Landsby hårdt plaget af råger: - Du kan ikke åbne vinduer og døre

Rågerne holder ofte til i kolonier og bygger reder i trætoppene. Arkiv.
/

Den ellers så idylliske bypark i Mørke på Djursland skæmmes i øjeblikket af skrig og skrål fra et stort antal råger. Faktisk er antallet af dem lige nu så stort, at det ikke kan undgå at påvirke hverdagen for landsbyens beboere.

- De bliver flere og flere. De skider og skriger, og hvis vi skræmmer dem væk, så går der ikke længe, inden de er tilbage igen, siger tidligere byrådsmedlem i Syddjurs Kommune og Mørke-borger, Flemming Hansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Flemming Hansen fra Mørke er mildt sagt træt af råger.

På Facebook-siden '8544 Mørke' lavede han for nylig et opslag om rågeplagen, og inden for kort tid meldte flere borgere fra byen sig på banen med deres oplevelser.

- Det er forfærdeligt at bo tæt på parken. De råger skriger fra tidlig morgen til sen aften. Du kan ikke åbne vinduer og døre eller have gæster og grille, da de overdøver det hele, skriver Elin Riis i kommentarsporet.

- De ødelægger vores morgensøvn, da de starter tidligt med deres skrigeri kl 4, supplerer Grethe Laursen.

De skider og skriger, og hvis vi skræmmer dem væk, så går der ikke længere, inden de er tilbage igen.
Flemming Hansen, Mørke

Det eneste våben, der reelt findes mod rågerne, er at skyde dem. I år må jægere regulere bestanden af de voksne råger i en periode her først på året, og før sommerferien må man så skyde ungerne.

Men jægerne kan først komme i aktion, når kommunen får en tilladelse til at regulere bestanden fra det lokale skovdistrikt.

- Vi søgte for 14 dage siden og venter på tilladelsen. Men vi har også reguleret bestanden ved at skyde dem de seneste år, uden at det har haft den store effekt. I år er bestanden eksploderet, siger afdelingsleder for Miljø i Syddjurs Kommune, Morten Hundahl, til TV2 ØSTJYLLAND.

Kommunen føler sig derfor en smule magtesløs i kampen mod rågerne. Man har derfor spurgt Miljøstyrelsen til råds.

- Men der er ingen nemme løsninger. Der findes skræmmekanoner og sirener, som man kan sætte op ved rågerne. Erfaring fra andre kommuner er dog, at de også larmer og generer. Det er pest eller kolera, siger Morten Hundahl.

Det eneste, man så altså kan gøre, er at skyde rågerne. Syddjurs Kommune har et samarbejde med Rosenholm Jagtforening, der stiller med jægere til opgaven.

Der findes skræmmekanoner og sirener, som man kan sætte op ved rågerne. Erfaring fra andre kommuner er dog, at de også larmer og generer. Det er pest eller kolera.
Morten Hundahl, Syddjurs Kommune

- Vi er klar, så snart kommunen får tilladelsen og henvender sig til os. Så laver vi en plan for, hvornår de forskellige jægere tager ud og skyder rågerne. Nu kan vi bare håbe på, at kommunen har søgt i tide, siger medlem af Rosenholm Jagtforening, Knud Klüver, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han forstår udmærket godt, at folk er trætte af rågerne, fordi der lige nu er rigtig mange af dem.

På Facebook melder folk fra andre steder end Mørke – eksempelvis Termestrup og Grenaa – også, at der er mange råger tæt på, hvor de bor.

I Odder Kommune er man gået i kamp om luftrummet mod de støjende råger. For at genvinde trætoppene har man nu sat sine egne flyvende objekter ind - nemlig droner. Se mere i indslaget her.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her