzau Scanpix

I samarbejde med TV MIDTVEST

Der er ikke det, som vand og lidt knofedt ikke kan fjerne. Og så alligevel. Bakterierne fjernes altså bedst med lidt sæbe. Det har de unge lidt svært ved at forstå. 

Der er ikke rigtig nogen undskyldning, for dårlig hygiejne er en af de mest afgørende årsager til, at smitsomme sygdomme spredes.

Helle Fabiansen, administrerende direktør, Kosmetik- og Hygiejnebranchen

En ny undersøgelse fra Kosmetik- og Hygiejnebranchen viser, at 39 procent af de unge kun får rengjort køkkenbordet med rengøringsmiddel én gang om ugen eller sjældnere, mens toiletterne hos 18 procent af de unge får kun en tur med et rengøringsmiddel én gang om måneden eller sjældnere.

Læs også Bilister mangler respekt for toget – det oplevede Frederik

- Vores undersøgelser tegner et billede af, at de unge tager meget let på rengøringen derhjemme. Der er mange ting, man skal have styr på, når man flytter hjemmefra og skal lære at stå på egne ben. Men det er også vigtigt, at de unge prioriterer rengøringen, så de får bugt med de bakterier, der i værste fald kan gøre dem eller deres gæster syge, udtaler administrerende direktør i Kosmetik- og Hygiejnebranchen, Helle Fabiansen, i en pressemeddelelse.

Husk nu håndsæben

Undersøgelsen, der er lavet blandt 1.000 personer i alderen 18-32 år, viser også, at det kniber med hygiejnen, når det kommer til toiletbesøg.

27 procent svarer, at det ikke er altid, de bruger håndsæben, når de har besøgt toilettet. Det kan være en farlig vane.

Læs også Kør bil, når du kører bil: Politiet stopper uopmærksomme bilister

- Sæben skal bruges hver gang, man har været på toilettet. Der er ikke rigtig nogen undskyldning, for dårlig hygiejne er en af de mest afgørende årsager til, at smitsomme sygdomme spredes, siger Helle Fabiansen.

En ny kampagne skal lære de unge vigtigheden af at holde en god hygiejne, så bakterierne og smittefaren kan holdes på et minimum.

HVORNÅR BØR HÆNDERNE VASKES? 

Ifølge Rådet for Bedre Hygiejne bør man vaske hænder ofte. 

Det vil sige: 

 

- Før man spiser

- Før man begynder at lave mad

- Efter toiletbesøg (stort og småt)

- Hvis man har nyst i hænderne eller pudset næse

- Når man har tørret snotnæse eller skiftet ble på ens barn

- Når man har håndteret råt kød

- Når man kommer hjem

 

 

Kilde: Rådet for Bedre Hygiejne