Se kortet: Her vil mobile testvogne teste sommergæster

Ombyggede ambulancer vil de kommende uger køre rundt i Østjylland og tilbyde gratis corona-test uden tidsbestilling.

Sommerferien i år er for de fleste en del anderledes end sædvanligt. For corona-virus påvirker fortsat, hvad man kan og ikke kan.

Men hvis coronavirus gør dig utryg ved at færdes i det danske sommerland, så tilbyder myndighederne nu endnu nemmere adgang til at blive testet. 

Region Midtjylland åbner nemlig otte nye mobile teststationer i Østjylland, som kan teste alle voksne danskere over 18 år uden tidsbestilling.

VIDEO: Sådan foregår coronatesten i de mobile teststationer.

For at blive testet i vognene skal man være symptomfri. Hvis man har symptomer på COVID-19, skal man fortsat gå gennem egen læge for at få en henvisning til et testcenter.

- Der er en åben booking på alle danskere, så man behøver ikke bestille tid, fortæller Bo Elbæk, der er leder af sundhedsberedskabet i Region Midtjylland til TV2 ØSTJYLLAND. 

På sigt er det meningen, at teststationerne også skal kunne teste statsborgere, som er bosat i udlandet, men det er IT-systemerne endnu ikke klar til, og derfor er det foreløbigt kun personer i Danmark over 18 år med CPR-nummer, som kan testes. 

Få overblikket over, hvor du kan blive testet af en mobil teststation i Østjylland her på kortet. Dog skal du være opmærksom på at teststationen kører efter en køreplan og ikke er til stede alle steder alle dage. Se køreplanen nederst i artiklen.
Få overblikket over, hvor du kan blive testet af en mobil teststation i Østjylland her på kortet. Dog skal du være opmærksom på at teststationen kører efter en køreplan og ikke er til stede alle steder alle dage. Se køreplanen nederst i artiklen.

13 steder i Østjylland

Teststationerne er placeret på steder, hvor regionen og politiet forventer at mange feriegæster vil opholde sig. Det er ambulancer, der er indrettet som mobile teststationer og de vil køre rundt til forskellige steder i Østjylland og derfor kun være på de enkelte steder i bestemte tidsrum. 

Køreplanen er fleksibel og Bo Elbæk regner med, at den løbende vil blive rettet til. 

- Vi samarbejder med politiet og ser på, hvor folk bevæger sig i sommerlandet og hvor der er mange sommergæster, der bor. Det er også derfor, vi kører teststationen til Fjellerup og Ebeltoft, siger Bo Elbæk. 

Testbilerne er en del af teststrategien og skal sikre, at sundhedsmyndighederne finder ud af det, hvis der pludselig er et udbrud af COVID-19 i et ferieområde. 
Testbilerne er en del af teststrategien og skal sikre, at sundhedsmyndighederne finder ud af det, hvis der pludselig er et udbrud af COVID-19 i et ferieområde.  Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Derfor vil køreplanen også løbende blive tilpasset. 

-Jeg forventer at komme til at lave om i køreplanen, lyder det. 

Der findes i forvejen fem faste testcentre i Østjylland, som de mobile teststationer supplerer. De ligger i dag i Horsens, Grenaa, Skanderborg, Randers og Aarhus og kræver, at man bestiller tid, før man møder op. 

Her ser du samtlige teststationer i Region Midtjylland. De hvide er de stationære corona-testcenter, som du skal bestille tid for at komme til. De gule er mobile teststationer, som kører rundt til forskellige steder. Her behøver du ikke bestille tid, men vil du testes, kan det være en god ide, at tjekke teststationens køreplan for at se, hvornår den er i nærheden af dig. 
Her ser du samtlige teststationer i Region Midtjylland. De hvide er de stationære corona-testcenter, som du skal bestille tid for at komme til. De gule er mobile teststationer, som kører rundt til forskellige steder. Her behøver du ikke bestille tid, men vil du testes, kan det være en god ide, at tjekke teststationens køreplan for at se, hvornår den er i nærheden af dig.  Foto: Region Midtjylland

Test af sommerarbejdere

Det har tidligere været fremme, at de mobile teststationer også ville køre til attraktioner som Djurs Sommerland og Ree Park, for at udføre test der. 

Der vil formentlig også komme teststationer til disse attraktioner, men hvis testbilerne kommer hertil, vil det kun være for at teste personalet. Almindelige gæster vil altså ikke, som planerne er nu, kunne blive testet for corona-virus i Djurs Sommerland. 

- Vi arbejder i flere spor. Det ene handler om at tilbyde test til borgerne i sommerlandet, det andet gælder tilbud om test til borgere, der arbejder i sommerlandet og det tredje gælder internationale ankomster ved grænserne, fortæller Bo Elbæk. 

 

Stikprøve ved grænser

Foreløbig tilbyder Region Midtjylland kun test af borgere i sommerlandet. Både testningen af udenlandske statsborgere og ansatte ved ferieattraktioner vil dog også blive sat i værk snarest muligt. 

Men når testningen efter internationale ankomster ved færgehavnen i Grenaa samt Aarhus Lufthavn går i gang, vil der stadig kun blive tale om en stikprøve. 

- Vi kommer ikke til at være der, ved hver eneste ankomst. Planen er lagt efter, hvad vi har mandskab til. 

Ideen med de mobile teststationer er at give myndighederne et billede af, hvordan det står til med smitten i Danmark 

- På den måde vil vi jo kunne finde ud af, om der pludselig er et udbrud af Covid-19 i et ferieområde, forklarer Søren W. Rasmussen lægefaglig enhedschef i Region Sjælland til Ritzau.

Teststationerne er et positivt tiltag i forhold til smitteopsporing, mener Lars Østergård, der ledende overledende på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Han mener dog ikke, at det giver et retvisende billede af, hvor udbredt COVID-19 er i Østjylland, eller hvordan smittespredningen foregår. 

- Den allerbedste overvågning ville være, hvis man testede et bredt og repræsentativt udsnit af befolkningen. Altså en slags god stikprøve, ligesom når man laver en god opinionsundersøgelse inden folketingsvalget. Det er sådan set den allerbedst måde at kunne forudsige, hvor der sker smittespredning i samfundet, og hvor udbredt virus er, siger Lars Østergaard.

Opdatering:
Af denne artikel fremgik det tidligere, at man som borger kunne blive testet for corona i Djurs Sommerland. Det er ikke tilfældet, oplyser Region Midtjylland. Hvis regionen vælger at sende teststationer ud til attraktioner som eksempelvis Djurs Sommerland, så vil det udelukkende være for at teste de ansatte der.
VIDEO: De var for længst kommet over sygdommen og havde ikke længere symptomer på covid-19. Alligevel testede omkring 20 procent af 200 testpersoner positiv for coronavirus mindst fire uger efter de blev erklæret raske, viser foreløbige resultater fra svælgprøver foretaget på Aarhus Universitet.