Kommune tvunget til at skære i budget - sparer på alle områder

Syddjurs Kommune frygter, at de igen i år vil ende med at overskride deres budget. Derfor skærer de nu på alle områder.

Syddjurs Kommune har blandt andet besluttet sig for at fjerne det såkaldte klippekort fra ældre, som bor på plejehjem. Foto: Casper Christoffersen/Ritzau Scanpix

134 millioner kroner.

Så mange penge overskred Syddjurs Kommune deres budget med i 2019. Og allerede nu frygter kommunen, at de i 2020 endnu engang vil ende med at bruge penge, som de ikke har.

Læs også Kommune har brugt 50 millioner for meget: Kan ramme handicappede og specialskolebørn

Derfor er forligskredsen i kommunen onsdag kommet frem til et nyt budget for 2020.

Sidste år gik det galt. Der brugte vi 134 millioner for meget, og det vil vi ikke risikere igen. Så vi griber ind nu.

Ole Bollesen (S), borgmester, Syddjurs Kommune

- Vi kan allerede nu se, at udgifterne for 2020 ind til nu har været meget større, end vi har budgetteret med, siger Ole Bollesen (S), der er borgmester i Syddjurs Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:

- Sidste år gik det galt. Der brugte vi 134 millioner for meget, og det vil vi ikke risikere igen. Så vi griber ind nu, fordi vi mener, det er rettidig omhu, siger Ole Bollesen (S), der er borgmester i Syddjurs Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Budgetforliget skal sikre, at kommunen overholder deres budget, og det betyder, at de nu reducerer det planlagte budget med 45 millioner kroner.

Ole Bollesen har været borgmester i Syddjurs Kommune i 2,5 år, men han har været med til budgetforhandlinger i kommunen siden 2007. 

Der skal spares på alle områder

Udover de 45 millioner kroner til velfærd skal der spares endnu 30 millioner kroner på anlægsbudgettet. Det betyder, at flere planlagte byggerier vil blive udskudt til 2021.

Derudover bliver der sparet på alle andre områder i kommunen. På skoleområdet sparer kommunen efteruddannelser til lærerne væk, og på ældreområdet har kommunen valgt at fjerne klippekortet hos ældre, der bor på plejehjem.

Læs også Mand i kritisk tilstand - reddet ud af brændende lejlighed

- Det er på ingen måde sjovt at skulle gå ind og tage noget fra nogen, og jeg må indrømme, at det nye budgetforlig, har været noget af det sværeste, jeg har oplevet i min tid som borgmester, siger Ole Bollesen, der har været borgmester i Syddjurs Kommune i 2,5 år.

01:59

VIDEO: SIdste år brugte Syddjurs Kommune alt for mange penge, som de ikke havde, og det bekymrede borgerne, da pengene skulle findes. Indslaget er fra august 2019. Video: TV2 ØSTJYLLAND. Foto: Colourbox

Luk video

Syddjurs Kommune vil også finde pengene ved at fyre en del af administrationen i kommunen. Hvem og hvor mange ved de dog endnu ikke.

Herudover har kommunen valgt at halvere alle puljer. Det gælder blandt andet natur- og kulturpuljer.

Læs også Overlæge advarer om konsekvenser af massetests: - Det er kun et øjebliksbillede

Dyrere end forventet

Men hvordan kan man regne så meget forkert, at man ender med at bruge hele 134 millioner kroner, som man ikke har? Og hvordan kan man gentage fejlen året efter?

Læs også Trafikeret gade omdannes til cykelgade: - Der skal gøres plads til det gode liv

Årsagerne er mange, lyder det fra borgmesteren:

- Der er blandt andet blevet brugt en del flere penge på det specialiseret socialområde, end vi havde forventet. Og så har beskæftigelsesområdet kostet os en del penge, og det bliver ikke mindre nu, hvor så mange mister deres job på grund af corona-krisen, siger Ole Bollesen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi er også en kommune i vækst og udvikling, og det er dejligt med så mange nye tilflyttere, men det gør det svært at styre økonomien, lyder det fra borgmesteren.

Fakta om det nye budgetforlig

De samlede tiltag på i alt ca. 75 mio. kr. forventes at forbedre kommunens kassebeholdning med ca. 50 mio. kr. på grund af usikkerhed om de langsigtede effekter af reduktionerne. Med det nye budget for 2020 ventes kommunens kassebeholdning at ligge på ca. 100 mio. kr. i sommeren 2021.

 

Forligskredsen består af Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Alternativet samt Michael Mikkelsen fra Dansk Folkeparti.

 

Det nye budget godkendes formelt på det kommende byrådsmøde.

 

Kilde: Syddjurs Kommune

I 2019 gik pengene til handicap-området

Sidste år blev de penge, som kommunen i virkeligheden ikke havde, især brugt på på social- og familieområdet. 

Ifølge formanden for socialområdet Jan Fischer (S) er det dyre enkeltsager, der fik budgettet til at skride i 2019.

Jan Fischer er formand for udvalget for Sundhed, Ældre- og Socialudvalget i Syddjurs Kommune.

- Lige nu har vi eksempelvis en enkelt sag, der koster kommunen 8 millioner kroner bare for en borger, og det er desværre derfra, underskuddet er kommet. Det kan vi ikke forberede eller forudse, sagde Jan Fischer til TV2 ØSTJYLLAND i august 2019. 

På dette tidspunkt havde kommunen overskredet deres budget med 50 millioner kroner, men da året var omme havde de altså overskredet det med hele 134 millioner kroner. 

Læs også By ensretter gågade for at undgå smitte: Folk går ind i hinanden